USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцька міськрада визнала Росію – агресором

4 Лютого 2015 15:10
Луцькі народні обранці одноголосно підтримали проект рішення щодо визнання Російської Федерації державою-агресором, а так званих «ДНР» і «ЛНР» - терористичними організаціями.

Про це стало відомо під час позачергової 70-ї сесії Луцької міської ради сьогодні, 4 лютого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДЛЯ ЧОГО МІСЦЕВИМ РАДАМ ГОЛОСУВАТИ ЩОДО РОСІЇ-АГРЕСОРА

Зокрема, в заяві Луцької міської ради щодо підтримки Звернення Верховної ради до Організації Об’єднаних націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї НАТО, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Росії державою-агресором йшлося про те, що саме з допомогою Росії, яка підтримує діяльність самопроголошених «ДНР» та «ЛНР», відбувається порушення територіальної цінності України та ведеться війна проти українського народу.
Автором проекту рішення став луцький міський голова Микола Романюк. Як зазначив мер, вже неодноразово звучали слова про те, що так званий «сусід» веде війну проти України. Також зауважив, що самопроголошені «ЛНР» та «ДНР» вбивають мирних людей, порушують цілісність країни та ведуть терористичну діяльність. Насамкінець, він закликав лучан до єдності та зауважив, що потрібно турбуватись про тих, хто боронить країну і хто поклав за неї життя.

«Сьогодні ми з вами повинні ще раз і ще раз згадати всіх тих, хто загинув за свободу і незалежність країни, віддати їм шану пам’яті. Ми повинні зробити максимум для того, аби сім’ї, які залишились без годувальників, не мали ніяких проблем», - зауважив міський очільник.

Депутат міськради Роман Романюк попросив мінімізувати вислови колег та не робити на цьому піару. Мовляв, найкращою демонстрацією своєї позиції буде відповідний голос депутата.

Однак опісля депутат Юрій Вега запропонував доповнити звернення пунктом щодо тих нардепів, які не голосували за аналогічний закон у Верховній Раді України. Зокрема, депутатів від Волині Ігоря Єремеєва, Степана Івахіва та Сергія Мартиняка.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНСЬКИХ «НАРДЕПІВ-ЗРАДНИКІВ» ЗАКИДАЛИ ЯЙЦЯМИ У ЛУЦЬКУ

«Треба їх відзначити тут і вказати, що їх позицію засуджують. А решта все (що стосується звернення про визнання Росії країною-агресором, - авт.) - правильно і вірно», - резюмував він.

Депутат Андрій Осіпов, своєю чергою, зауважив, що таке рішення міськради є дублюванням відповідного рішення, яке вже прийняла Верховна Рада Україна. Окрім того, розкритикував зміст рішення:

«Текст рішення, не інакше як водою, назвати неможна. Бо там немає ні одної конкретної речі».

Міського голову Андрій Осіпов назвав «великим демократом», пригадавши, що, свого часу, міський голова закликав не вносити політичних проектів рішення, а займатись містом.

«Міський голова не голосував за проект рішення щодо припинення переслідування Юрія Луценка і Юлії Тимошенко. На сцену Євромайдану вийшов через 2 дні після того, як це зробили мери інших міст. Чому? Бо він вичікував. Проте, нині бачимо проект рішення, яке вносив «великий демократ».

Депутат Олександр Пиза закликав колег до єдності та заявив, що від спроб використати це як можливість одне одного розкритикувати, виграє лише ворог:

«Ми «мавпуємо» рішення, яке вже прийняла Верховна Рада. Давайте не перетворюйте це в клоунаду, бо таким же чином можна завезти і розстріляти депутатів міськраді, які відсутні через хворобу чи поважні причини. Давайте не перетворювати це на абсурд».

Попросив не спекулювати на питанні проекту рішення і депутат Павло Данильчук. Разом з тим зазначив, що не потрібно закривати очі на діяльність окремих нардепів. Зокрема, тих же Єремеєва, Івахіва та Мартиняка, окремі з яких голосували і за криваві закони 16 січня. З його слів, цю думку поділяють і бойові побратими, які відстоюють територіальну цілісність України на сході.

Попри жваві дискусії в сесійній залі та взаємні звинувачення у піарі на війни, депутати одноголосно підтримали проект рішення щодо звернення – «за» проголосували всі 47 депутатів.
Проте, дискусії щодо того, чи варто засуджувати дії Мартиняка, Єремеєва та Івахіва, тривали ще довго.

Наприклад, таке рішення Роман Романюк назвав нелогічним. Адже таким чином, з його слів, Луцька міська рада ставить себе вище за облраду.

З цим не погодився Андрій Осіпов, який зазначив, що місцеві ради ніколи не були вищі за юрисдикцією від міської ради. Разом з тим заявив, що поправка щодо нардепів, які не голосували, є необхідною. Адже йдеться про рішення державної ваги.

На це Сергій Сівак закликав називати речі своїми іменами:

«Ми говоримо про людей, які представляють Волинь у Верховній Раді. По позиції цього нардепа будуть судити про настрої цілої області. Я не бачу в цьому нічого кримінального – ми засуджуємо людей, які були зобов’язані прийти в сесійну залу, але не зробили цього».

Проте, у відповідь депутат Євгеній Ткачук заявив, що позиція деяких депутатів є псевдо-патріотичною, натякнувши на самого Сівака.

«Коли голосували за надання земельних ділянок для учасників АТО, не проголосував один з депутатів. І це – попередній доповідач! (Сергій Сівак, - авт.)», - емоційно заявив він.

Зрештою, депутати не підтримали доповнення звернення засудження нардепів, зокрема з Волині, які не проголосували за аналогічне рішення у ВРУ.

Павло Данильчук передав секретарю міськради Сергію Григоренку звернення від учасників АТО та волонтерів, які запропонували, все ж, засудити дії депутатів Мартиняка, Івахіва та Єремеєва, які не голосували за визнання Росії агресором. Дальничук запропонував голосувати за цю правку поіменно, народні обранці погодились на це.

Звернення доповнили, проте не згадуючи прізвища волинських нардепів. Серед інших поправок, які запропонував з ініціативи учасників АТО та волонтерів Павло Дальничук, була пропозиція у речення «Закликаємо жителів міста, всі підприємства, установи та організації, зареєстровані в Луцьку, усіма засобами підтримувати дії влади…» додати і волонтерів та громадські організації. Цю пропозицію депутати підтримали, тому в кінцевій редакції воно виглядатиме так:

«Закликаємо жителів міста, всі підприємства, установи та організації, зареєстровані в Луцьку, усіма засобами підтримувати дії влади, волонтерських та громадських організацій, направлені на зупинення агресії проти України та встановлення миру».

Останньою правкою, після якої депутати одноголосно підтримали проект рішення, став заклик лучан своєю господарською діяльністю не сприяти країні-агресору.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus