USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Луцькі волонтери зібрали 200 кілограмів кришечок для протезування бійців АТО

1 Вересня 2015 18:46
Як зароджувався в Луцьку наймасштабніший з радянських часів збір вторинної сировини? Як українців поєднала спільна екологічно-благодійна ідея? Скільки кришечок вдалося зібрати за літо? Про це Інформаційному агентству Волинські Новини розповіла співорганізатор акції Юля Камінська.

Нагадаємо, учасники всеукраїнського проекту «Let's do it, Ukraine» спільно з Благодійним фондом «ОВЕС» (Київ) оголосили у Луцьку збір кришечок від напоїв для подальшої переробки та виготовлення протезів та їх частин для воїнів АТО.

«Без перебільшення скажу, що в Луцьку та Волинській області живуть, певно, найактивніші кришкомани України. Моя скромна пропозиція збирати кришечки й віддавати їх на переробку, написана на Фейсбук у середині травня 2015 року, підбурила сотні лучан, подібно ефекту метелика», - каже Юля.

З її слів, найпродуктивніший збір розпочався, коли в нього з’явилася реальна мета – зібрати кошти на протези бійцям АТО. Тут за справу взялися всі – і діти, і матусі, й бабусі з дідусями. Кожен хотів узяти посильну участь у спільній добрій справі.

«Чудово спрацювали ЗМІ! Пройшли цікаві сюжети по місцевих телеканалах, ми з іншими активістками Софією Маслічук та Оленою Сідімянцевою виступили на радіо із закликом збирати разом із нами. А студія реклами “Partyzan” безкоштовно надрукували нам 1000 інформаційних листівок, які вмить розійшлися Луцьком. Так лучани дізналися про нову ініціативу в місті», - пригадує волонтерка.

Вона каже, що першими на наш заклик організувати пункти збору кришечок відгукнулися 4 обласні бібліотеки, згодом до них приєдналися ще 12 бібліотек Луцької міської централізованої системи. Найбільше збирають маленькі відвідувачі обласної дитячої бібліотеки. Що кілька тижнів активісти забирають у них по 10-15 кілограмів кришечок. За таку підтримку працівники бібліотеки вирішили заохотити діток грамотами, які волонтери незабаром вручать шістнадцятьом малятам, які принесли найбільше кришечок.

«Якось у червні до мене звернулася майстриня Світлана Курбан, попросила приїхати забрати кілограмів 10 кришечок, які вона разом зі своєю сусідкою Антоніною Минько назбирали під час спільного вигулу собак. Коли ми під’їхали до місця зустрічі в районі проспекту Відродження, то виявили жінок за цікавим заняттям – вони відкручували кришечки з пляшок, зданих у пункт прийому вторинної сировини. Працівники пункту не заперечують, кришечки їм не потрібні, а от сусіди й перехожі, певно, були здивовані. Натхненні таким прикладом, ми й самі почали збирати кришечки на вулиці, часом навіть відкручуємо їх у сміттярках. І впевнена, що ми такі не одні – зараз, гуляючи Луцьком, зауважую, що більшість пляшок валяються без кришечок, топлес так би мовити», - розповідає Юля.

Серед кришкоманів виявилися й ті, хто збирає кришечки протягом кількох останніх років, але не мали нагоди їх здати на переробку.

«Вразив Ковель! Одного дня до мене зателефонував керівник ГО «СПАРТА» Валерій Дружинович і розповів, що у стінах своєї організації вони збирають кришечки вже 2 роки, ідею запозичили в Європі, де кришечки йдуть на купівлю інвалідних візків. Так ми отримали більше 100 кілограмів кришечок, які привіз із Ковеля колишній майданівець та доброволець полку «Азов» Сергій Кушнір», - розповідає співорганізатор акції.

«Звідки тільки не їхали кришечки в Луцьк: у Києві їх збирав журналіст і письменник Артем Чапай з дружиною, в Рівному – мандрівниця Ірина Шаповал, і навіть свою лепту внесла патріотка України Альона Яковлєва з Сімферополя, яка двічі приїздила у Луцьк і привозила свої кримські кришечки. Скоро приїдуть кришечки зі Старої Вижви, Рожиш, Маневич та інших регіонів», - каже Юля.

Кілька десятків кілограмів кришечок зібрали під час патріотичного фестивалю «Бандерштат». Пластикові бутлі, встановлені на території фестивалю, наповнювалися дуже швидко, особливо в останній день, коли збиралися додому численні мешканці наметового містечка.

«Я хочу подякувати й потиснути руку ведучій фестивалю Вікторії Жуковській, яка наголошувала про збір кришечок мало не після кожного виступу того чи іншого гурту. В перерві Вікторія розповіла нам, що й сама збирає кришечки. А першою, хто вкинув свої кришечки в бутель іще вранці першого дня фестивалю, була вокаліста гурту Флайzzzа Алла «ДжамАлка» Новак.

А нещодавно луцька журналістка й активістка Антоніна Клімішина розповіла нам, що теж давно збирає кришечки й підбурює збирати їх усіх сусідів у привокзальному районі міста. Зі слів Антоніни, вона має знайомого в Польщі, який втратив ногу, і поляки так само збирали кришечки, аби за виручені кошти допомогти йому придбати індивідуальний протез. Тож, акція ця не нова, багатьом відома вже давно. Просто цього літа, певно, так зійшлися зорі, що люди нею загорілися, яка поєднала два явища, притаманних луцькій громаді: самовіддану благодійність та екологічну свідомість», - впевнена волонтерка.

З її слів, ось так спільними зусиллями за 3 місяці літа назбирали близько 200 кілограмів кришечок. Точну вагу визначити складно, бо є багато лучан, які накопичують кришечки вдома чи в офісах, і готові передати їх, щойно прийде момент везти зібрану сировину на переробку.

Крім того, низка кафе з розумінням поставилися до прохання відмовитися від звичного викидання кришечок разом із пляшкою й зберігати їх для доброї справи.

Також ініціативу зі збору кришечок на протезування бійців АТО підтримав Відділ екології Луцької міської ради, оскільки вторинна сировина – це їхня галузь. Головний спеціаліст відділу Тарабанюк Оксана Віталіївна та радник міського голови з питань екології Сорока Борис Гнатович обіцяли з початком навчального року допомогти розпочати збір кришечок у школах та садочках міста. А це - 66 закладів.

Координатори зі збору кришечок у Луцьку: Юлія Камінська +380633714720 та Софія Маслічук +380977714651.

Список пунктів прийому пластикових кришечок-закруток на протези для воїнів АТО.

Волинська обласна бібліотека для дітей – пр. Волі, 37;

Волинська обласна бібліотека для юнацтва – по. Волі, 3;

Волинська обласна наукова бібліотека ім.. Олени Пчілки – вул. Шопена, 11;

Волинська обласна профспілкова бібліотека ім.. І.І.Фуріва – пр. Молоді, 4

Центральна бібліотека для дорослих - вул. Декабристів, 25;

бібліотека-філія №3 для дорослих - вул. Драгоманова, 1;

бібліотека-філія №4 для дорослих - вул. Привокзальна, 13А;

бібліотека-філія №5 - проспект Відродження, 26Б;

бібліотека-філія №6 - проспект Волі, 10;

бібліотека-філія №7 - бульвар Дружби народів,7;

бібліотека-філія №9 - вул. Потебні, 52А;

бібліотека-філія №10 - Київський майдан, 13;

бібліотека-філія №11 - вул. Гордіюк, 6;

центральна бібліотека для дітей - просп. Грушевського, 1;

бібліотека-філія №3 для дітей - вул. Корольова, 10;

СГО «Молодіжна платформа» - Градний узвіз, 5;

супермаркет «Колібріс» - пр. Грушевського, 1

магазин «Смаківничка» - вул. Арцеулова, 16;

мережа супермаркетів «23/7» у м. Луцьку;

Фірма "Гарна Хата" (Натяжні Стелі) вул. Козакова 4/2

Незабаром буде встановлено контейнери в супермаркетах «Салют».

Крім того, організатори працюють над організацією збору кришечок в усіх школах та садочках Луцька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus