USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Обмін по-волинськи: старовинні вишиванки на аптечки для бійців

26 Січня 2015 14:41
Старовинні вишиванки на аптечки для українських військових міняють волиняни. Про це інформують наші колеги з газети День.

Якби не війна, напевне, жодна така картина, якою милуватимуться віднині десь у США чи Австралії, ніколи б не покинула стіни рідного дому на волинському Поліссі. Нині ж волонтерам із містечка Шацьк приносять навіть експонати, яким місце - у музеї.

Волонтер Катерина Бондаренко каже, що із села Ростань, на самісінькому кордоні з Білоруссю, їм принесли рушник, вишитий ще у 1929 році, причому добре збережений, з оригінальною поліською вишивкою. Люди нічого не жаліють, коли дізнаються, що їхню старовинну вишивку або поміняють на медикаменти, або продадуть на аукціоні з тією ж метою.

Найперше сама Катя винесла з дому все, що могла, коли мобілізували її брата. І свої весільні рушники, і доччину вишиванку. І бабусине домоткане покривало... Бо крім того, що хотілося дати братові на фронт засоби для порятунку на випадок поранення, то ще хотіла допомогти аптечками й іншим хлопцям. Нині шацькі волонтери стараються, аби кожен мобілізований з їхнього району (або доброволець) таки мав при собі аптечку з усім необхідним і найкращим. Отож і збирають по селах старі вишиванки. В однієї бабусі на горищі знайшли справжні скарби...

Попитом у покупців користуються не тільки старі вишиті речі, а взагалі речі автентичні, ручної роботи. Тож майстриня з Шацька Людмила Максимчук виготовила дуже гарні ляльки-мотанки, які також поміняли на аптечки. Людмила Гуменчук, дружина місцевого міліціонера, який також був на сході, вишила бісером картину. Приносять люди й вишиті ікони, і древні рушники. І кожна така самобутня річ – це ще одна упаковка препарату, який комусь допоможе вижити.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus