USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Суд над бійцями 51-ої: нові фігуранти

17 Липня 2015 19:00
Суд над 21-им бійцем колишньої 51-ї ОМБР вчергове відбувся у Володимирі-Волинському 17-го липня. Цього разу присутні почули із уст ще одного військового прокурора Андрія Воєводи обвинувачувальний акт та визначилися з подальшим ходом судових засідань. Про це інформує БУГ.

Отже, 17-го липня Володимир-Волинський міський суд розпочав основні слухання у справі військовослужбовців колишньої 51-ї ОМБР. У слуханні справи з’явилися двоє нових фігурантів – запасний суддя Олександр Лященко та старший прокурор військової прокуратури Південного регіону Андрій Воєвода.

До речі, під час судового засідання, у якому прокурор Воєвода брав активну участь, він з’явився у цивільному одязі, що є порушенням Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, стаття 7 “Військова форма одягу, знаки розрізнення і відзнаки військовослужбовців”, а також Закон України “Про прокуратуру”.



Через запізнення у залу суду підозрюваного Василя Сої, суддя Леонід Канівець оголосив перерву, яка поступово перетікла в обідню перерву і фактично розгляд справи розпочався о 14:00.

Після обіду усі підсудні отримали пам’ятку з правами та обов’язками. Вони підтвердили суду, що з документом ознайомлені, та дали згоду на продовження засідання в раніше зазначеному складі суду.

Адвокат Василь Нагорний подав клопотання про те, аби в суді обвинувачувальний акт читали в повному обсязі, а не частково. Мотивація – його підзахисні досі не можуть зрозуміти, в чому їх звинувачують.

Прокурор Андрій Воєвода зачитав обвинувальний акт, що склали 26-го грудня 2014 року у Запоріжжі. Процедура тривала більше години. Усім підсудним інкримінували “підозру у скоєнні правопорушення, передбаченого частиною 2, статті 28 та частиною 3 409 КК України про відмову від несення військової служби згідно з попередньою змовою групи осіб”.



В обвинувачувальному актів говориться, що протягом березня-квітня усіх підсудних було призвано на військову службу та направлено до військових частин. Для підсилення доказової частини прокурор зачитує витяг із присяги, де говориться, що вони зобов’язалися “до кінця виконувати накази та поставлені завдання”.

15-го липня 2014 року на виконання розпорядження командувача сектором, бійці прибули на околиці Свердловська Луганської області. Впродовж 15-25-го липня опорний пункт неодноразово обстрілювався незаконними бандитськими формуваннями. Адвокат Васильєв уточнює, що це так звані ЛНР та ДНР.

25-го липня бійці здали боєприпаси, завантажилися у КАМАЗи та залишили опорний пункт. За декілька кілометрів їх перепинили та взяли в полон. Ще за декілька днів – перемістили у Російську Федерацію, а потім, згідно з домовленістю, повернули в Україну.

“Наведені дії… органи досудового розслідування кваліфікували як правопорушення, передбаченого частиною 2, статті 28 та частиною 3 статті 409 КК України про відмову від несення обов’язків військової служби згідно з попередньою змовою групи осіб”, – резюмується в Акті. Документ має обсяг 24 сторінки.

Щодо процедури, суддя ще раз звірив дані обвинувачуваних та переконався, що усі зрозуміли суть Акту та запитав, чи визнають себе винними підсудні. Усі як один, хлопці сказали: “Ні, не визнаємо” та погодилися давати покази у суді.

При встановленні подальшого ходу судового засідання прокурор Воєвода подав клопотання про те, що вважає за доцільним спочатку опитати підозрюваних, потім – свідків, і лише в кінці – досліджувати необхідні документи та матеріальні докази.

Адвокат Оленченко заперечив та запропонував почати із дослідження документів та речових доказів. Нагадаємо, під час попереднього засіданні суд ухвалив клопотання захисників та надіслав низку запитів про надання СБУ та військовими частинами документів, необхідних для встанвлення істиного перебігу подій. Однак, наразі документи в суд не надіслані.



Василь Нагорний говорить, що законом не встановлено граничні терміни надання цих витягів.

Суд задовільнив клопотання правозахисників та вирішив розпочати справу із дослідження документів та речових доказів.

Адвокат Нагорний запропонував судді завершити на цей момент судове засідання, так як 17-го липня у суді були відсутні двоє адвокатів. Гіпотетично, вони могли мати якісь клопотання чи відводи, важливі для лінії захисту.

Суддя Канівець погодився із думкою правозахисника та завершив засідання суду. Наступне призначили на 20-те серпня 2015-го року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus