USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Ті, хто знає ціну життя: відбувся 21 заїзд реабілітації бійців у «Проліску»

3 Листопада 2016 10:30
Нерідко військовослужбовці, які пройшли крізь жахіття війни, яким вдалося вистояти у боротьбі з ворогом, після демобілізації залишаються наодинці зі своїми проблемами.

«Зігрій душу» – проект, який Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» реалізує спільно з волонтерами. Його мета – допомогти тим, хто повернувся з передової, адаптуватися до мирного життя. За три роки реалізації проекту відбувся 21 заїзд, реабілітацію пройшли понад 350 військовослужбовців.

Про це повідомляють у прес-службі Фонду.

«Хлопцям потрібно допомагати в соціалізації, неважливо, коли вони повернулися – два роки тому чи щойно. Проблеми залишилися ті ж, лише біль заховався, – зазначає керівник проекту «Зігрій душу» Анна Лисакова. – Ці хлопці побачили ціну життя. З ними потрібно працювати для того, щоб вони змінювали наше соціальне життя».
Тижнева програма реабілітації включає психологічну допомогу, соціальну адаптацію, відпочинок та лікування у санаторії, рефлексотерапію, коли учасники проекту малюють, виготовляють гончарні вироби. Також у рамках реабілітації відбуваються патріотичні заходи.

Анна Лисакова додає: особливість роботи волонтерів проекту полягає в індивідуальному підході до кожного учасника. Когось потрібно вмовляти, когось підтримати, з кимось… сваритися. Участь у реабілітації можуть взяти усі охочі військово­службовці. Головний пріоритет – бажання їхати і працювати над собою та наявність статусу учасника бойових дій. Ще одна вимога – повна відмова від алкоголю на період реабілітації.

Армія має рухатися

Горохівчанин Микола Бернадський воював на сході в лавах батальйону «Волинь». З передової чоловік повернувся рік тому. Про Дебальцеве і Горлівку, які довелося захищати від загарбників, Микола згадує неохоче. Після демобілізації підписав контракт. Наразі працює начальником відділення у Горохівському районному військовому комісаріаті. Микола Бернадський разом з іншими військовослужбовцями проходить реабілітацію на базі санаторію «Пролісок». Чоловік зазначає, що такі заходи украй потрібні для демобілізованих бійців. Вони допомагають відволіктися від буденності та зібратися з думками.
«Наша армія деградує. Ми два роки стоїмо в окопах. Армія має рухатися – або наступати, або здаватися. Стояти на місці, щодня втрачаючи хлопців, неправильно. І це не лише моя думка, – запевняє Микола Бернадський. Проте військовослужбовець додає, що деякі зрушення таки є. – Дуже хороший крок – створення контракту. Це заохочує людей іти до війська, адже в останні хвилі мобілізації добровольців було мало».

Доки розмовляємо з паном Миколою, помічаємо у фойє хлопця. До останнього не хочеться вірити, що він, попри юність, віч-на-віч зустрічався з війною та проходить реабілітацію. Але це так.

Повноліття зустрів на Майдані

Війна для Богдана Морозова, так звати хлопця, розпочалася з Майдану. 18-річчя він зустрів у Києві. Саме тоді розпочалися жорстокі протистояння у серці столиці. Той день на все життя закарбувався в пам’яті не лише Богдана, а й усього українського народу. Він увійшов у історію як Криваве Водохреще.

Після Майдану був батальйон «Азов», далі – війна, яку в нас ще досі називають АТО. Два місяці тому Богдан був звільнений у запас. Про реабілітацію у «Проліску» хлопець дізнався випадково від друзів.
«Для мене це дуже цікавий проект. Те, що ми беремо участь у ньому – великий плюс для кожного. Тут цікава програма, спрямована на оздоровлення і врегулювання психіки, адже не всі можуть самостійно впоратися з особистими проблемами, – розповідає Богдан. – Учора ми малювали. Кажуть, що це спеціальна програма реабілітації. Ти ніби знаходиш якісь потаємні закутки в голові й висвітлюєш їх на малюнку. Організатори докладають багато зусиль під час роботи з нами. Дуже приємно, що вони роблять це від душі».

Головний менеджер у соціальній сфері Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Оксана Демчук передала вітання учасникам програми від засновника Фонду Ігоря Палиці, який підтримує проект реабілітації військовослужбовців «Зігрій душу».
«Ігор Палиця і люди, які з вами працюють, виконують ту роботу, яку мала би робити держава. Ми розуміємо, що треба підтримувати тих, хто, ризикуючи життям, захищає нас. Тому, якщо у вас є певні проблеми чи питання, ви можете звернутися з ними у представництва Фонду, які працюють у кожному районі області», – зазначила Оксана Демчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus