USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Криму досі залишаються боєздатні українські винищувачі

17 Жовтня 2014 15:32
Через зраду, літаки-винищувачі 204 бригади тактичної авіації не вдалося вивезти на материкову Україну в повному складі. Нині вони залишаються там, де їх і залишили – на стоянках.

Про це розповів льотчик 1 класу, командир 204 бригади тактичної авіації, полковник Повітряних Сил Збройних Сил України Юлій Мамчур під час прес-конференції в Луцьку, 16 жовтня.

Нагадаємо, за блокадою аеродрому «Бельбек» стежила вся країна. Цей військовий об’єкт, як і решта українських військових частин, у березні почали блокувати «зелені чоловічки». Коли люди без розпізнавальних знаків не пустили на свої пости особовий склад, півсотні військових, без зброї, зі стягом частини йшли з вимогою пустити їх на позиції, а росіяни зустріли їх пострілами в повітря. Командир Юлій Мамчур після тих подій побував і в російському полоні. Згодом, в кінці березня, його визволили, а частину передислокували до Миколаєва.

Літаки, техніка, які вивозились на материкову Україну, були значною мірою пошкоджені окупантами. Та й вивезти вдалося не все. Власне, заручниками окупантів, окрім літаків стали й українські кораблі, у тому числі й корвет «Луцьк».

«Залишилося там 12 моїх літаків. Літаки, які були тоді боєздатні. Залишилися літаки лише через зраду. Мої військовослужбовці, які перейшли на сторону противника, здали нам бортові номери літаків і не дозволили їх перевести на континентальну територію в Миколаїв», - каже Юлій Мамчур.

Вивезти вдалося 53 винищувачі. Три з них уже ввели в стрій, і вони боєздатні. Українські льотчики на них зараз виконують бойові чергування. Ще три крилаті машини готові, і чекають обльоту. А ще три нині ремонтуються на Львівському заводі. І, сподівається полковник, до Нового року вони будуть передані в частину, щоб увійти в бойовий склад. Відтак, до кінця року у 204 бригаді тактичної авіації планують мати одну боєздатну ескадрилью.

А ось на запитання про те, чи можуть окупанти використати літаки, які залишилися на аеродромі «Бельбек», проти українців, Юлій Мамчур відповідає, що так.
«Ті літаки, які залишилися на аеродромі «Бельбек», в принципі, можуть застосовуватися. Але на даний час вони в такому стані, який потребує значних капіталовкладень. Адже півроку вони не піднімалися в повітря. А для літака-винищувача, повірте, це – забагато. Тому це маловірогідно» , - пояснює командир.

Згідно з інформацією, якою він володіє, 12 винищувачів досі перебувають на аеродромі на стоянках, їх ніхто не передислоковував, та не перевозив.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus