USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Пам’ять Небесної сотні увіковічнили у Володимирі-Волинському

22 Листопада 2014 13:04
21 листопада у Володимирі-Волинському з нагоди першої річниці початку Революції гідності відкрили дошку пошани загиблим землякам учасникам АТО та меморіальну дошку Героям Небесної Сотні.

На цей скорботний день у місті було заплановано низку заходів серед яких хода, віче та відкриття зазначених дощок.

Хода розпочалася біля собору Різдва Христового і пройшла вулицею Ковельською до площі Героїв. Учні та студенти місцевих навчальних закладів несли в руках портрети Героїв Небесної Сотні та загиблих земляків учасників АТО. А сотні людей тримали у раках запалені лампадки.

Розпочалось віче із молитви за загиблими Героями та освячення дошки пошани на якій увіковіченні у портретах 12 загиблих під час АТО жителів Володимирщини. Участь у молитві за спочинок душ Героїв взяли усі православні конфесії, окрім Московського патріархату, незважаючи на те, що Володимир-Волинський є центром однойменної єпархії Московського патріархату.

Символічно, що дошку встановили в центрі міста поруч з обеліском Слави. Весь день до неї приходили небайдужі жителі міста та району несли квіти та лампадки, витирали руками, змочені дощем портрети і плакали.

Боєць добровольчого батальйону «Азов» у минулому учасник Революції гідності Мирослав Власюк у своєму виступі сказав, що сьогоднішня річниця Майдану і свято, і траур: «Сьогодні на віче прийшли люди, які знають, що в їхній країні іде неоголошена війна. І не з сепаратистами, а з Росією. Одна мудрість каже, що всі люди, які займаються однією справою є братами. Ми усі брати. А влада, яка сьогодні у кулуарах ділить посади, повинна пам’ятати, що для нас, ніщо не забуде і ніхто не забутий».

Співголова Володимир-Волинської Ради ВО «Майдан» Віра Чайковська-Тарликова подякувала усім присутнім за пам'ять про ці жахливі дні, усім, хто ділився останньою копійкою аби допомогти майданівцям.

Депутат Володимир-Волинської міської ради Сергій Коба пригадав 18 лютого 2014 року – день, коли майданівців почали масово вбивати. На його думку, народ вийшов не просто на Майдан, а розпочав війну проти злочинної влади і переміг.

Волонтер Костянтин Зінкевич зазначив, що 21 листопада могло б стати великим днем в історії України, але цей день започаткував великі страждання: «Будь-яке жорстоке ставлення до людей, які прагнуть волі і відчувають себе гідними, зустрічало величезний спротив. Це перейшло зараз у відкриту агресію Росії, але з іншого боку піднімають голову ті, хто мав би бути засудженим, звільненим з посад. Тому ми маємо триматися разом, гуртуватися і не дати аби на дошці пошани більшало портретів наших земляків».

З площі Героїв скорботна хода попрямувала на вулицю Героїв Небесної Сотні аби відкрити меморіальну дошку Героям Небесної Сотні.

Встановлена вона у людному місці на приміщенні «Ощадбанку».

На ній викарбовано: «Небесній Сотні! Простіть хлоп’ята, і спочиньте з миром, простіть, і не тримайте, просимо, зла… Ви показали, що Вкраїна має силу, а сила не помре, вона завжди жива! Герої не вмирають!»

Створив її місцевий художник Ігор Мацюк, а кошти для виготовлення надав підприємець Віталій Сус. Саме вони разом з учасниками подій на Майдані Олександром Приступою та Ольгою Нечитайло урочисто відкрили меморіальну дошку.

Завершилися віче урочистим виконанням гімну України.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus