USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Забрати тіло волинського бійця зі сходу виявилося нелегко

31 Березня 2015 17:10
Загиблого волинянина, айдарівця Білітюка Василя Васильовича, який віддав своє життя за Україну на сході ще 26 серпня 2014-го року, привезуть на його малу батьківщину лише сьогодні ввечері.

Водночас, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик напередодні заявив, що сьогодні, 31-го березня, вже відбудеться похорон Героя.

Як так сталося, що слова чиновника не збігаються з реальним станом речей, у інтерв’ю репортеру Інформаційного агентства Волинські Новини розповіла волонтерка Наталія Круглій. Жінка разом із рідними загиблого бійця опікується доставкою тіла Василя на Волинь.

Василь Білітюк, уродженець села Заболоття Ратнівського району, 7 місяців вважався зниклим безвісти. Ще в жовтні минулого року його рідні здали аналіз ДНК, у січні цього – від них затребували додаткових досліджень – на експертизу взяли одяг. Відтак, щойно стало відомо, що Василя поховали як невідомого солдата, його рідні почали клопотати про те, щоб забрати тіло додому.

Спочатку звернулися до Ратнівсько-Старовижівського об'єднаного районного військового комісаріату, щоб там допомогли з перевезенням бійця, бо рідні не мають на це грошей. Та як розповіла волонтерка, їм у цьому відмовив сам військовий комісар, підполковник Василь Павлович Шинкарук. Причому зробив це у грубій формі, мовляв, ваш боєць – доброволець, а ми опікуємося тільки тими солдатами, яких призвали. Тоді рідні Героя подалися до місцевої районної адміністрації. Там їм видали 250 літрів пального, картками, на дорогу до Дніпропетровська, де знаходилося тіло загиблого, і 2 000 гривень – як виявилося, на труну, яка, за інформацією чиновників, саме стільки коштує. Машину наймали самостійно, бо власної немає. Але, як зізналася Наталія, пального не вистачило на всю дорогу. Тим паче, бензин за тими картками чомусь можна «купити» лише на території Волинської області.

Відтак, повертаються волиняни вже на машині дніпропетровських волонтерів, які їх і везуть, вони також виділили кошти і у всьому допомагають. Те ж авто, на якому рідні бійця приїхали до Дніпропетровська, везе цинкову труну.

Ситуація, коли похорон анонсували на один день, а по факту він відбудеться пізніше, виникла через те, що слідчі – як волинські, так і дніпропетровські, допустили помилку у документах: на папері не збігався номер справи. «Довелося виправляти, – а на це потрібен час, – щоб пізніше не мати проблем із «бюрократією», – прокоментувала Наталія.

Також рідних шокувало те, що тіло бійця виявилося ще закопаним у землю, а їм же сказали, що Василь знаходиться в одному із дніпропетровських моргів. Відтак, довелося проводити ексгумацію, – півдня сьогодні цим і займалися.

«Взагалі, якби не дніпропетровські волонтери, які нас в себе поселили, накормили, допомогли зі всім – починаючи від оформлення документів і закінчуючи фізичним підняттям загиблого з-під землі, не знаю, що б ми робили, – зізнається волинянка, і додає: велике їм за це спасибі».

Нагадаємо, що усі, хто хоче зустріти та вшанувати айдарівця Василя Білітюка, можуть зробити це сьогодні в Ковелі, приблизно о 21:00. Про точний час і місце зустрічі можна буде дізнатися дещо пізніше на сторінці Ковельського центру допомоги 51 ОМБР у мережі Фейсбук.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus