USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

12 березня: події, факти, дні народження

12 Березня 2014 00:01
День народження 12 березня відзначає директор луцької гімназії №21 імені Михайла Кравчука Олег Ковальчук (на фото) .

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає його зі святом і бажає доброго здоров’я, довголіття, злагоди у житті й успіхів у роботі.

12 березня у Китаї – День висадки дерев. Кожен дієздатний громадянин у віці від 11 до 60 років повинен посадити і виростити від трьох до п'яти дерев на рік. Якщо посадити дерево з якихось причин не вдається, то необхідно виконати роботи еквівалентного обсягу - сіяння, культивація, прополка, обрізання дерев та інші подібні види робіт.

Іменини за православним календарем святкують Михайло, Макарій, Степан, Петро, Тимофій, Юліан, Яків, Федір та Вікторія.

Наша хроніка:
Торік стан доріг Ковеля не врятували навіть 6 мільйонів гривень.

У 2011 році працівники Держприкордонслужби України затримали «річкових контрабандистів», які намагалися гумовим човном переправити через Західний Буг у Польщу сигарети.

А 2010 року ми розповідали про «МММ» по-волинськи. Мешканці Горохова стверджували, що віддали кредитній спілці «Золоті терези» майже 10 мільйонів гривень. Власниця ж платити борг відмовлялася.

12 березня 2009 року «демонтажний» раунд протистояння на Завокзальному ринку закінчився мирно. Роботи відклали на невизначений термін.

Народилися:
Цього дня народилися англійський філософ Джордж Берклі, британський хімік Вільям Перкін (відкрив синтетичні барвники), визначний український і російський та радянський філософ, природознавець, засновник геохімії, біогеохімії та радіогеології, вчення про ноосферу Володимир Вернадський, італійський письменник, публіцист і політичний діяч Габріель Д'Аннунціо, український радянський футболіст, лівий півзахисник харківського «Динамо» Іван Привалов, американський письменник-фантаст Гаррі Гаррісон («Сталевий щур», «Світ смерті», «Чума з космосу»), українська і радянська політична та громадська діячка, голова президії Верховної Ради Української РСР у 1984-1990 роках Валентина Шевченко, радянський кінорежисер Борис Дуров («Вертикаль», «Пірати XX віку»), грузинський оперний співак Зураб Соткілава, російський письменник, драматург, сатирик, автор відомих п'єс та кіносценаріїв Григорій Горін («Той самий Мюнхгаузен», «Про бідного гусара замовте слово», «Формула кохання»), український політик, розвідник, генерал СБУ Олександр Скіпальський, американська акторка, співачка Лайза Мінеллі.

Сталося:
1896 у Петербурзі в приміщеннях університету за допомогою винайденого Олександром Поповим приладу передано першу у світі радіограму.

Свій прилад винахідник вперше продемонстрував роком раніше - у 1895 році. Попов зробив доповідь на зібранні Російського фізико-хімічного товариства в Петербурзі та продемонстрував дію своїх приладів зв'язку. Багато сил та часу Попов присвятив вдосконаленню свого радіоприймача. Спочатку передача велась всього на кілька десятків метрів, потім — на кілька кілометрів, а потім на десятки кілометрів. Взимку 1899—1900 рр. прилади радіозв'язку Попова витримали серйозний іспит. Вони були успішно застосовані при рятуванні панцерника «Генерал-адмірал Апраксін», що потерпів аварію біля острова Гогланд. Незадовго до цього Попов створив приймач нового типу, котрий приймав телеграфні сигнали на навушник на відстані 45 км.

1917у Петербурзі відбулася 20-тисячна українська маніфестація під національними прапорами.

Того ж дня і року відбулася Лютнева буржуазно-демократична революція в Росії: вранці почалося збройне повстання солдат Петроградського гарнізону. Солдати ухвалили рішення не стріляти в демонстрантів і приєднатися до робітників, які напередодні вийшли на маніфестації та влаштувала загальний страйк. Повсталі солдати попрямували до центру міста. По дорозі був захоплений Арсенал - Петроградський артилерійський склад. Робітники отримали 40 тисяч гвинтівок і 30 тисяч револьверів. Була захоплена міська в'язниця "Хрести", випущені всі в'язні, в тому числі політичні. Приблизно до 14-ї години тисячі солдат прийшли до Таврійського палацу, де засідала Державна дума, і зайняли всі її коридори і прилеглу територію. У цих умовах Держдума вирішила формально підкоритися указу царя про розпуск Думи, але рішенням приватного зібрання депутатів створила Тимчасовий комітет Державної думи під головуванням октябриста Родзянка. У ніч на 13 березня Тимчасовий комітет оголосив, що бере владу у свої руки.

1923американський радіоінженер Лі Де Форестдемонструє «фонофільм» – перше звукове кіно, в якому звукова доріжка записана на стрічку з кінокадрами.

Таким чином він «закрив» епоху німого кіно, бо персонажі фільмів не тільки рухалися і кривлялися, але й говорили. У 1919 році Форест подав свій перший патент на процес озвучування фільмів, в якому удосконалив розробку фінського винахідника Еріка Тігерштедта і німецької компанії Tri-Ergon, і назвав цей процес «Фонофільм Фореста». У «Фонофільмі» звук записується безпосередньо на плівку у вигляді паралельних ліній різних відтінків сірого кольору. Пізніше такий метод став відомий як метод "змінної щільності". Ці лінії кодують електричні сигнали від мікрофона і наносяться фотографічним способом на плівку, а під час демонстрації фільму переводяться назад в звукові хвилі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus