USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Білоруси кажуть: Світязь - у безпеці. Українці повірили

2 Грудня 2009 18:08
Малоритський райвиконком Республіки Білорусь та підприємства-інвестори розбудови Хотиславського кар\'єру, прозвітували перед українськими науковцями, екологами, журналістами та депутатами про вплив на довкілля розробки крейдяного кар\'єру.
Організаторами громадських сдлухань, що пройшли 1 грудня у Малоритському районі Республіки Білорусь, стали Маротський райвиконком та підприємства — інвестори розбудови кар\'єру — ЗАТ «Кварцмелпром» та ТзОВ «Трайпл». З української сторони — народний депутат, член профільного екологічного комітету Верховної Ради Віктор Олійник.
У вівторок, 1 грудня, білоруські науковці ознайомили гостей зі своїми висновками щодо можливого впливу на навколишнє середовище роботи кар\'єру. Говорили одне: наслідки, безперечно, будуть, але не катастрофічні. До того ж, їх можна мінімізувати низкою природоохоронних заходів, які уже почали проводити. Що стосується можливості негативного впливу на Шацькі озера, то такий взагалі заперечили. 
 
Українські ж вчені говорили про недосконалість представлених висновків, недостатню глибину вивчення питання. Було запропоновано врахувати аргументи нашої сторони та спільно провести екологічну експертизу.
 
«Ми лише «за». Починаючи із серпня минулого року ми неодноразово зверталися з подібними пропозиціями до українського профільного міністерства. Проте не отримали жодної офіційної відповіді», - зазначив начальник екоінспекції Міністерства природних ресурсів і охорони навколишнього середовища Білорусі Олександр Андрєєв.
 
Українці побували на самому кар\'єрі, який планують розробляти впродовж 30 років. Побаченим нібито задоволені. Домовилися з білорусами проводити спільний моніторинг впливу на довкілля Хотиславського кар\'єру із обидвох сторін кордону.
 
Довідково:
 
У Хотиславському піщаному кар’єрі приватні фірми розпочали видобувати крейду у відкритому кар\'єрі на території 92 гектари. За рік роботи глибина кар\'єру вже досягла 12 метрів. Тутешні поклади піску та вапна вважаються найбільшими не лише в Білорусі, але й усій Європі.
 
Хотиславський кар’єр у Малоритському районі Білорусі – на кордоні з Україною та всього за 26 кілометрів від озера Світязь і загрожує екологічній системі Шацьких озер.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
OrestN Показати IP 2 Грудня 2009 21:44
білоруські вчені явно приховують ті збиткі, які принесе розробка кар"єру в Білоруся,на тій території, яка є історично українською.
Юка Показати IP 2 Грудня 2009 22:05
а хто ж відкрито може сказати про негативний вплив на Шацькі озера! білоруси ж не дурні, розуміють чим ризикують.
seal Показати IP 2 Грудня 2009 23:04
Ось-ось. Білоруси ще й скажуть, що розробка їхнього кар'єру принесе нашим Шацьким озерам дуже велику користь, а у Світязі вода стане взагалі унікальною. А наші вчені візьмуть і повірять в це. Я, безумовно, не вчений, їм, можливо й видніше. Але, як на мене, ще жодна розробка кар'єрів особливої користі для природи не принесла. І цей кар'єр теж не виняток. А білорусам наші озера до одного місця. P.S. Дуже хочеться, щоб я помилявся щодо цього питання.
petro petrovich Показати IP 3 Грудня 2009 00:52
Хвилювання дійсно не безпідставні. Загроза очевидна. Волинські науковці, спільно з львів'янами, готують проект за Програмою транскордонного співробітництва П-Б-У 2007-2013 для більш ретельного вивчення цього питання та при потребі проведення попереджувальних заходів. Кошти, отримані від ЄС, зроблять білорусів поступливішими. Добавляє також оптимізму, що і уряд, і депутати від БЮТ (Віктор Олійник) тримають це питання на контролі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus