USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Бобри знищують волинські ліси

7 Вересня 2010 10:05
У Маневицькому районі на Волині ліси, оточені меліоративними каналами, гинуть від хазяйнування бобрів.
Тварини будують загати, від чого піднімається рівень води в ярах, відбувається сильне підтоплення лісу.
В угіддях державного підприємства «Маневицький лісгосп» цих гризунів – понад півтисячі. Адже тут багато вільхи, берези, осики. А ще навіть у посушливу пору тут вдосталь води. Цікаво, що для спорудження дамб, що подекуди перекривають цілі канали, тварини беруть лише здорові дерева, повідомляє НТН.
«Осика, тополя, осока – ці дерева вони валять. Гілки заготовляють, поїдають їх, а дерева перегризають, із кори і бруду роблять отакі загати. За допомогою болота і відходів дерев, – розповідає заступник директора лісгоспу Микола Корець.
« Десь приблизно років 8 в нас така біда з тими бобрами. Ну, яка від них шкода, те, що вони дерева валять – то саме собою – їм теж треба щось їсти. Це живі істоти, я рахую, –роздумує головний лісничий Новочервищанського лісництва Віталій Пащук. – А просто вони підтоплюють ліс. Сильне підтоплення лісу йде. Такого, як вільха, березові ділянки. І ми не можемо їх взяти зрізати, бо дуже багато води, несемо великі затрати».
Лісівники кажуть: рік надмірної вологи – і дерево гине. Тож рятувати тополі, що їх залило через боброву «архітектуру», слід вже сьогодні. Головно, відстрілом гризунів.
Микола Корець розповів, що ліцензійне полювання на бобра на території України відбувається у семи областях. Він вважає, що на Волині це теж ввести доцільно. Таким чином регулюватиметься чисельність тварин.
Однак такі заходи лякають екологів, які побоюються, що узаконене полювання знищить усю популяцію. Схожа ситуація була на початку ХХ століття, коли через цінне хутро гризунів вибили чи не скрізь.
«Ми думаємо, що можемо регулювати чисельність бобра, а хтось – чисельність українського народу, – каже еколог Сергій Цюриць. – Але, на мій погляд, бобер – будівничий, хороший сім'янин. Дбає за жіночку-бобриху, діток. Очевидно, він потребує нашого прискіпливого вивчення і намагання зрозуміти: чому у нас є, нарешті, бобер. Мабуть, це радість…»
Такої радості не поділяють поліські селяни. Бобри в окремих районах завиграшки конкурують з дикими кабанами у поїданні їхньої городини. Плантацію моркви, буряків, картоплі вони можуть знищити за дві ночі. А спробуєш відігнати – атакують.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
діма Показати IP 7 Квітня 2013 08:38
скільки коштує бобер
ольга Показати IP 11 Грудня 2016 16:08
я думала,що знищують волинські ліси люди,вирізуючи їх,а це ,виєвляється,бобри..смішно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus