USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Через повінь на Волині може почати гинути риба

2 Лютого 2011 11:16
Цьогорічна повінь, яка настала посеред зими, загрожує загибеллю риби.
Про це розповів провідний іхтіолог головного державного управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Волинській області Олександр Климнюк, інформує ВІП.
Під час паводків, каже іхтіолог, коли піднімається рівень ґрунтових вод, разом із тим піднімається рівень і поверхневих вод – річок, озер, водосховищ. Від цього вода виходить на заплави.
Також підвищується температура води, внаслідок чого риба піднімається із зимувальних ям і йде на міграцію. Климнюк пояснює, що риба отримує такий температурний стрес, що вже йде до нересту.
Перш за все це стосується ранньонерестуючих риб – щуки, окуня. Вони відразу йдуть на мілководні ділянки.
Але внаслідок різкого похолодання водойми покриваються льодом, зменшується рівень кисню, різко понижується рівень ґрунтових вод і це може спричинити загибель риб.
Випадків загибелі риби внаслідок повеней в області у попередні роки не було. Адже це перший раз, що посеред зими таке високе підняття рівня вод. Риба зараз має зимувати.
Проте відстежити, чи риба вже почала міграцію, не можливо. Як зауважив Климнюк, зараз в річках і озерах фауна збіднена, тобто репродуктивність дуже низька і відмітити якийсь масовий рух риби практично неможливо, хіба що поодинокі випадки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Досвідчений рибалка. Показати IP 2 Лютого 2011 18:27
Дивно, що Климнюк "відкриває" Америку. Ніколи риба під час повеней не гинула. Навпаки, повінь рятує рибу, оскільки є доступ до кисню. Риба гине під кригою. Щодо нересту, то з усіх річкових видів риб на нерест першою йде щука (березень!!!). Окунь починає нерестуватись в квітні, коли вже порівняно зовсім тепло. Мене дуже здивував пан Климнюк. А цікаво, від температури води залежить "нерест" і роди в жінки? Цікаво знати?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus