USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Чи користуватимуться волиняни медичними страховками?

25 Лютого 2010 13:16
На реформування української медицини, за попередніми підрахунками, необхідно мінімум 56 мільярдів гривень.
Перспективи страхової медицини цього тижня досліджувала газета «Відомості.ua»
Начальник обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк розповідає, що значну частину коштів медзаклади сьогодні отримують від пересічних громадян через благодійні лікарняні каси.
«У 2007 році охорона здоров’я Волині отримала 20,5 мільйона гривень позабюджетних коштів, у 2008-му – 47 мільйонів, а в 2009-му – 60,2 мільйонів гривень. Якби їх не було, система просто стала би паралізованою», - каже чиновник.
Як повідомив народний депутат України, член парламентського комітету з питань охорони здоров’я Володимир Карпук, у комітеті знаходяться кілька проектів законів про страхову медицину.
«До фінансової кризи весь ринок страхових послуг сягав 12 мільярдів гривень. Впровадження медичного страхування дасть ринку - ще 20 мільярдів. Між лобістами систем зараз і ведеться боротьба за цю суму. В комітеті зараз є проекти Законів «Про соціальне страхування» і «Про обов’язкове державне медичне страхування», - розповідає депутат.
Перший законопроект передбачає відрахування сталої суми, незалежно від заробітної плати громадянина. А права переважно матимуть великі приватні страхові компанії.
Проект Закону «Про обов’язкове державне медичне страхування» передбачає, що виплати йтимуть через Фонд загальнообов’язкового державного медичного страхування. Відрахування мають залежати від рівня заробітної плати і робитимуть його роботодавці та працівники.
Начальник Луцького міського управління охорони здоров’я Федір Кошель впевнений, що для реформ у медицині страхування просто необхідне.
«Державне страхування – це не комунізм у наданні медичної допомоги. Воно забезпечуватиме надання допомоги на 80 відсотків. А на 20 – людина має підстрахувати себе сама. За кордоном так і роблять, а у нас звикли сподіватись на «авось», - каже чиновник.
У Луцьку діє громадське об’єднання, яке працює за рахунок членських внесків. Коли людина потрапляє до лікарні, то може користуватися послугами на суму втричі більшу, ніж та, що є на її рахунку. Але повторно скористатися страховкою можна тоді, коли сума буде повернута.
Є й приватні страхові компанії, які пропонують по кілька пакетів. Та в кожному договорі є свої «підводні камені». Компанії обіцяють повертати кошти за медикаменти у разі, коли клієнт надасть чек.
Межа відповідальності - три тисячі гривень. Крім того, потрібно буде довести, що клієнт захворів після укладання страхового договору. Витрати на нещасні випадки та гострі респіраторні захворювання компанії не компенсують, - пишуть «Відомості».
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Vlad Показати IP 6 Вересня 2010 10:08
Хто цікавиться роботою Лікарняних кас - читайте на сайтах http://www.poltavalk.com.ua/- Лікарняна каса Полтавщини, http://likkasa.com/ -Асоціація працівників лікарняних кас, http://likkasa.com.ua/?page_id=271 - Лікарняна каса Житомирської області Давайте турбуватися про людей , ане займамися політикою в медицині . Медицина повинна бути політично нейтральною.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus