USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

До Луцька привезли фрески із «Софії Київської». ФОТО

9 Листопада 2010 10:22
У Луцьку в Музеї волинської ікони відкрилася виставка «Духовність і мистецтво», на якій представлені копії мозаїк та фресок з фондів Національного заповідника «Софія Київська».
На Волині вперше представлені 14 копій мозаїк та фресок ХІ-ХІІ століть з собору Святої Софії та Кирилівської церкви міста Києва. Виставка створена понад 15 років тому для того, щоб популяризувати скарби, які знаходяться в стінах Софії Київської, і 8 листопада відбулося її відкриття у Луцьку.
На думку митрополита Луцького і Волинського Ніфонта, представлені експонати відкривають таємницю споріднення православ’я візантійського з руським, яке осіло на наших теренах і яким ми сьогодні користуємося.
«Нам, нащадкам тих древніх русичів, які перейняли християнство з Візантії, відкриваються духовні очі на ті скарби та цінності, які складав наш народ віками. Київська Русь – це духовне джерело, яке відкриває вже у ХХІ столітті все нові і нові святині, які надихали наших предків на братерську любов, на захист свого рідного краю і на захист своєї прадідівської віри. Якщо поглянути на ті древні фрески, яким по 800-900 років, то нам здається, що це щось просте. Але подивіться їм у очі, які в них бездонні й глибокі очі, очі добрі. Подивіться на обличчя, вони несуть спокій, несуть мир, умиротворення, а це передається з образа людському серцю», – зауважив митрополит.
Серед представлених експонатів є копії мозаїчні – триптиха «Моління», зображення Іоана Златоуста та Василія Великого з композиції «Святительський чин», а також фрескових зображень постаті мученика Нестора, фрагментів орнаментів «арабеска» і «пальметка».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus