USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кожен п’ятий українець заправляється фальсифікованим бензином

15 Квітня 2010 18:11
За даними консалтингової групи «А-95», тільки половина бензинів на ринку відповідає європейським нормам. 30 % – нафтопродукти низької якості, а 20 % - взагалі фальсифікат, - пише газета «Відомості.ua».

Паливо розводять на нафтобазах та заправках. Домішки називаються присадками.

Для підвищення октанового числа пального використовують тетраетил свинцю, від якого страждають карбюратор і нейтралізатори. Поширена присадка – нафталін. Згоряючи, він залишає велику кількість нагару та збільшує шкідливість вихлопних газів.

Також фальсифікатори домішують у бензин спирт, який швидко роз’їдає прокладки у двигуні. Марганцеві присадки виводять з ладу каталітичні нейтралізатори. При використанні фероцену на свічах й у циліндрах утворюється червоний нагар.

Присадки у виробництві бензину не заборонені, – пише газета. На їх легальне застосування мають право нафтобази й бази переробки, оскільки октанове число має властивість знижуватися під час транспортування пального. Але вміст присадок у готовому продукті не повинне перевищувати 0,3 відсотка.

За останні два місяці територіальні відділення у справах захисту прав споживачів разом із Держцентрами стандартизації, метрології та сертифікації перевірили близько 25 мільйонів літрів нафтопродуктів. З них - 5,5 відсотка забракували й зняли з реалізації.

Начальник обласного управління у справах захисту прав споживачів Геннадій Кожевников каже, що дуже важко довести те, що автомобіль зламався через поганий бензин.

Зразок бензину потрібно брати в той же день або не пізніше, як зранку наступного. Споживач має звернутися в управління. Там фахівці перевіряють усі дані: чек, прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання скаржника.

Далі скарга направляється з супровідними документами у Київ, де також проходить ретельну перевірку. Потому документи повертаються з резолюцією. Така процедура займає близько 20 днів. Тож сенсу робити експертизу майже немає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus