USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Луцькі студенти протестували проти платних послуг. ВІДЕО

13 Жовтня 2010 09:08
Близько 50 студентів державних та приватних луцьких вузів 12 жовтня протестували під стінами Волинського обласного управління освіти проти рішення уряду зробити платними послуги вишів України.
Як зазначив ініціатор протесту Володимир Яровенко, студентів не влаштовують навіть пом’якшуючі зміни до постанови, які скорочують перелік платних послуг, про які повідомив сьогодні прем’єр-міністр України Микола Азаров.
Учасники протесту стверджують, що постанова № 796 КМУ від 27 серпня цього року «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності» - не конституційна.
«Деякі зміни – це просто відмазка, шматочок, який кинула нам влада, щоб ми заспокоїлись. Ми будемо вимагати абсолютно повної відміни цієї постанови… Якщо уряд не врахує наших протестів, будуть проводитись інші заходи», - каже Володимир Яровенко.
«Борись, кохай, права не віддавай!»; «Поверніть безкоштовну освіту»; «Свобода, рівність, студентська солідарність!» - саме такі гасла виголошували учасники протесту.
Як зазначають ініціатори протесту це - вільне зібрання, без участі будь-яких організацій. Подібні акції вже пройшли у 20 містах України.
Після акції протесту її ініціатори понесли лист-звернення від студентів Волині до управління освіти, аби представники влади передали його президенту України Віктору Януковичу.
Вони пишуть: «Ми вважаємо, що таким чином керівництво держави переклало фінансування освіти на плечі студентів. Уряду байдуже, що батьки студентів вже оплатили навчання дітей своїми податками або безпосередньо, як плату за навчання.»
Заступник начальника управління освіти у Волинській області Юліан Таранчук прийняв лист та пообіцяв його передати.
Нагадаємо, що 27 серпня КМУ прийняв постанову № 976 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності», яка регламентує та значно розширює перелік платних послуг, які можуть надавати навчальні заклади України.
А 12 жовтня Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку платних послуг для студентів. Як повідомив екс-віце-прем'єр з гуманітарних питань Володимир Семиноженко, були скасовані такі платні послуги, як перескладання іспитів, користування інтернетом, а також фінансування лабораторних робіт, повідомляє
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Наталія Показати IP 13 Жовтня 2010 09:18
Я сама студентка, але маю і свою точку хору щодо цієї постанови. деякі платні послуги треба лишити(я нарахунок тих, що за пропущені заняття). Можливо деякі студенти задумуються, що хоча б іноді треба відвідувати пари, а не прогулювати їх
Вот так! Показати IP 13 Жовтня 2010 09:39
За прийом екзамену викладач отримує зарплату один раз,а за повторну перездачу екзамену треба повторно оплачувати роботу викладача...Все правільно студентам бовдурам-платні послуги.
Наталія Показати IP 13 Жовтня 2010 11:09
А за плату за повторну перездачу я не згідна. Тому що хто проконтролює викладачів? Можливо вони і будуть більшу частину студентів відправляти на повторну здачу іспиту тільки для того, щоб заробити гроші?
небайдужий Показати IP 13 Жовтня 2010 11:25
потрібно протестувати, щоб не перетворили тебе в тупе бидло! Але дивує те, яка пасивна молодь та студенство! 50 студентів вийшло, а скільки тупо ходить на пари і дальше жує азаровську лапшу! В Львові 7 тис. вийшло!
Наталія Показати IP 13 Жовтня 2010 18:18
Я як ходжу на пари, так і буду ходити. На протест вийшли саме ті, хто найбільше прогулює(знаю звідти людей з десяток). Можливо, зараз почнуть думати, що на пари потрібно ходити, а не казати "Я на державному, і мені зобов"язані платити."
Helge Показати IP 13 Жовтня 2010 20:55
Платное высшее среднее образование (а, де-факто, платным становиться уже и среднее образование) - это не только показатель организованной дебилизации населения, но и яркий показатель того, ЧТО именно думает власть о своем народе. Вспоминается известная мысль Гитлера о необходимом уровне образования для славян - считать до 500, минимум чтения, уметь расписаться....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus