USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Любомльський район долатиме дефіцит цукру буряківництвом

9 Квітня 2010 18:31
Дефіцит цукру в державі до нового врожаю спричинив нагальну потребу розвивати цукрову галузь, зокрема, вирощування цукрового буряка.

Про це йшлося в Любомльській райдержадміністрації, яка керує одним із найсприятливішим для буряківництва районом області, - інформує прес-служба райдержадміністрації .

Начальник райуправління агропромислового розвитку Володимир Остапчук зупинився на динаміці вирощування цукрових буряків в районі, відмітивши зниження посівних площ. Якщо у 2008 році селяни, посіявши 540 гектарів, здали майже 10 тисяч тонн солодких коренів, то торік — трохи більше 500 тонн.

Головна причина зменшення — збільшення вартості затрат на 1 гектар і фіксована ціна однієї тонни цукру. Натомість нині ситуація змінилася. Як показують розрахунки, затрати на вирощування 1 гектара цукрових буряків в особистих селянських господарствах складає 6-7 тисяч гривень.

Водночас, при врожайності 300 центнерів з гектара прибуток з врахуванням ціни на цукром може сягнути 14,5 тисячі гривень. Тож цукрові буряки є потенційно рентабельною культурою в наш час. Тим більше, що, за оцінками фахівців районного управління агропромислового розвитку, в районі є цілком придатні грунти для вирощування цієї культури.

Окрім того, держава передбачає дотацію в розмірі тисячі гривень за посіяний гектар буряків, пільгове кредитування, зменшення цін на енергоносії тощо.

Директор ПП «Європа-цукор» Ярослав Кауза запевняє, що «обмінний курс» буде не нижчим, ніж торік — 60 кілограмів цукру за тонну сировини. Очолюване ним підприємство готове переглянути цей показник в бік збільшення.

Стосовно кількості пунктів прийому буряків, то це питання залежатиме від площ посівів культури. Підбиваючи підсумки, голова Любомльської райдержадміністрації Василь Веремчук наголосив, що питання відродження буряківництва на теренах району у значній мірі залежить від місцевих голів. Тобто, від проведеної ними інформаційно-роз'яснювальної серед населення.

«Зрозуміло, що ніхто нікого не змушуватиме сіяти цукрові буряки. Проте про доцільність вирощування цієї культури до населення донести варто», — підсумував він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
вася Показати IP 11 Квітня 2010 09:28
Яке кредитування? Які дотації? 20 років чешуть те саме. А як обкрадали село так і обкрадають. Взагалі то ці "білі дома" давно вже треба розігнати, толку більше точно буде.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus