USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Медики закликають онкохворих не лікуватися настоєм з вужів

5 Лютого 2010 16:46
Люди бояться лікарів і часто займаються самолікуванням. Це у свою чергу, призводить до того, що онкохворі часто звертаються до медиків занадто пізно. І тоді не уникнути хірургічних втручань або й набагато гіршого розвитку життєвого сценарію – коли пацієнту уже нічого не зарадить.
Про це розмовляли лікарі Волинського обласного онкологічного диспансеру на прес-конференції «Раку також можна запобігти».
Ракові захворювання молодшають. Особливо це стосується «жіночих» онкозахворювань – молочної залози та шийки матки. За п’ятнадцять років показник захворюваності на рак молочної залози виріс на 12 відсотків. Нині така цифра складає  47,2 відсотка на сто тисяч населення.
«Близько 85% випадків пухлин грудей жінки виявляють самі. Втім, це ще не означає, що вони одразу звертаються до медиків. Вони бояться того, що їм скажуть у лікарні. І цей страх призводить до того, що часто жінкам уже не можна допомогти», - розповідає керівник мамологічного центру Волинського облонкодиспансеру Володимир Федорчук.
Для профілактики іншого захворювання – раку шийки матки, за словами керівника регіонального центру скринінгу патології шийки матки Жанни Ващенюк, необхідно проходити цитологічний огляд і зробити вакцинацію. І хоч в онкодиспансері тепер жінки можуть обстежитися навіть у суботу, до лікарів звертатися вони не надто поспішають.
«Причина раку шийки матки у жінок – вірус папіломи людини. Показник по Волинській області хворих на цю онкопаталогію значно вищий за середньоукраїнський. На жаль, самостійно мало жінок звертається до лікаря за допомогою», - каже Жанна Ващенюк.
Бояться хворі не лише діагнозів, а й методів лікування онкозахворювань: променевої та хіміотерапії. Тому і йдуть спочатку не до медиків, а до знахарів, їздять по сумнівних «лікувальних центрах», прикладають компреси і п’ють різноманітні настої.
«Між прийомами хіміотерапії пацієнти часто роблять компреси, п’ють якісь гриби. Навіть приходять до лікарів радитись, як ліпше робити ті чи інші настої, наприклад, з вужів. Бояться пацієнти токсичності хіміопрепаратів та їх наслідків – випадіння волосся. Але цього ніяк уникнути не можна, ніякими примочками чи настоями», - розповідає завідуюча онкохіміотерапевтичним відділенням Євгенія Уринська.
Мало викликає довіри у пацієнтів і променева терапія, скаржаться лікарі. Не розуміючи специфіки, хворі бояться наслідків радіації, якою й лікують ракові пухлини. Насправді, доза радіації, опроміненню якою піддаються пацієнти дуже мала і діє виключно на уражені ділянки тіла.
«Луцькі лікарі вже знають, що променевою терапією можна лікувати не лише рак, а й остеохондроз, радикуліт, вона має знеболювальну дію. На жаль, про це мало відомо районним лікарням. Найкращі результати променева терапія дає під час лікування поверхневих пухлин – раку шкіри. Також втішні показники під час лікування молочної залози», - повідомила завідуюча відділенням променевої терапії Жанна Старомінська.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
oleksandr Показати IP 5 Лютого 2010 17:38
що значить "47,2 відсотка на сто тисяч населення"? мається на увазі "випадка"?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus