USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині спрацював новий спосіб боротьби зі сміттям. РЕПОРТАЖ

13 Січня 2014 14:00
Проблема вивезення сміття у Торчині донедавна було однією із найбільш докучливих. Бо хай Торчин – і невеличке селище, зате – у всіх на очах. Усіяні пакетами зі сміттям узбіччя слави Торчину аж ніяк не додають.

Відтак за боротьбу зі сміттям торчинці взялися сумлінно. І, переконують, дещо таки змогли, - повідомляє «Волинська газета»

А змогли основне: навчити себе, свого брата, кума, сусіда… не просто не смітити, а – прибирати за собою. Здавалося б – елементарне. Але безліч волинських прикладів доводять: це якраз те, з чим впоратися товариству найтяжче.

«Ви не раз у нас були і могли, напевне, бачити, що ми старалися «боротися зі сміттям» різними методами. Біда ж не тільки у наявності полігону для відходів. У нас є сміттєзвалище. Хто порядніший, везе відходи туди. Але тут постає інше питання: як везе? Хтось скидає бруд в одному місці, хтось – в іншому, а хтось узагалі за принципом – подалі від себе, то може й не доїхати до сміттєзвалища… Звичайно, селищна рада має комунальне підприємство, яке опікується питанням вивезення сміття. Раніше чинила так: просили людей виносити сміття до воріт тоді, коли вулицею їхав трактор і забирав те все. Однак толку не було: трактор зламався, не виїхав – народ кульки полишав, собаки їх по всій вулиці розтягнули… Словом, одна «краса», – розповідає Торчинський селищний голова Юрій Кревський.

МИ ПІШЛИ ДАЛІ ВИБОРІВ

Утім, допомогли справитися із проблемою, як це не банально, – вибори. Ідея одного з народних депутатів – надавати в оренду населенню сміттєві баки – на відміну від багатьох-багатьох інших населених пунктів кількох районів, у Торчині прижилася. Але не тому, що тут до цього нардепа пройнялися особливими симпатіями (то навряд), а тому, що зуміли гарний задум використати з толком, підлаштувати його, так би мовити, під місцеві реалії та під специфічний торчинський гонор.

Юрій Кревський каже: «Ми пішли далі виборів… Депутати селищної ради на сесії прийняли рішення розставити ці баки на всіх вулицях Торчина. Однак самі баки, звичайно, не навчають людей цивілізовано викидати відходи. Зараз у нас 93 смітники. Все акуратно і, головне, за вивезення торчинці платять – чітко. Мало того – з чотири десятка людей просять селищну раду поставити баки біля своїх обійсть. Схема цієї роботи – проста. У рамах депутатської програми беремо лише контейнери і автомобіль, а місцеве комунальне підприємство розраховується за все, додає до тих видатків утилізацію й тоді виставляє ціну людям. У Торчині почали з дотаційної ціни. До кінця 2013-го вона становила 80 гривень. А в тих селах, які приєдналися до нашої схеми згодом, вже за бак доведеться платити 140 гривень».

ПОСІЯЛИ ВЧИНОК – ВИРОСЛА ЗВИЧКА

Таким чином у Торчині на кожен сміттєвий бак шукають… клієнта: «Я знаходжу толкову людину і кажу: будь добрий, візьми собі. Хочеш – сам плати за нього, хочеш – організуй людей. Є такі смітники, куди викидають відходи лише три сім’ї (і вони ділять 80 гривень на всіх), а є й такі, де – десять родин. Проплати – стовідсоткові. Без боргів. Бо якщо просто з доброї волі розставити баки і потім просити платити за вивіз щомісяця, то обов’язково знайдуться такі, хто проігнорує ці прохання. Тепер торчинці самі стежать за порядком».

Власне, спрацювало давнє правило: посіяли вчинок – виросла звичка. Звичка не чекати манни небесної, а за елементарний порядок навчитися відповідати особисто.

Що цікаво: тепер до чистоти призвичаюються й у селах, що довкола Торчина. Схему оплати вивезення сміття у торчинців уже запозичили у Шепелі, Хорохорині, Буянах, Усичах…

Своє бачення проблеми й у голови Луцької райдержадміністрації Володимира Демчука: «Чесно кажучи, я з того тільки радію. Особливо, коли проїжджаю через населений пункт, а там – баки стоять, і біля них, і загалом на вулицях – порядок… З різних боків можна дивитися на проблему чистоти довкілля, особливо в межах населених пунктів. Зрештою, яка різниця, кому належить ідея – депутатові, селищному чи сільському голові чи рядовому мешканцеві? На моє переконання, має бути ще такий закон, який передбачав би персональну відповідальність жителя села, селища чи міста за те, куди і яким чином він утилізує відходи. Поки такого нема, мусимо вчитися жити цивілізовано».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лучанин Показати IP 13 Січня 2014 16:21
Молодці, вичвляється, можна зробити якщо не "Європу", то бодай елементарний порядок.
Зa твеpезу Україну! Показати IP 13 Січня 2014 20:05
Клята алко-зараза уразила українців. От тому і живемо в такій ж*пі, бо всі бухають кругом, п"яні повертаються вночі з гулянок, сцють і блюють в ліфті, засер*ють під"їзди, а потім вcі дивуються, чого бардак кругом такий! Кляті алканафти придумали собі "священний напиток", і тичуть те лайно всім "випий з нами", "ти мєня уважаєш", і ніяке свято без того лайна не обходить, "освячують" тим спиртовим лайном все - від весілля до похорону... потім сідають п"яні за руль, калічать і убивають людей... Замість того, щоб вкладати гроші в родину, в зручний побут, то пропивають, прогулюють все на тупих п'янках-гулянках, і попридумували дебільних прикмет "на коня", "за здоров'я" - а насправді тільки біда і болячки від того бухла! Не буде в цій проклятій країні порядку доки алкоголь має такий "культурний вплив" на всі явища! =========== Більшість злочинів в Україні скоюється у стані алкогольного сп'яніння НЕ ДОПУСТИМО ПОШИРЕННЯ АЛКОЗАРАЗИ!!! ЗА ТВЕРЕЗУ НАЦІЮ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus