USD 39.40 39.73
  • USD 39.40 39.73
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

На Волині перевидали книгу про православну церкву. ФОТО

20 Грудня 2010 12:06
З нагоди 925-річчя Луцька та 20-ї річниці відновлення Волинської духовної семінарії у світ вийшла брошура волинянина, професора Санкт-Петербургської духовної семінарії Платона Карашевича «Нарис історії православної церкви на Волині».
Видання рептинтне – вийшло у видавництві «Твердиня». Вперше праця була надрукована понад півтора століття тому, у 1855 році. Про це повідомили у прес-службі Волинської єпархії УПЦ.
«Робота містить у собі чимало цікавого інформаційного матеріалу, – сказав на презентації книги ректор Волинської духовної семінарії Сергій Ющик. – У своїх рефератах її не раз цитували як семінаристи, так і студенти світських навчальних закладів. Проте донедавна почитати видання можна було лише в електронному варіанті або кількох архівних книгозбірнях за кордоном. Нині Волинська єпархія йде назустріч студентам, що відтепер мають змогу на власні очі побачити цю книгу, погортати і використати у своїй дослідницькій роботі. Передмову до неї написав сам митрополит Луцький і Волинський Ніфонт».
«Предтечею серйозних видань по вивченню історії православ'я на Волині» назвав працю Карашевича один із її упорядників, місцевий краєзнавець Геннадій Гулько.
За його словами, книгу кілька разів цитує у своїх дослідженнях видатний волинський історик і церковний діяч кінця XIX століття Микола Теодорович. Гулько каже, що праця Карашевича повністю написана у дусі свого часу.
«Це був період, коли православ'я переживало досить непрості часи наслідків другого польського повстання, і фактично ситуації, яка створювалася напередодні повстання 60-х років, - каже він. - Автор висловив свою позицію щодо ситуації з римо- і греко-католицькими церквами в Україні».
Книга – єдина відома робота Платона Карашевича, випускника Волинської духовної семінарії, високодуховного ерудованого священика, що в 80-х роках XIX століття був настоятелем центрального собору Санкт-Петербурга.
У ній він використовує джерела, які зараз недоступні, оскільки знищені під час воєн. Посилаючись на них він стверджує, що християнство на Волині було впроваджене не Володимиром, а значно раніше, ще за часів Кирила і Мефодія.
Нині у світі існує кілька примірників оригіналу праці Карашевича. Один з них належить Гарвардському університету, інший знаходиться в одній із книгозбірень штату Іллінойс, ще один – у московській бібліотеці.
Книгу подарують у бібліотеки навчальних закладів Волині.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus