USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

З Волині ще не вивезли 45 тонн отрутохімікатів. ВІДЕО

21 Грудня 2010 16:07
Волинь поступово позбувається непридатних пестицидів, що роками лежать на складах: частину хімікатів уже вивезли на утилізацію до Сумської області, іншу – до Польщі.
Залишилося 45 тонн. Їх сподіваються позбутися до нового року, повідомляє «НТН».
Завантажують пестициди за євростандартами. Отрутохімікати завантажують у нову тару, а рятувальники використовують спецодяг.
«Люди повинні бути повністю захищеними, – каже співробітник ДП «Національний центр поводження з небезпечними відходами» Микола Лучик. – На погрузці в костюмі немає необхідності, а при перетаруванні йдуть спеціальні костюми прорезінені. Це рукавиці, які не пропускають нічого. Маски відповідні».
Серед непридатних отрутохімікаиів – переважно ДДТ, більш відомий як дуст. Раніше ним посипали сільгоспкультури.
Екологи кажуть, що така хімія шкідлива, що склад під неї довелося будувати якнайдалі від людських помешкань.
«Склад був вибраний згідно норм, щоби була певна відстань від населених пунктів, – розповіла начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Волинській області Світлана Якубишена. – Тут у Маневичах склад має певну санітарно-захисну зону нормативну, вона дотримана. До села тут 2 кілометри».
Задавнені хімікати вивозять із Волині до Польщі вже десятиліття. Там їх утилізують без шкоди для довкілля. Наразі в області пестицидів залишилося трохи більше 45 тонн. Їх обіцяють позбутися до кінця року.
«Ми мали на своєму обліку 70 тонн, а виявляється, що не весь облік був, – повідомив заступник голови Волинської облдержадміністрації Віталій Карпюк. – При завантаженні, при зачистці в нас виявляється 22 тонни, які раніше ми не знали. Але думаю, що ми і з цим справимося, бо кошти цього року виділені».
Йдеться про мільйон гривень від Міністерства охорони довкілля й ще півтора з обласного бюджету.
Чиновники певні, цих грошей вдосталь, аби вивезти й утилізувати всі отрутохімікати. Якщо так зроблять, з нового року Волинь стане першою в Україні областю, що позбулася всіх непридатних пестицидів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus