USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині виявлятимуть «свинячий» грип. ФОТО

30 Грудня 2009 16:33
У Луцьку відкрили давно обіцяну лабораторію полімеразної ланцюгової реакції.  Завдяки новому обладнанню можна діагностувати інфекційні хвороби та виявляти генно-модифіковані організми у продуктах харчування.
 Червону стрічку дружно перерізали голова Волиньради Анатолій Грицюк, голова Волинської ОДА Микола Романюк та депутат Віктор Чорнуха. На пам’ять відрізок стрічки вручили головному санітарному лікарю Волині Наталії Янко.
 

Обладнання загальною вартістю 1 180 тисяч гривень поки що не працює в повну силу, але Наталія Янко пообіцяла, що до кінця січня 2010 року лабораторія розпочне повноцінно функціонувати.

Головний санітарний лікар області запевнила, що реактивами та витратними матеріалами лабораторія повністю забезпечена. «Реактивів у нас вистачає на проведення 192 дослідів. Це витратні матеріали, виділені на 2009 рік», - розповіла Наталія Янко.
Щоправда, відбір зразків для проведення аналізів буде здійснюватися відповідно до внутрішніх спеціальних вказівок Міністерства охорони здоров’я, повідомив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк.
«Робити такі спеціальні аналізи всім хворим немає потреби. Це занадто велика розкіш», - каже чиновник.
Завідувачка вірусологічної лабораторії Ольга Полухтович розповіла, що обладнання дозволяє працювати з біологічним матеріалом та об’єктами довкілля. Аналізи на виявлення штаму вірусу типу А H1N1 дуже дорогі.
У лабораторії виконані всі вимоги біобезпеки. Кожен бокс герметичний, вентиляція окрема, а матеріали з одного боксу в інший передаються через спеціальне віконечко, в якому є й кварцова лампа.

Кожна кімната виконує свої окремі функції. В одній розміщений ламінарний бокс, де виділяються нуклеїнові кислоти.

У іншій матеріал збагачується реактивами.

Через віконце матеріал передається до наступного боксу, де всі результати виводяться на екран монітору.

Щоб не наражати населення на небезпеку зараження інфекціями, лабораторії такого типу повинні розташовуватися у місцях де менше людей, а не в лікарнях. Працівники санстанції з гордістю говорять, що такого рівня лабораторій в Україні немає.
На ремонт приміщення обласна рада виділила 590 тисяч гривень. Проте, спеціальні столи довелося купувати за власні кошти, повідомила Наталія Янко. Щоправда, ззовні приміщення аж ніяк не схоже на суперсучасну унікальну лабораторію, але ситуацію обіцяють виправити наступного року. А голова Волиньради Анатолій Грицюк запевнив, що «головне – зміст, а не форма».

Усі роботи виконувало підприємство «Луцьксантехмонтаж». Микола Романюк впевнено ствердив: «Чорнуха погано не будує». Щоправда, сам Віктор Чорнуха розповів, що будівельникам досі не заплатили обіцяних грошей.
А голова Волиньради Анатолій Грицюк наголосив, що відкриттям цього закладу волиняни повинні дякувати уряду.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
misterious777 Показати IP 31 Грудня 2009 12:51
Вона - працює.....=))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus