USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Олександр Башкаленко: «Я – солдат партії»

8 Жовтня 2010 12:40
Нещодавно у ЗМІ з’явилася інформація про те, що опозиційні сили підписали декларацію про недопущення фальсифікації виборів. Цю ініціативу і, власне, хід передвиборчої кампанії на Волині ми попросили голову Волинської обласної організації Партії регіонів Олександра Башкаленка.

- Лідери окремих політичних сил нещодавно виявили намір скоординувати дії з метою запобігання фальсифікації виборчого процесу. Один з депутатів обласної ради заявив, що ця ініціатива повинна завадити прихильникам Президента і партії влади сфальсифікувати вибори.

- Знаєте, мене навіть не дивують висловлювання цього молодого чоловіка, зумисне не називатиму прізвища аби не піарити його. На мою думку, саме для цього і створюються подібного роду інформаційні приводи. Самі розумієте, напередодні виборів будь-який найменший натяк на скандал це - безоплатна реклама. Очевидно, це - такий метод ведення виборчої кампанії в опозиційних сил. Але повернемося до суті запитання. Я нещодавно реєструвався в ТВК. Думаю, всі бачили телевізійний сюжет, як це все відбувалося. І як представник влади, і як політичний діяч я вимагав від голови ТВК виконання ним обов’язків, передбачених законодавством, і тільки. З 21 ТВК, 17 – очолюють представники від БЮТу. То чому саме нас звинувачують у можливих фальсифікаціях? Думаю, для того аби за фарсом приховати власне свавілля. Пам’ятаєте? «» найкращий захист – напад… Красномовний приклад – ніч в обласній ТВК з 28 на 29 вересня, коли представники саме опозиційних сил намагалися вчинити протизаконно. Перше – представник від БЮТу прийшов і збаламутив чергу, у якій представники від різних політичних сил довго чекали аби здати документи. Він заявив, що і черга, і складений список для нього - дурня. Зрештою, упродовж всього періоду правління БЮТу можна було спостерігати, що закони для них неписані, тому ми й отримали країну у такому занедбаному стані. І по-друге, Олександр Стасюк - голова обласної ТВК - взагалі пішов на дії, які для його посади є неприпустимими: зник журнал реєстрації вхідної документації. І голова відмовився коментувати куди. Згодом він не надав печатку, яка є власністю державної інституції, а він носить її в кишені і – куди завгодно, хоча згідно із законом вона повинна зберігатися лише у металевій шафі або сейфі і, неодмінно, в приміщенні виборчої комісії. Чи це опозиційні сили, які делегували такого голову, дали йому такі повноваження? Тоді мені більше нічого додати. Але уточню - то кого ж потрібно захищати від фальсифікацій? Представники «Батьківщини» мирно тієї ночі спали, а мали б відстоювати демократичні принципи біля кабінету ТВК. Чи, може, у їх розумінні - демократія як дишло, куди повернув, туди й вийшло? Це - безумовне поняття, яке має однакове значення для всіх. Натомість,виходить якщо голова - їхній, то й демократія - питання міри нахабності? Ми цього не дозволимо і своїми вчинками продемонструємо, що закон – один для всіх.

– Ваша політична сила йде на вибори з гаслом «Будуємо нову Волинь». У чому буде полягати реалізація цього гасла?

– Ми переходимо від гасел до дієвих справ. Ми уже це демонструємо. За два попередні роки не побудовано жодного кілометра доріг. А в цьому місяці будемо здавати другу чергу траси Київ – Ягодин. Волиняни уже втратили надію, що 10-та шахта колись добудується, а за останні півроку отримали 112 млн. грн. на добудову цього об’єкту. Ми постійно отримуємо кошти з держбюджету по програмах спеціального захисту. Ми напрацювали програму енергозбереження, на реалізацію якої сподіваємось отримати з державного бюджету 320 млн. грн. Я думаю, що з наступного місяця ця програма вже почне реалізовуватися. 28 км дороги побудовано до села Ветли Любешівського району... І повірте, це - тільки початок.

- ...щоб товаришу Адаму Мартинюку було комфортніше їздити додому.

– Я так не вважаю. Там живе багато людей. В тому районі він багато зробив. Причому не завжди за державні гроші. Якби ми в кожному районі мали такого вихідця – народного депутата, то ми б бачили зовсім іншу Волинь.

- Нещодавно відбулася партійна конференція обласної організація ПР, які завдання ставить перед собою організація до виконання у разі перемоги. І що ви можете сказати про тих людей, які балотуватимуться від ПР в обласну раду по мажоритарній системі?

- Ми представили кандидатів у депутати обласної ради в одномандатних виборчих округах від Волинської обласної організації Партії регіонів. Це достойні, авторитетні люди, які гідно представлятимуть інтереси волинян в обласному парламенті та ефективно працюватимуть у владі. Наше головне завдання – працювати на розвиток регіону. І це ми будемо робити разом.

З обранням Президентом Віктора Януковича Україна та Волинь отримали можливість для економічного відродження та розвитку. Волинь отримала шанс рухатися вперед. Для успішного руху нам просто необхідна нова модель місцевої влади з врахуванням інтересів держави, регіону, територіальної громади, місцевого бізнесу, підприємств та установ. Волинянам потрібна влада однодумців, яка буде ефективною та відповідальною. Тому ці вибори є визначальними, оскільки ними завершується увесь процес формування системи влада. Ми запропонували програму розвитку Волині і запрошуємо всіх, хто готовий працювати для волинян приєднатися до нас.

Програма обласної організації Партії регіонів – це чіткий план дій на 5 років. Попереду у нас багато справ, багато цілеспрямованої та системної роботи. Але нам все під силу. Тому що ми є реалістами та прагматиками, вищими на голову від наших опонентів. А ще ми є відповідальними людьми. І волиняни це оцінять. Люди сьогодні очікують змін і вони неодмінно будуть. Партія регіонів стане партією «позитивних змін». Ми обов’язково виправдаємо сподівання волинян, працюючи на розвиток Волині разом з Президентом та урядом. Ми всі разом побудуємо нову, процвітаючу Волинь.

– 31 жовтня люди обиратимуть і міських голів. В обласному центрі Партія регіонів уже висунула кандидатуру Івана Смоленга. З яких мотивів це було зроблено?

– Він – депутат міськради. Очолює партію в Луцьку.

– Було дуже багато розмов про те, що Партія регіонів підтримуватиме Миколу Романюка на цих виборах. Чи відбудеться так, що пан Смоленг зніме свою кандидатуру на користь пана Романюка?

– Сьогодні Партія регіонів підтримує Смоленга.

– Проясніть, будь ласка, ситуацію з депутатом Луцькради і членом фракції ПР Тетяною Семенюк, яка затримана правоохоронними органами.

– Вона виключена з партії. Це відбулося чотири з половиною місяці тому. Є протокол. Питання підняли ми. Вона проголосувала за одне з земельних питань всупереч рішенню Партії регіонів.

– Виборча кампанія в Луцьку де-факто триває з літа. Як Ви її оцінюєте?

- Не бачу ніде ніякого бруду. Вважаю, що все відбувається нормально і толерантно.

– Луцьк має достойних кандидатів на найвищу посаду в місті?

– Їх багато. Нікого не називатиму.

– Назвіть кандидатів на міських голів інших міст обласного значення на Волині.

– У Ковелі ми висунули Володимира Матвєєва. У Нововолинську будемо підтримувати Андрія Самкова, а в Володимирі – Петра Саганюка.

– Кілька питань до Вас, як до першого заступника голови ОДА. Найперше, скажіть, будь ласка, на скільки готова Волинь до початку опалювального сезону. Чи маємо борги за газ?

– Волинь готова на 100%. Проведено багато роботи. В цьому році було створено вперше комісію, яка по кожному району працювала окремо. Ми дуже багато працювали з керівниками освітніх закладів. Ми маємо 96% розрахунків за газ. Це – непоганий показник. Єдине, що викликає занепокоєння, це – «Східноєвропейська теплогенеруюча компанія», яку очолює Олександр Кропива. Це дуже проблемне підприємство, я піднімаю питання щодо неї на всіх нарадах. Не можна боргувати 36 млн грн. державі і не мати лімітів на сьогодні. Але заявляю, що волиняни, і лучани в тому числі, будуть з газом. І це, апріорі, не обговорюється.

– Згадували сьогодні про будівництво 10 шахти в Нововолинську. Кілька років тому почалися розмови про приватизацію шахт підприємства «Волиньвугілля». Якою є Ваша позиція з цього приводу?

– Я вважаю, що нормальним і ефективним власником є приватник. Я не бачу ніяких проблем в такій приватизації. Приватник також буде платити податок та заробітну плату.

– Чи може бути так, що ці підприємства будуть виставлені на приватизацію при вашій владі?

– Можливо, але поки мені про це нічого не відомо.

– Нещодавно на Волині відбувся інвестиційний форум. Чи був якийсь реальний результат від проведення такого заходу?

– Я вважаю, що в наступному році ми побачимо ці результати у вигляді збільшення інвестицій.

– Про що конкретно ви ведете мову?

– Їх дуже багато. Ми підготували пропозиції на 780 млн. доларів.

– Чи будете ви особисто прихильником виконання умов Угоди, укладеної між Волинською областю та Кабінетом Міністрів України. Відомо, що там стоїть підпис Юлії Тимошенко, але й нинішня урядова команда взяла на себе зобов’язання з виконання умов документу.

– Справа не в прізвищі прем’єра. Для мене це не має значення. Я підтримуватиму виконання цієї Угоди.

– Ви заявляли, що берете під особистий патронат порятунок національної пам’ятки архітектури Свято-Успенського собору Зимненського монастиря. На скільки вдалося врегулювати проблеми?

– Виконано великий обсяг робіт. Підставили підпірну стінку. Там відбувся зсув ґрунту. Нам вдалося впоратися з цією проблемою. Залишилися оздоблювальні роботи в соборі. Підстав для хвилювання немає.

– Чи відрізняється Олександр Башкаленко, якого призначали на посаду першого заступника голови ОДА навесні цього року, від нинішнього – з піврічним досвідом роботи на високій чиновницькій посаді?

– Я став мудрішим. Знаю більше проблем Волині і знаю шляхи до їх вирішення. Став людиною з більш державним підходом до вирішення проблем.

– Яку посаду в цій області Ви хотіли б займати?

– Я повторю, що є солдатом партії. Буду виконувати ту роботу, яку мені доручать.

Розмовляли: Оксана ЛУКАШУК, Лариса КУЗНЕЦОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus