USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Озеро з «Лісової пісні» може загинути. ВІДЕО

28 Лютого 2011 09:43
Озеро в урочищі «Нечимне» на Волині, яке Леся Українка описала у драмі-феєрії «Лісова пісня», може загинути.
Наприкінці наприкінці 80-х водойму засіяли диким рисом. Зараз він розрісся і замулює озеро, повідомляє 5 канал.
У 1980 році у цій місцині Скулинського лісництва створили ландшафтний заказник «Нечимне». Тут ростуть червонокнижні рослини та вікові дуби. Лісоводи кажуть: якщо добре за ними доглядати, то вони ще простоять не один десяток років.
«Якщо взяти по наших лісівничих даних, – каже лісник Скулинського лісового господарства Леонід Лисюк, – це дуб, якому більше 360 років. Він живе, прекрасна крона, є вже сухі гіллячки. Він ще буде жити, я як лісовод даю гарантію, 100 років».
Проте і дерева, і озеро можна втратити вже зараз. Водойму тут засіяли колись диким рисом для птахів, які тут оселилися. Та згодом через рослини озеро почало замулюватися. Товщина донного осаду сапропелю вже сягає 7 сантиметрів.
Три роки тому урочище Нечимне разом з озером вже намагалися рятувати. Проте далі слів справа не пішла – забракло коштів.
«Проект вартує 4,7 мільйона гривень, – розповів головний лісник ДП «Ковельське лісове господарство» Микола Мельник. – Це гроші дуже великі, які потрібно вкласти в очистку даного озера. Тому що дуже великий тут об’єм сапропелю».
Окрім грошей, потрібна ще й згода екологів. Вони повинні дати добро на вирубку частини лісу навколо озера для встановлення очисної техніки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Журналіст Показати IP 28 Лютого 2011 11:56
Колись (давно) один патріотичний рибалка з ціллю підгодівлі риби посіяв в озері Нечимне дикий вєтнамський рис, можливо, навіть не підозрюючи, чим усе закінчиться. Озеро швидко почало заростати, позаяк зелена маса цієї рослини складає до 1000 кг з однієї сотки. За пару десятків років маємо те, що маємо. 6-7 років тому в області на високому рівні були серйозні розмови з приводу того, щоб підвести силову лінію, купити земснаряд і почистити озеро. Цим вбивались два зайці: озеро набуло б вигляду красивої водойми плюс сотні тисяч тонн сапропелю. Ламались списи в різні думки, на березі цієї памятки було випито багато горілки, "вдаряли по руках", та вмішались деякі посадовці і просто - неуки. Опоненти мотивували свою незгоду тим, що навколо озера буде знищена природа. Але кущі і дерева можна посадити, а озеро було б чистим. Серед різких опонентів був Химин (тодішній працівник управління екології, нині заступник директора заповідника "Припять - Стохід", орнітолог, кандидат якихось наук, вивчав проблеми, як співають сороки і горобці), і фахівець на всі руки - "бакалійний журналіст" Сергій Григоренко. Останній скрізь бігав і нічого ніде не зробив. Багато шуму і... нічого. За підрахунками спеціалістів, це усе коштувало б 4-5 млн. грн. Зараз цю цифру треба множити на 3. Про долю і красу цього озера написано трохи менше, ніж про Жану-дАрк. Почитайте Валерія Мельника, Миколу Якименка, Петра Чечелюка, Наталку Малімон, Катерину Зубчук, Василя Гінайла, Полікарпа Шафету і ще добрий десяток журналістів того покоління, в яких боліло і болить серце за рідний край і памятки природи Волині.
Фрутті Показати IP 1 Березня 2011 09:33
Чим вони думали, коли сіяли там рис?????? Ця рослина потребує багато води і висушує водойми!!!!!!!! Я просто в шоці... Людська тупість немає меж...на жаль.
SPIKER Показати IP 1 Березня 2011 11:48
та запустіть туди малька товстолобика,і ця скотина за півроку вижре все,ше й дерева кругом понадкушує :-)))
Громик Показати IP 5 Березня 2011 14:39
Тут питання не так у відсутності бюджетних коштів, як у бажанні заробити "лівого" налу.Справа в тім що відкачаний з озера сапропель зараз вартує 400 - 800 (офіційно, залежно від якості за кубометр.А ще плюс з відкачки вийшло б тисяч 200 кубів мулу, який теж можна продати. Іноземні фірми не раз зверталися з офіційними пропозиціями очистити озера за свій рахунок, взамін беручи собі сапропель і мул. Так ні ж, наші хочуть і на очистці "зекономити", і сапропель потім в "темну" здати. А віз і нині там.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus