USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Пам’ятник у Сагрині освятять Янукович і новий Президент Польщі

12 Квітня 2010 16:45
Пам’ятник загиблим українцям-холмщакам у польському селі Сагринь, де 9–10 березня 1944 року польські шовіністи вбили близько тисячі українців, планують освятити у жовтні 2010 року за участю Президентів України та Польщі.

Під час сьогоднішньої прес-конференції начальник обласного управління з питань внутрішньої політики Юрій Вербич розповів, що пам’ятник постав ще у 2009 році. Проте його урочисте відкриття відклали через політичні перипетії в України.

Нагадаємо, що питання про спорудження пам’ятника у Сагрині розпочалося ще у 2005 році. Потім розпочався переговорний процес, адже на міжурядовому рівні узгоджували навіть текст напису на пам’ятнику.

Нині точна дата освячення пам’ятника знову невідома – тепер через трагічну загибель Президента Польщі Леха Качинського.

«Нині переговори вести немає із ким. Люди, котрі опікуються вшануванням пам’яті померлих на міждержавному рівні теж загинули», - сказав Вербич.

Як зазначив Вербич, попередньо голова Волинської ОДА Борис Клімчук звернувся до Адміністрації Президента України, аби розглянути це питання. На спорудження пам’ятного знаку затрачено 290 тисяч гривень із державного бюджету. Фактично, роботи завершені ще у березні 2009 року. Проте пам’ятник не відкритий на державному рівні та неосвячений.

«Має бути паритет. Поляки відкрили на території України п’ять своїх пам’ятників за участі обох Президентів. Ми лише один. Уже був навіть сценарій відкриття меморіального знаку, вироблені візи делегатів. Проте відкриття не відбулося», - зауважив Юрій Вербич.

Додамо, що минулої п’ятниці волинська делегація відвідала місце захоронення українців у селі Сагринь Грубешівського повіту Люблінського воєводства Польщі. Учасники делегації побували на богослужінні у храмі села Турковичі. Богослужіння провів архиєпископ Люблінський і Холмський Авель грецькою та українською мовами, оскільки у церкві була присутня велика делегація паломників з Греції. У самому Сагрині була проведена панахида.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus