USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку пропонували збудувати пам’ятник австрійцям

20 Березня 2015 11:55
Розглянути пропозицію побудови міні-пантеону пам’яті на місці знищеного австрійського кладовища пропонували у міськраді.

До депутатів з проханням затвердити проект і місце розташування пам’ятного знаку звернувся голова ГО «Пам’ять Волині» краєзнавець Володимир Засєкін. Це питання розглядали депутати під час зсідання комісії міськради з питань генерального планування та земельного кадастру 18 березня.

Власне, краєзнавець зауважив, що в Луцьку було декілька кладовищ воїнів, які загинули у Першій світовій війні. Комуністичний режим їх усі знищив. Приміром, на місці школи № 5 свого часу було кладовище, де були поховані австрійські вояки.

До слова, як зазначають дослідники, окрім австрійців, знайшли тут свій спокій і солдати української Сірої дивізії, сформованої у Володимирі-Волинському, і воїни Дієвої армії УНР, і жовніри польської армії, які захищали Теремнівській шлях. А саме кладовище свого часу було меморіалом під назвою «Pro Patria» («За Батьківщину»).
На місці багатьох старих поховань у Луцьку нині стоять будівлі: школи, житлові будинки. А Володимир Засєкін розповів, що австрійці свого часу були дуже зацікавлені в тому, аби в інших державах принаймні вшанували їх громадян, які загинули в часи Першої світової війни, якщо відновити поховання неможливо.

З його слів, австрійці подібну роботу проводили й у інших країнах, у тому числі й Росії. Свого часу вони зустрічалися й з волинськими краєзнавцями і були готові профінансувати один із проектів.

Володимир Засєкін запропонував влаштувати міні-пантеон неподалік школи № 5, на розі вулиці Клима Савури.
«Там поховано більше 400 офіцерів у тому числі й 4 генерали. Австрійська сторона хотіла б поставити пам’ятник і готова дати гроші», - зазначив краєзнавець.

Нагадаємо, Володимир Засєкін неодноразово пропонував депутатам різні проекти. Приміром, одна з його пропозицій - позбавити меморіальний комплекс «Вічна слава» статусу об’єкта національної спадщини, оскільки там стоять плити партійним керівникам та бійцям НКВС (КДБ), які вбивали вояків УПА та мирне населення Волині.

Крім того, згодом він також запропонував на цьому ж меморіалі на центральній алеї збудувати пам’ятник бійцям УПА. До слова, цю пропозицію луцькі депутати під час комісії не підтримали. Адже має бути оголошений конкурс проектів, де і вибирали б кращий проект.

Те ж саме Володимиру Засєкіну сказали й щодо пам’ятника, а точніше міні-пантеону, австрійцям. Свою позицію висловив і головний художник міста Ярослав Матвіїв.

«Як громадянин, я проти таких пам’ятників, оскільки Австрія сьогодні проти України. А як посадова особа скажу, що треба проводити конкурс», - пояснив він і згадав, що в Луцьку досі не можуть домовитися про спорудження пам’ятника Василю Мойсею і Небесній Сотні.

Після обговорення депутати проект рішення не підтримали.

Фото сайту VolynTimes
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Sieger Показати IP 20 Березня 2015 12:32
Австро-угорці були такими самими загарбниками в свій час, не кращими за росіян. Як проти росіян зараз виступаємо, то якого біса маємо встановлювати пам'ятники іншим загарбникам?
Gesser до Sieger Показати IP 20 Березня 2015 12:43
Ідіот, кацапи гроші не дають.
Sieger до Gesser Показати IP 20 Березня 2015 13:33
Правильно, українцям аби продатися комусь. Покажи 100€ і мати рідну продадуть. Менталітет не викорінити.
Такі да! Показати IP 20 Березня 2015 14:03
Засєкін має з цього свій малєнькій гешефт. До речі: увесь Луцьк, принаймні його стара частина - це суцільне кладовище.
Sieger до Такі да! Показати IP 20 Березня 2015 14:13
І не просто кладовище, а такі євГейське кладовище. ;)
Ігнатій Лойола Показати IP 20 Березня 2015 16:15
Ага... давайте ще караїмське кладовище відновимо, німецьке. Ще можна часів Любарта якісь поховання відновити. Народ!!!! АУУУУУ! Ви на міських цвинтарях коли в останнє були? Ви бачили в якому стані Гаразджа? А як виглядає цвинтар на Рівненській, бачили? Мало роботи? Доведіть до ладу те, що є!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus