USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Повені десятиліття» на Волині не буде, лише трошки підтопить, - МНС

29 Січня 2010 11:33
«Страшної повені» на Волині не буде, - запевняють синоптики МНС. Гідрометцентр спростовує, що навесні 2010-го може трапитися найсильніша за останнє десятиліття повінь.
За даними метеорологів, найбільше перевищення середніх показників снігового покрову зареєстроване в басейнах Десни, Сули, Прип’яті, Південного Бугу - 150-200 % норми. Недобір снігозапасів - на Закарпатті та Прикарпатті (на 80-90 % норми) та в басейнах Сіверського Дінця, Приазов’я, Самари, Інгульця (50-80 % норми).
Поточні рівні води на багатьох ділянках приток Прип’яті та Західного Бугу близькі та перевищують на Волині позначки заплави. А в створах кількох постів басейну Прип’яті у Волинській та Рівненській областях перевищили значення мінімальних максимумів весняного водопілля.
«Це може додатково спричинити затоплення прирічкових територій і населених пунктів навесні. Однак масштабної повені не буде, лише трохи підтопить», кажуть рятувальники МНС.
За даними Гідрометцентру, грунт промерз на глибину 10-30 сантиметрів, що вказує на можливість значних втрат тало-дощового стоку. Зволоження метрового шару ґрунту з осені було близьким до середнього. Проте танення снігу наприкінці грудня 2009-го значно поповнило ґрунтові вологозапаси. Достатнє зволоження підстильної поверхні сприятиме формуванню підвищеного поверхневого і річкового стоку, перш за все, в північних та центральних областях.
«У разі збереження зимового режиму погоди та продовженні снігонакопичення у лютому, попередньо можна очікувати, що за максимумами водопілля 2010 року може бути близьким та вищим за норму, супроводжуватиметься затопленнями річкових заплав», - повідомляють в МНС.
Не виключається можливість затоплень територій прирічкових населених пунктів та об’єктів, формування заторів і зажорів льоду. Особливо у верхніх частинах водосховищ, на нижніх ділянках річок в зонах виклинювання підпору водосховищ, природних звуженнях річкових русел.
Додаткові підтоплення може спричинити місцевий та схиловий стік, накопичення тало-дощових вод у пониженнях рельєфу в межах населених пунктів через танення невивезеного за їх межі снігу, - пише «Українська правда».
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus