USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Проблема Шацьких озер вирішиться тільки після об єднання зусиль - нардеп Олійник

22 Жовтня 2009 08:39
Після того, як з парламентської трибуни була озвучена проблема можливого зникнення озер Шацького національного парку, стали проводитися заходи, які мають не допустити екологічної катастрофи у краї. Депутатський запит до Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко та Президента України озвучив народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко, член комітету ВР з питань екології, волинянин Віктор Олійник.
«Проблема міждержавна та вимагає зважених підходів: потрібно провести незалежну міжнародну експертизу, відповідні моніторингові дослідження», - вважає Віктор Оліник.
За запитом депутата були проведені оперативні державні заходи. Посольство України в Білорусі надіслало ноту до їхнього Міністерства закордонних справ. У цій ноті українські дипломати  звернулися з проханням до білоруської сторони утриматися від будь-яких робіт з розробки кар\'єру до вивчення повної інформації про можливу шкоду екології Шацького національного парку. У процес цього вивчення мають бути залученні українські експерти.
Також волинські науковці з ініціативи Віктора Олійника  розробляють проект «Відведення загрози впливу Хотиславського кар’єру на екосистему транскордонного резервату «Західне Полісся». Ця робота ведеться в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства та партнерства Польща – Білорусь – Україна.
«Проблема збереження екосистеми Шацького національного природного парку потребує негайного об’єднання зусиль громадськості, науковців, органів місцевої та державної влади. Має бути привернута увага всієї європейської спільноти, оскільки ця заповідна територія є одним із семи чудес України та природною спадщиною ЮНЕСКО», — сказав Віктор Олійник.
Довідково:
На початку 1990-х років на території Білорусі, в безпосередній близькості від кордону України розпочалась розробка Хотиславського промислового кар’єру.Особливо інтенсивно вона проводилася у 2008 році, з початком функціонування Малоритського комбінату будівельних матеріалів.
Проектна глибина кар’єру, за попередніми оцінками, може сягнути 45-60 метрів. У серпні 2009 року Мінприроди Республіки Білорусь підготувало звіт про оцінку впливу на навколишнє природне середовище кар\'єру з урахуванням можливого транскордонного впливу на територію України. За його висновками – небезпека для Шацького НПП перебільшена.
Проте, згідно з попередніми дослідженнями вітчизняних науковців, робота комбінату може призвести до серйозних негативних наслідків для прикордонних територій України, в першу чергу - угідь Шацького національного природного парку, які розташовані на відстані 15-30 км від кар‘єру
Озеро Світязь знаходиться за 26 кілометрів від білоруського кар’єру.
Внаслідок розробки кар‘єру очікується зниження рівня ґрунтових вод на території близько 100000 га. Під загрозою зникнення - річка Рита та зменшення плеса місцевих озер. Можуть всохнути близько 10 000 га лісів. Зменшиться врожайність деяких видів сільськогосподарської продукції на 25-50%. Прискориться руйнування торф’яників. Зникне популяція червонокнижних та рідкісних видів рослин та тварин. Занепаде туристична діяльність в Шацькому районі.
Територія Шацького НПП особливо цінна з рекреаційної та природоохоронної точок зору, внесена до списку природоохоронних об\'єктів, що мають міжнародне значення (Рамсарська конвенція).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 22 Жовтня 2009 10:06
Хто це там буде проблему наших озер вирішувати? Нука где моя подзорная труба?
Анонім Показати IP 22 Жовтня 2009 21:15
все правильно. питання 1 - чиї будинки навколо оз.Світязь: кооператив Катерини Ващук ? кооператив Божидарника ? кооператив коцана?
Анонім Показати IP 22 Жовтня 2009 21:19
родовище міді біля с.Жиричі - екологія гроші благополуччя Ратнівського району7
Анонім Показати IP 22 Жовтня 2009 21:30
Чи є сила волі у депутатів Волинської облради озвучити питання Вишків-Жидичин або Луцьк-Студині(Рожищенський район) - яка дорога важливіша для селян,ради ?
Анонім Показати IP 22 Жовтня 2009 21:39
Все правильно.Кар'єр у Білорусі видно. Чиї будинки навколо оз. Пісочне? Климчук Б.П.(майбутній мер м.Луцьк?) Ващук? &&&&
Анонім Показати IP 22 Жовтня 2009 22:00
Хто з простих жителів Волинської області має маєток на березі оз. Світязь? Загроза - приватна чи суспільна ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus