USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Цьогорічні чорниці та гриби менш радіаційні, ніж торік

10 Червня 2010 13:05
Волинські ягоди, особливо чорниці, та літні гриби потрібно перевіряти на радіаційне забруднення – радять фахівці обласної санепідемстанції перед початком сезону збору лісових ягід і грибів.

Про це пише газета «Вісник і К».

Завідувач радіологічним відділом Волинської обласної санепідемстанції Ольга Гусєва розповіла, що за чотири місяці проведено 3 706 досліджень продуктів харчування на радіаційне забруднення. Із них 65 показали перевищення допустимого рівня радіації в продуктах харчування та на об’єктах навколишнього середовища.

«Це, в основному, молоко із забруднених територій – вісім випадків у Маневицькому районі, сім – у Любешівському, один – у Камінь-Каширському. Перевищено рівень радіації й у сухих грибах. І знову п’ять випадків із Маневицького району, аж 44 випадки з Камінь-Каширського», - каже сан епідеміолог.

«Раніше були перевищення допустимих норм по ягодах особливо в Маневицькому районі. Притому масово – у журавлині (вона росте в болотистій місцевості і здатна більше накопичувати радіонуклідів), то тепер ситуація змінилася.

З кожним роком вміст важких металів в ягодах зменшується. Бо все ж із часів Чорнобильської аварії пройшло понад двадцять літ і те, що було на поверхні землі, з кожним роком заглиблюється в ґрунти. Тож іде зменшення забруднення радіацією не тільки по ягодах, але і по молоку, м’ясу, грибах і навіть ґрунтах. На кожен вид продукції доведені свої нормативи, але люди все одно мають перевіряти те, що збирають і споживають.

- Чи були випадки, коли продукцію забраковували у підприємців?

- Знаєте, вони зараз досвідчені, багато хто має свої прилади. Тож продукцію просто розбавляють, наприклад, змішуючи ягоди, де є перевищення, з чистими. А розбавлення законом не забороняється.

- Ягоди часто відправляють за кордон. Чи не було претензій звідти?

- Ні. Наша лабораторія тестована, всі прилади перевірені, штати підготовлені, тож ніколи не було проколів. Єдиний раз одна фірма відправила в Росію продукцію для дитячого харчування. По наших нормативах вона відповідала нормам, а по російських – ні. Але претензії були не до санепідемстанції, а до фірми, яка поставляла.

- Уже розпочинається сезон грибів та ягід. Що порадите людям?

- Обов’язково проводити дослідження. Для населення вони безкоштовні в закладах санепідемслужби, якщо великі партії ягід і грибів йдуть на продаж – то за дослідження треба платити», - каже Ольга Гусєва.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus