USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Тисяча образів чекають реставрації у музеї Волинської ікони

18 Лютого 2010 15:47
Щоб відновити унікальні зразки сакрального мистецтва на Волині, не вистачає робочих площ і коштів. А фахівці-реставратори, яких на Україні всього триста, не отримують заслуженої винагороди, - пише газета «Віче-Інформ».
Анатолій Квасюк, який понад десять років реставрував ікону Хомської Божої матері, за свою роботу отримав дві з половиною тисячі гривень. А його колеги кажуть, що за таку роботу на Заході він міг би отримати не менше мільйона доларів.
Відновлював свого часу майстер і унікальну фреску з зображенням Богоматері у Милецькому монастирі. Звідти ж минулого року наукова експедиція вивезла 24 унікальні ікони, які працівники музею називають «врятованим дивом». Серед них – образ Святої Варвари, яку, скоріше за все, реставруватимуть столичні фахівці. Бо в Луцьку не вистачає робочих площ.
Директор Національного науково-дослідного реставраційного центру України Світлана Стрельникова розповіла, що за кордоном більше цінують роботу реставраторів.
«Коли я була в Парижі і там дізналися про мою посаду і професію, то дивилися дуже захоплено. Це ж, казали, ви така багата, скільки у вас вілл, скільки слуг? Реставратор – дуже дорого вартісна професія», - розповідає Стрельникова.
У нас же реставраторів нагороджують разом із бібліотекарями, як «працівників культури». В Україні немає звання «Заслужений художник-реставратор».
Чимало ікон чекають на відновлення у Волинському обласному краєзнавчому музеї. Але не вистачає на це ні фахівців, ні коштів. Більш того, як розповів директор музею Анатолій Силюк, щороку експонатам загрожує знищення.
«Музей - у приміщенні колишнього польського банку. І система опалення тут частково залишилася ще з тридцятих років минулого століття. Тому пережити кожну наступну зиму реліквіям і їхнім хранителям стає все важче», - каже Силюк.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus