USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку в аптеках продають підроблені зубні пасти?

21 Січня 2011 10:55
Лучанка в одній з аптек обласного центру купила зубну паста, яка, за її словами, виявилася підробкою.
«Якби це було на ринку, то ще можна якось зрозуміти, а це ж в аптеці! – обурюється лучанка на ім’я Валентина. – Не можу мовчати про такий факт, адже це стосується мого здоров’я та ще багатьох громадян», – пишуть «Відомості.UA».
Жінка купала тюбик пасти торгової марки «Parodontax», якою, каже, вже давно користується та знає, як така паста діє.
Після застосування обличчя почало пекти так, що доводилося кілька разів мазати кремом. Також, каже покупець, сам тюбик не був заклеєний фольгою. Колір пасти теж відрізнявся від звичного. А замість штрих-кода був зображений синій квадратик.
Така паста коштує 27,5 гривні, і в основному її реалізовують через аптечну мережу.
Начальник управління у справах захисту прав споживачів Геннадій Кожевніков розповів, що з таких питань треба звертатися саме до них, оскільки такі товари, як пасти, креми, мінеральні води, медичне обладнання, не є ліками, і їх реалізацію контролює управління у справах захисту прав споживачів.
«Щодо ліків, то ми можемо лише штрафувати за реалізацію прострочених, – каже Кожевніков, – без перекладу українською мовою, оскільки будь-які ліки, які ввійшли в Україну, повинні мати переклад державною мовою. Щодо тих товарів, які є супутніми та реалізуються в аптеках, людина може звертатися до нас безпосередньо в управління, але бажано, щоб спочатку вона написала заяву до господарюючого суб’єкта з проханням повернути кошти за неякісний товар, обґрунтуванням своїх претензій».
Якщо ж споживач не домагається повернення коштів, а хоче, щоб заклад перевірили контролюючі органи, то, за словами чиновника, треба звернутися в управління із заявою. «І ми зобов’язуємо господарюючого суб’єкта провести експертизу цієї пасти, – повідомляє він. – Звичайно, дуже добре, коли споживач матиме чек, який свідчитиме про покупку товару. Експертиза проводиться в науково-дослідному інституті або в торгово-промисловій палаті».
Якщо виявиться, що паста була насправді підробкою, її вміст не відповідав написаному на упаковці, господарюючий суб’єкт буде притягнутий до адміністративної відповідальності, розповідає начальник управління. До того ж йому доведеться заплатити штраф, а матеріали справи будуть передані до прокуратури.
Загалом у квартал управління у справах захисту прав споживачів перевіряє в області 2-3 аптеки. При цьому за десять днів господарюючого суб’єкта попереджають про перевірку. «Можемо їх перевірити без попередження за скаргою, – продовжує Кожевніков, – але маємо на це отримати дозвіл з Києва. Тобто готуємо супровідні документи, відсилаємо їх поштою в Київ, там їх вивчають – чи правильно вказана адреса, чи це не анонімка якась і так далі, а потім нам знову-таки поштою надсилають дозвіл на проведення перевірки». Геннадій Кожевніков стверджує, що на аптеки споживачі скаржаться рідко. В основному надходять скарги на те, що купили прострочені ліки або без перекладу.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
CJ Показати IP 21 Січня 2011 16:59
Почистила зуби... От і кому вірити лишається?
Ольга Показати IP 21 Січня 2011 21:48
"Після застосування обличчя почало пекти так, що доводилося кілька разів мазати кремом". То може жінка просто не знає, що пасту зубну на обличчя не намащують?
небайдужа Показати IP 22 Січня 2011 10:07
тому в інших країнах вже давно розповсюдився рух за натуральні в домашніх умовах зроблені креми,пасти, мило і т.д. А щодо обличчя, я теж не зрозуміла?...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus