USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

Видобуток газу завдає шкоди волинянам

2 Червня 2016 21:31
Мешканці села Марковичі Локачинського району потерпають від видобутку природного газу, проте майже не отримують за це компенсацій та оплачують його за загальнодержавними тарифами.

Про це йшлося сьогодні, 2 червня, під час засідання інтерактивного прес-клубу обласної ради на тему: «Коли волинські надра працюватимуть на громаду?».

Марковичівський сільський голова Федір Нижник зауважив, що єдиною перевагою від видобутку, якою скористались селяни, було безкоштовне підведення газу. Це - компенсація за розбиті дороги. Окрім того, більш як 30 будинків отримали тріщини. Люди, які проживають тут, скаржаться на постійний головний біль, алергічний кашель та високий тиск. Разом з тим, місцеве населення для своїх потреб використовує тутешній газ. Відтак, зі слів Нижника, громада більше страждає від такого видобутку, ніж отримує переваг.
Сільська рада має «крихти», в той час як основний податок йде «на Київ». Парадоксальним є і те, що селяни, користуючись власним газом, оплачують його за загальнодержавними тарифами, витрачаючи значні кошти.

ЧИТАТИ ЩЕ: ГАЗОВІ СВЕРДЛОВИНИ НА ВОЛИНІ: ГОЛОВИ БОЛЯТЬ, А ПІЛЬГ НЕМАЄ

Локачинський газ містить сірку. Для його комплексного очищення ще у 2002 році тут встановили спеціальне обладнання. Після обробки домішки спалюють. У цей час над газовими свердловинами добре вид­но чорні хмари диму, які «висять» там кілька тижнів. Люди кажуть, що саме в цей період повітря найбільше насичується сіркою. Діти тут часто хворіють, постійно скаржаться на голов­ний біль, кашель, мають збільшені щитоподібні залози. З 320 мешканців села – семеро онкохворих.

Депутат Борис Бабійчук переконаний, що для фіксації шкідливих викидів слід запровадити онлайн-систему моніторингу. Адже для того, аби зафіксувати викиди в атмосферу, які, як правило, відбуваються вночі, необхідно, щоб приїхала спеціальна комісія. Проте, якщо процес автоматизувати, то можна регулярно збирати актуальну інформацію про стан довкілля.

Своєю чергою, депутат Ігор Лех впевнений, що селяни перебувають у патовій ситуації – вони мали б отримувати значні компенсації та надходження до сільського бюджету, натомість лише потерпають від шкідливих викидів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Пекло в Україні Показати IP 4 Червня 2016 04:52
Всі українці потерпають через плачевну ситуацію в країні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus