USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Владика Ніфонт – проти загальної молитви в облраді

5 Січня 2011 11:52
Митрополит Луцький і Волинський Ніфонт вважає, що не варто розпочинати сесійні засідання Волинської обласної ради з загальної молитви, бо цього можуть не зрозуміти присутні на засіданні представники протестантських конфесій.

Про це він заявив 5 січня в інтерв’ю «Волинській правді».

Нагадаємо, депутат облради Віталій Собко, який є священиком УПЦ КП, запропонував, щоб всі сесійні засідання розпочиналися з молитви «Отче наш», і щоб це було передбачено в Регламенті ради. Пропозиція не була підтримана більшістю депутатів.

«Якщо проаналізувати практику православної церкви, то перед початком всякого доброго діла читається молитва «Царю Небесний» для того, щоб призвати Святого Духа. «Отче наш» читається під час ранкової та вечірньої молитви, а також перед трапезою», - розповів владика Ніфонт.

«Чи варто читати цю молитву в обласній раді? На мій погляд, – ні. «Те ж саме скажу про молитву «Царю Небесний», - продовжив він.

«Серед депутатів же можуть бути браття з протестантських течій. Вони цього не зрозуміють. В них своя молитва – імпровізована. От як це виглядатиме: я молюся, а ти – ні?», - сказав владика Ніфонт.

«Молитву може прочитати кожен індивідуально, про себе попросити Гоподнього благословення та сісти і працювати, а не робити це публічно. Такої практики я не чув, щоб застосовували в тій же Європі», - додав митрополит.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 51
Man Показати IP 5 Січня 2011 13:16
Що він плете.В протестантів така ж молитва,бо це в Біблії написано,просто вони ще моляться по простому про свої потреби і подяки.
filadelfos до Man Показати IP 5 Січня 2011 15:54
именно это Владыка и имел ввиду, а плетеш тут ты. уже не было к чему придраться?
Man до filadelfos Показати IP 6 Січня 2011 12:13
То іди і поцілуй йому руки і ноги,вклонися низько до землі і 100% будеш благословенна.Яра заступниця "представника влади".
filadelfos до Man Показати IP 6 Січня 2011 21:27
пошел ты..))
Tarantino до filadelfos Показати IP 6 Січня 2011 21:50
Нєнє, неконцептуально відповідаєте!!! Тре казати: "спасі вас Господі!!!" Так владика Ніфонт учить. Зуб даю - сам чув
Viktor 69 Показати IP 5 Січня 2011 13:42
2 Man. А ти чув виступи цього Ніфонта - там увесь інтелект на лице... Примітивний і банальний московський ПІП... І взагалі, як це можливо, що священнослужитель заперечує молитву...Як на мене, він повинен був підтримати пропозицію Собка, адже молитва це завжди звернення до Бога, це визнання Єдиного Бога... Натомість товаріщ Ніфонт про те, що інші моляться по іншому... Так по-іншому, але ж до того Самого Бога... Це все одно, що сказати "треба на Данила Галицького знести московську церкву, бо там живуть в основному католики..." І взагалі - це так нікчемно, коли священники пхують свій ніс у політику... Це ж стосується і того самого Собка... Пане ти обрав для себе шлях ним і йди... навіщо попер в облраду, чого ти там забув? Як ти там служитемеш Богу... Одним словом, якась бісова сила охопила наші ряди...
filadelfos до Viktor 69 Показати IP 5 Січня 2011 16:02
Возможности вашего мозга уж точно во всей красе представлены на аве))
Viktor 69 до filadelfos Показати IP 6 Січня 2011 13:32
А можливості вашого жіночого "абаянія" схилили вас до лєзбіянства, що до речі ваш владика, а для мене просто кадебешнік Ніфонт, вважає найважчим гріхом...
filadelfos до Viktor 69 Показати IP 6 Січня 2011 21:35
Ооооо)))Теперь и ава не нужна, чтоб подтверждать вообще отсутствие серого вещества, неуважаемый))нечего больше сказать "красавчик"? Или отчаялся от регулярных неизбежных отказов женщин??)) И какое вообще отношение к конкретной теме имеет то, с кем спят читатели сайта?
Славко до filadelfos Показати IP 11 Січня 2011 11:42
+10000%
TFA Показати IP 5 Січня 2011 13:51
"Не судіть і несудимі будете" (с).
Протоієрей Віталій Собко Показати IP 5 Січня 2011 14:02
Мій знайомий каже так: усе, що пропонує представник Київського Патріархату, навіть цілковито правильне з богословської точки зору, буде зеперечено представниками Московського. Усе, що пропонує представник опозиційної фракції, навіть цілковито логічне й позитивне, буде заперечено більшістю. Бачу, обгрунтованість цих думок одержала додаткове підтвердження. Шановні читачі! Як православний священнослужитель прошу у Вас пробачення за православного митрополита. Мені дуже сумно, що владика Нифонт не вважає доцільним розпочинати молитвою таку важливу справу, як сесія облради. Звісно, по-православному слід розпочинати добре діло молитвою "Царю небесний". Та я свідомо запропонував "Отче наш" – єдину молитву, спільну для усіх християн, у тому числі протестантів, адже її дав нам Господь Ісус Христос, це записано в Євангелії. Дуже прикро й соромно, але позиція митрополита Нифонта з цього приводу дещо прояснює для мене, чому більшість депутатів не підтримали мою пропозицію...
Отче Віталію, а чи піднімалося десь питання про можливість розпочинати сесії облради з молитви? На раді церков, наприклад. Чи в офіційному зверненні на ім"я голови облради. Якщо так - то якою була відповідь? Якщо ні - то чому?
Протоієрей Віталій Собко до Tarantino Показати IP 5 Січня 2011 20:03
На Раді Церков це питання не піднімалось, бо воно виключно стосується доброї волі і свободи совісті депутатів. Тому це була лише моя ідея як священика-депутата, її спочатку підтримали депутати від "Свободи", а пізніше, під час голосування, десь більше третини обранців. Звичайно, я реєстрував пропозицію письмово в апараті облради, звернувшись до голови, але ініціативу провалила комісія з питань духовності. Оце й була відповідь.
Ну я трохи інше мав на увазі, але менше з тим. Отче Віталію, раз ви уже тут буваєте, пропоную подумати над появою тут інформації на тему "А чи є Бог" і "Чому священиків так багато людей вважає лицемірами, а церкву - політико-бізнесовою структурою?". Ця тема останнім часом на стрінках ВН (у рубриці "Свої новини") доволі популярна - перегляньте записи, особливо користувача Exaboto) Позицію "Бога нема а усі священики - брехуни-хапуги" відстоюють часто доволі розумні і адекватні люди. А опонують їм якісь недолугі фанатики, які у відповідь починають бризкати слиною. Бачу, ви людина спокійна і стримана. І - переконаний - умієте вести дискусію на такі теми. Пропоную підсилити ряди "захисників віри" на цих сторінках (і це буде ще однією доброю вашою справою) Як вам ідея?
Протоієрей Віталій Собко до Tarantino Показати IP 8 Січня 2011 00:11
Ідея хороша. Я завжди шкодую, що не можу одночасно робити багато справ, а хотілося б. Хоча дискусії бувають безплідними і це, зокрема, може стосуватися суперечок "А чи є Бог". Якщо людина дійсно вірить у Бога або в те, що Його не існує, то переконати в протилежному практично нереально. Тому не хочеться витрачати дорогоцінний час на таке. Разом із тим, не вважаю для себе за потрібне спростовувати інше твердження. Бо, на жаль, неправильно вважати, що нема священиків-лицемірів або таких, які використовують Церкву, як ніби вона є політико-бізнесовою структурою. Вважаю, що краще витрачати час і здоров’я, щоб своїм життям і вчинками доводити, що є порядні священики, як є порядні політики, керівники, лікарі, вчителі... Одним словом, хочеться займатися більш важливими питаннями, використовуючи ті можливості, які мені дав Господь. Тож якщо у Вас є інші ідеї, дуже радий буду почути їх.
А вам,розкольники, не було прикро і соромно коли ви як бандити відбирали Собор і інші храми на Волині?А Ніфонт, простий,хоч і суворий митрополит завжди стояв за чистоту і канонічність православ’я.
Владыка не запрещал молитву. Он лишь сказал, что не корректно публично это делать. Могут быть среди депутатов не только протестанты, а еще и просто неверующие люди, верно?А чисто с человеческой точки зрения, кто вы такой, чтоб просить прощения за другого человека?Надо вам - молитесь, кому надо - тот молится и без ваших предложений, не только вначале, но и после работы. И вообще зачем вы пошли в депутаты? чтоб поднимать подобные вопросы и возбуждать непонятки между христианами?
Протоієрей Віталій Собко до filadelfos Показати IP 5 Січня 2011 20:50
Дякую, я ціную Вашу думку, як і думки всіх, хто тут дописує. Так, Ви маєте рацію: серед депутатів можуть бути і невіруючі, і представники нехристиянських конфесій. Але моя пропозиція виходила з того, що більшість – це християни. Переконаний, що наша спільна молитва ніяк не ображала б меншість. Чому я прошу пробачення за митрополита? Бо ми обоє представляємо Православ’я, хоч і різних конфесій. Ви знаєте, депутат мусить бути ініціативним. Але не хвилюйтесь, якщо пропозиція не підходить більшості, за неї не проголосують і все. Якщо ж Вас дійсно цікавить, чому я пішов у депутати, то прошу прочитати це: http://volyn.com.ua/index.php?rub=10&article=0&arch=1150 а також це: http://volynrada.gov.ua/chat/veb-konferentsiya-z-vitaliyem-sobkom Крім того, як депутат облради я готовий захищати конкретно Ваші інтереси, просувати Ваші хороші ідеї. Аби тільки вони не суперечили християнському світогляду )
Священник должен быть священником и точка. ИМХО. Если вы решили сходить в депутаты - ваш выбор, кстати, не мой никак))К сожалению, у меня не было возможности участвовать в голосовании, так как сменила место жительства) Но, если бы могла, - Вас бы точно не поддержала. Но дело не в этом. В любом случае, не стоит коверкать, перекручивать слова человека, тем более, когда вы утверждаете, что уважаете его как иерарха и т.д. Это Вам как человеку чести не делает. Владыка не запретил молитву, как вы написали, а лишь высказался против публичности. А вы зацепились за слово и представили Архиерея чуть ли не безбожником. Вот такие Ваши поступки еще раз подтверждают, что Вам среди депутатов делать нечего. И не только вам. любому духовному лицу какой-бы ни было конфесии. Всех с наступающим праздничком!!!))))
Протоієрей Віталій Собко до filadelfos Показати IP 6 Січня 2011 22:28
Підтримую Ваше твердження, що священик повинен бути священиком. Так і намагаюся робити. Пробачте, але Ви неуважно прочитали мої слова. Я ніде не стверджував, що митр. Нифонт "запретил молитву". Ось що було сказано: "Мені дуже сумно, що владика Нифонт не вважає доцільним розпочинати молитвою таку важливу справу, як сесія облради". Завершуючи обмін думками, скажу, що розумію Вашу категоричність, але старатимусь бути таким священиком і таким депутатом, щоб Ви змінили свою думку. А поки що дякую за критику з побажанням Вам щасливих свят.
))) до filadelfos Показати IP 5 Січня 2011 23:10
им по ***, что он запрещал. Надо же людям поорать. Вот за это и не люблю "верующих". Нет бы сортиры почистить, или снег с улиц прибрать, сидят, умствуют, за храмы воюют ))) или за палаты, хрен их пойми )))
Віруючий до Протоієрей Віталій Собко Показати IP 6 Січня 2011 08:59
А як на рахунок мусульман, іудеїв, сінтоїстів, буддистів, невіруючих...???
Man до Протоієрей Віталій Собко Показати IP 6 Січня 2011 12:15
Правильно сказано.
Man до Man Показати IP 6 Січня 2011 12:16
Відноситься до слів Протоієрея Віталія Собко.
goodok Показати IP 5 Січня 2011 14:54
от не треба розкольниками тут обзиватись! на вашу думку, більший розкольник той, хто на в незалежній Україні будує українську церкву з молитвами на українській мові чи той, хто в Почаївській лаврі поставив озброєну охорону і наказав їй виводити з території людей, які відвідують храми Київського патріархату? Хто більший розкольник, той, хто запрошує московських попів до спільних богослужінь чи той, хто принципово нічого спільного не хоче мати з київським патріархатом? той, хто хоче єдиної помісної церкви, чи той, хто завалює суди позовами про поділ і повернення майна церков? Кому майно повертати? Може відразу більшовикам, комунякам? Вощем Ніфонт - політик однозначно, як Кіріл сказав, так і робить, в нього чисто субєктивна позиція. зумовлена московсько-залежними бюджетно-майновими відносинами.
кесарю кесареве Показати IP 5 Січня 2011 15:17
Шановні православні ієрархи, набридло. православя єдина конфесія де постійно щось хтось з кимось чогось не може поділити. а в Почаївський Лаврі з кожним відвідуванням переконуюсь, що українського там все менші і менше.
P Показати IP 5 Січня 2011 15:21
100%
Раб Божий Показати IP 5 Січня 2011 15:56
Незабаром московські попи, а по сумісництву - гебешники Росії, обвішані мендалями, загадають владі перед зібраннями виконувати "Повстаньте, гнані і голодні..." разом з "Боже, царя храни...". А тим часом, поки чиновники вивчать слова цих більшовицьких і попівських гімнів, бо, скоріш усього, не знають їх, по вулиці Грушевського в центрі Києва - мимо кабміну і ВР - ходять процесії з іконою руського царя Миколи другого - ірода, який продовжив традиції Петра Першого (це той Перший, що розпинав нашу Україну, а Вторая доконала вдову-сиротину. Т. Г. Шевченко, поема "Сон") і зростив релігію і державу, як сіамських близнюків. Ці процесії організовані московитами. Так попи Гапони в галіфе під кальсонами цинічно знищують Українську Церкву. У нас під носом.
))) до Раб Божий Показати IP 5 Січня 2011 23:08
"і зростив релігію і державу, як сіамських близнюків"... вот-вот, это недопустимо, брат мой ))) где там у нас галоперидол? ;-)
Данило Показати IP 5 Січня 2011 16:58
Кого там только нет в облсобачнике.Туда надо десяток цистерн святой воды,чтобы очистить место от иудушек.Там надо совершать каждение ежечасно,чтоб им от ладана блевалось,и поносилось.А молитва должна быть у нас на устах,чтобы избавил нас Господь от антинародных властей и ея воинства и вернул законную власть-Царя православного.Расколы расколятся.Пророчества сбудутся.
Tarantino до Данило Показати IP 5 Січня 2011 23:41
Чувак, де такі гриби дістав? Це ж треба так написати... "от ладана блевалось и поносилось".... Ух! Жжош, пиши ще
Свєточка-конхвєточка Показати IP 5 Січня 2011 18:07
Варто було відключитися на деньок із температурою, як тут - серйозна дискусія та ще й на таку "щепетильненькую" тему. Народ, багато чого з написаного - правда. я особисто була б щиро втішена, якби в Україні була єдина українська церква, і священнослужителі, ділячи прихожан, не зачиняли перед вірянами ворота, що ведуть до найбільших православних святинь. однак сьогодні з прикрістю змушена констатувати, що церква - бізнес, котрий не обтяжений податками. А щодо молитви в облраді, то, якби таке рішення й прошло, то було б чергове лицемірство панів народних обранців, бо думають вони, як не прикро таке писати й усвідомлювати, не про нас із вами, і тим паче не про спасіння душі. Хоча, якщо заглянути між сторінок історії, наші пращури великі державні справи ввершили із молитвою на вустах. Виходить втрачаємо своє українське єство, якщо не боїмося Бога.
Man до Свєточка-конхвєточка Показати IP 6 Січня 2011 12:18
Скоро так і буде,як антихрист прийде.Тоді вже всім точно не до влади буде,бо почнуться гоніння.
Данило Показати IP 5 Січня 2011 20:15
По просьбе Рабов Божьих и всех нас грешных гимн- молитва Царю-мученику- Боже, Царя храни! Сильный, державный Царствуй во славу, во славу нам! Царствуй на страх врагам, Царь православный! Боже Царя, Царя храни! Боже, Царя храни! Славному долги дни Дай на земли! Гордых смирителю: Слабых хранителю, Всех утешителю - Всё ниспошли! Мирных воителей, Правды блюстителей Боже храни! Жизнь их примерную, Нелицемерную, Доблестям верную Ты помяни! Перводержавную Русь Православную Боже, храни! Царство ей стройное, В силе спокойное, Все ж недостойное Прочь отжени! О, Провидение, Благословение Нам ниспошли! К благу стремление, В счастье смирение, В скорби терпение Дай на земли! Воинство бранное, Славой избранное, Боже храни! Воинам мстителям, Чести спасителям, Миротворителям - Долгие дни! Будь нам заступником; Верным сопутником Нас провожай! Светлопрелестная Жизнь поднебесная, Сердцу известная, Сердцу сияй! Безупречный по своей красоте гимн.Разве можно сравнить блеяние нинешних окупационных воланий Россиянии и Украении...
Юра Показати IP 5 Січня 2011 20:33
ШОК...немає слів...які духовно сліпі т, яким все життя заважає московський патріархат...розкольники !!! ганьба!!!одумайтесь,колись за все нам прийдеться відповідати перед Богом ,а не перед патріотом України,і він спитає,за яку церкву ви боролись-за церкву,яка угодна українцям,чи за церкву,яка угодна Богу зпокон віків...
))) до Юра Показати IP 5 Січня 2011 23:20
"Швейк! Принесите молитвенник и откройте его на третьей странице!" Где Exaboto? мне тут скучно одной )))
Tarantino до ))) Показати IP 5 Січня 2011 23:33
Та він, слухйте, якийсь однофазний, той ваш Екзабото. То талдичив всьо, шо БОГАНЄТ, то раптом став постити якісь відео, і до животрєпєщущєй теми атеїзма рєзко охладєл. А да, якось він ше було зациклився на розумності абортів. Я так розумію, тимчасово переключившись з атеїстичної фази. ))) О, думаю, варто чекати ізоблічітєльних постів Екзабото, які викривають всю гнилу суть поборників одностатевих шлюбів, евтаназії, клонування, ідентифікаційних кодів, існування інопланетян і віри в чудодійну силу чаю з подорожника
ПЕТРО-АГРОНОМ Показати IP 5 Січня 2011 20:56
Народ, а хто буде молитися? Навколо одні АЛКОГОЛІКИ, деградація повна у всієі толпи,населення вже немає, не то що націі,за сто грам продають забор з цвинтара,ріжуть один одного по пяні.Попи тоже пють як коні,правда трохи менше.Ото всевишній покарав цю землю разом з іі народом, то комуж молитися?
))) до ПЕТРО-АГРОНОМ Показати IP 5 Січня 2011 23:22
все в ислам!
1 Показати IP 5 Січня 2011 22:59
Одначе регіони конкретно засадили своїх людей в нет. От скільки русскіх повилазило.
))) до 1 Показати IP 5 Січня 2011 23:12
"Це ти виліз, а я народився" (с) КВК ще зайдіть в тему про одностатеві шлюби, там побєснуйтеся ))) і не забудьте возвєсті очі і воздєть пєрсти в нєбєса
))) Показати IP 5 Січня 2011 23:05
ну вот, предполагался бал, а похоже готовится травля (с), то есть жаждали молитвы, получили с*ач, и так бывает всегда, когда личное выносят на публичное. При всем уважении к отцу В.С., мягко говоря, не понимаю его инициативы. Украина - светское государство, церковь отделена от государства. Точка. Справлять естественную нужду принято в клозетах, есть - в столовой, спать - в кроватях. Не надо путать эти институции. И при чем здесь Московский патриархат? ;-)
Tarantino до ))) Показати IP 5 Січня 2011 23:37
Ну раз вже поліз на ті галери - не виступати ж йому з викривальними заявами проти дерибану землі? ))))) Інша справа - нащо було лізти?
ФАНТОМАСC Показати IP 6 Січня 2011 01:20
Я человек , как принято говорить, неверующий (но не атеист!!!) и в религиозные разговоры никогда не встревал.Но возможность публичной КОЛЛЕКТИВНОЙ молитвы людей , представляющих разные слои волынян ...Людей , избранных в депутаты не по религиозным предпочтениям ...или - не только по религиозным...КАКАЯ МОЛИТВА? Кто будет молиться ? Там же половина коммунистов с комсомольцами ! Мне приходилось встречать искренне верующих людей. Один из них - Иван Дутка (откуда - то из Закарпатья)- мы служили с ним в одном взводе (в советской еще армии)...так он уходил молиться в такие укромные места , чтобы его никто не видел.Мы , безбожные придурки , ему никогда не мешали , хотя нас такая религиозность удивляла.Он никогда не говорил с нами о Боге - видел , что бессмысленно...За ним охотился и издевался над ним политрук...Я не заступался за него (???) , но относился с уважением , как и многие другие рядовые. Вот не могу представить себе Ваню , молящегося вслух в сессионном зале в присутствии даже одного бывшего политрука. Я знаю или встречал еще нескольких истинно верующих людей - никто из них - мне кажется - не стал бы участвовать в этом ...мероприятии. В чем - то предложение Виталия Собко напомнило мне предложение , которое мне когда - то сделали : написать заявление в партию и приступить к очень хорошо оплачиваемой работе . Я отказался с изощренной благодарностью . Теперь предлагается по сути то же : молись и депутатствуй. Где та грань , за которой молитва превращается в процедуру ?.. Озадачил отец Виталий...При всем уважении. Думаю , что такая мысль пришла ему от искреннего желания улучшить нашу общую мораль (среднеарифметическую). По - моему гораздо легче научить наших депутатов петь хором - ну хоть из Набукко - там просто - открывай рот и издавай звуки различной высоты . А в молитве , говорят , главное - совесть и еще много чего... Извините , распоясался...
Протоієрей Віталій Собко до ФАНТОМАСC Показати IP 6 Січня 2011 11:34
Дуже дякую за Ваші міркування щодо моїх намірів. Ви маєте рацію: багато хто перетворює молитву в процедуру. Але я хотів би, щоб у процедурах облради було місце спільній молитві. Може не для всіх, але в цьому випадку процедура була б будуючою, а не руйнуючою. Крім того, зауважу, що молитва буває не лише приватною, але й загальною. А загальна молитва, яка об’єднує хоч кілька щирих сердець, є сильнішою від приватної. Тут багато говорилося про бездуховних депутатів, тому, мовляв, і молитись нічого. Але згадайте вчинки й слова Христа: не здорові потребують лікаря, а хворі...
Tarantino до ФАНТОМАСC Показати IP 6 Січня 2011 21:51
Класно сказали, дякую! Підтримую повністю
Данило Показати IP 6 Січня 2011 06:33
Вот Вы ФАНТОМАСC напомнили мне одну историю про воинов. "не имеющий права молчать" на youtube.ru.Посмотрите. Вот где ребятушки шок и пипец.С Рождеством Христовым всех Вас.
Маня Показати IP 11 Січня 2011 08:58
Протестанти в політики не йдуть!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus