USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинську ікону повезли до Дніпропетровська

2 Листопада 2010 14:52
Колекцію Музею Волинської ікони представили в Дніпропетровському національному історичному музеї імені Дмитра Яворницького.
Виставка проходить в рамках проекту «Музеї України в гостях у Дніпропетровського історичного музею» і приїхала до єпархії по обміну з Луцька, повідомляє сайт Релігійно-інформаційної служби України.
В експозиції представлено 26 творів іконопису і релігійної живопису – професіоналів-іконописців та аматорів. Більшість експонатів виставляються вперше.
Відомий дніпропетровський мистецтвознавець, заступник директора Дніпропетровського художнього музею Людмила Тверська впевнена, що волинський іконопис цікавий насамперед тим, що цей регіон традиційно поєднує в собі культуру Заходу і Сходу.
У католицтві ікони писалися в основному на такі сюжети, як розп'яття Христа, поклоніння волхвів, несення Христом свого хреста. Для католиків, на думку мистецтвознавця, релігія – це, перш за все, випробування, а у православних віруючих релігія світліша і життєрадісна.
І волинська ікона увібрала в себе ці два начала: з одного боку – це барвистість, декоративність українського бароко, з іншого – стриманість і драматизм західноєвропейського живопису.
Найрідкісніша ікона, представлена на виставці – «Богородиця Римська» XVIII століття.
Цей образ практично невідомий в православ'ї, зате дуже популярний в католицьких храмах. У XVI столітті, коли турецький флот атакував контрольовану Римом територію, ця ікона, за переказами, захистила «вічне місто» від ворога. Ця ікона дуже красива, оскільки її не просто шанують, а кожен рік коронують в Римі. Саме біля цієї ікони читається Святий Розарій – 150 молитов, між якими постійно звучить «Отче наш».
На виставці – копія, зроблена волинським художником, за версією якого маленький Ісус Христос чимось схожий на українське немовля.
Оригінал цієї ікони зберігається у Ватикані.
Виставка релігійного живопису триватиме в історичному музеї імені Яворницького до 31 грудня.
На день святителя Миколая Чудотворця, 19 грудня, її доповнять вироби відомого російського художника-ювеліра Юрія Федорова – ікони, дорогоцінні розп'яття, нагрудні хрести, персні, великодні яйця.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus