USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Виборець може не проголосувати, якщо члени комісії «поб’ють горшки»

14 Січня 2010 18:07
«Проблемні»  виборці, - громадяни, які не можуть прийти проголосувати на свою виборчу дільницю або через стан здоров’я, або через фактичну зміну місця проживання – зможуть проголосувати, всього лиш подавши заяву до виборчкому.
 
Цьогоріч буде складно проголосувати людям, які фактично не проживають за своєю виборчою адресою, - розповів голова правління Волинського відділення Комітету виборців України Юрій Кресак.
 
«Відкріпні посвідчення відмінили, тому люди, які не зареєстровані, а працюють у Луцьку, повинні легалізувати свій статус. Згідно нормативних документів, людина повинна надати до Дільничної виборчої комісії відповідну заяву та паспорт. Комісія розглядає таку заяву і приймає рішення», - каже Кресак.
 
Як розповів голова правління КВУ Волині, виборчі комісії можуть розглядати такі заяви навіть у день голосування.
 
Щоправда, Конституційний суд ще до 17 січня може заборонити розгляд таких заяв у день виборів.
 
За словами голови правління Волинського відділення КВУ, у проханні комісія може відмовити -  чи то через те, що члени комісії не приймуть спільного рішення чи просто тому, що побояться взяти на себе таку відповідальність. Однією з очевидних причин того, що члени комісії можуть таки не домовитися є їх протилежні політичні погляди.
 
«У разі відмови такі громадяни можуть звернутися до суду. Але навряд чи багато хто захоче займатися судовою тяганиною. Скоріше всього, на всю Україну таких людей знайдеться небагато», - міркує Юрій Кресак.
 
Найнадійніший метод проголосувати таким громадянам – приїхати на дільницю за місцем реєстрації.
 
Отож, для тих, хто хоче все-таки спробувати щастя і проголосувати там, де вони фактично проживають, примарна надія є. «За мотивованим зверненням виборця орган ведення Реєстру може визначити іншу виборчу адресу виборця» - пише Закон України «Про Державний реєстр виборців».
 
Люди, які за станом здоров’я не можуть прийти на свою виборчу дільницю, мають можливість подати заяву для голосування «на дому»,  - каже закон про президентські вибори.
 
Голова Окружвиборчкому Луцька Анатолій Шестаков розповів, що такі заяви виборчі комісії прийматимуть до 20.00 суботи 16 січня. Комісія розглядає подання і приймає рішення.
 
«Ніяких довідок про стан здоров’я така людина пред’являти не повинна. Інша справа, коли до громадянина, який цілком самостійно може прийти проголосувати  на дільницю, приїде виїзна комісія додому. Комісія витратила час, приїхала на автомобілі. В такому разі такими людьми буде займатися прокуратура і міліція», - каже Шестаков.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus