USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Вибори на Волині відбудуться з суттєвим перекрученням результатів, - Шелеп

15 Січня 2010 14:49
Близько 80% членів дільничних комісій не підготовлені до роботи на виборах, виборчі списки мають значні неточності, а юридичні колізії не дозволять багатьом українцям проголосувати 17 січня. Такі дані оприлюднив представник ГМ «ОПОРА» у Волинській області Михайло Шелеп сьогодні в громадському прес-центрі «Волинський вибір-2010».  
 
За результатами спостережень представників громадської мережі «ОПОРА» та Асоціації молодих реформаторів, які тривали з 15 грудня по 15 січня 2010-го на п’яти територіальних виборчих округах Волинської області, підстав зриву виборів 17 січня немає. Проте, згідно з дослідженнями, існує висока вірогідність «суттєвого перекручування результатів волевиявлення», - повідомив Михайло Шелеп.
 
«Нинішні дільничні комісії дуже нестабільні. Більшість членів комісій вперше беруть участь у виборах або ж не пройшли навчання. Із 25-30 членів дільничних комісій лише 3-5 орієнтуються в роботі комісії. Є комісії, які в 2010 році вперше провели засідання» - каже Шелеп.
 
Суттєві недоліки існують зі списками виборців, кажуть спостерігачі. Адже запрошення до участі в виборах не були рознесенні вчасно, а в списках виборців існують помилки, неточності, записані «мертві душі». Проте, Михайло Шелеп наголошує, що згідно зі законодавством ДВК в день голосування приймати рішення про внесення змін до реєстру не повинні. А тому виборцям потрібно звертатися до місцевих судів.   
 
Керівник ВО ГО «Фронт змін» Олександр Пиза каже, що проблеми з виборами-2010 виникли через невчасне фінансування виборчого процесу. А голова Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Наход зазначав, що підстав говорити про зрив виборів немає. Проте переконаний, що 15% результатів виборів - під сумнівом.   
 
На «круглому столі» був присутній журналіст московського видання «Русский репортер» Дмітрій Виноградов, який прибув в Україну слідкувати за виборами. Російський гість, який об’їздив уже близько десятка українських міст, зазначив: «на відмінну від політичної стабільності Росії, в Україні дуже багато кандидатів і цікаві виборчі кампанії».
 
Стосовно загрози зриву виборів у коментарі редакції голова обласної облради Анатолій  Грицюк, голова ВОО  партії «Батьківщина» сказав: «Зрив виборів здійснити неможливо. Хіба за винятком окремих дільниць, куди прийшли члени комісій від Януковича і технічних кандидатів – непідготовлені, некваліфіковані, які створюють напругу і заважають працювати тим, хто вже має багаторічний досвід роботи на виборах».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 15 Січня 2010 16:09
Проблеми в тому, що кандидати на пост Президента України самі створили проблеми. З однієї сторони (основні претенденти "маючи" фракції у ВРУ) допустили прийняття вкрай недосконалого закону, а з іншої - подали до складу комісій "малопридатні" кандидатури!!!
Знаючий Показати IP 16 Січня 2010 00:42
При всій повазі до Шелепа скажу, що зриву виборів не буде. До того ж треба зважати на свої слова, адже в середовищі міжнародних спостерігачів, які були присутні на обговоренні, такі заяви - це неповага до нашої держави. Незначні порушення завжди були і будуть. Але 95% з них абсолютно не мають впливу на підсумки виборів (наприклад, на один день пізніше прийшло запрошення - це вже порушення і т.д.). Зараз ніхто не боїться диких виходок зразка 2004 (та й часи вже не ті). Хоч можливо дехто в ДВК не у всьому розібрався щодо правил включення у списки: зразу посилали людей у суд, щоб не брати на себе відповідальність. Тому суди десь будуть змушені доробляти огріхи ДВК щодо включення у списки. Процедура підрахунку голосів, крім окремих моментів, майже така сама приблизно 10 років. Однак говорити про зрив виборів та що наша область працює гірше за інших, на мій погляд, не зовсім чесно. Щось схоже на крики представника окружної виборчої комісії, де окремі луцькі дільниці були визнані катастрофічно не підготовленими, бо телефон в іншій кімнаті і не зможуть звязатися з ОВК. Десять років тому, коли не було мобілок - ще б можна було так налякати. Зараз - смішно. До того ж як правило такі дрібні неузгодження (провести 2м кабелю і т.д.)як правило виправляються, місцева влада таки реагує, а наші громадяни самі максимально стараються, щоб вибори пройшли чесно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus