USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чи потрібно Луцьку очищення води по-європейськи

23 Грудня 2013 12:00
Луцьк взяв участь у державній програмі «Питна вода України» ще у 2001-2003 роках. На закупівлю фільтрів для очищення води від надлишку заліза держава виділила 10 мільйонів гривень.

8 фільтрів, придбані у 2012 році досі перебували на відповідальному зберіганні ДКП «Луцькводоканал». Тепер підприємству потрібно передати на баланс це устаткування.

Про це стало відомо під час постійної комісії міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження сьогодні, 23 грудня.

Як розповів заступник директора з економіки та фінансів КП «Луцькводоканал» Юрій Корецький, нині в Луцьку працює три станції водозабору. Станція на Дубнівській, де мають бути змонтовані фільтри, може очистити від заліза 40 тисяч метрів кубічних за добу. Очищення від заліза відбувається за допомогою щебеню.

Нове устаткування зможе очищувати 18 метрів кубічних води за добу згідно з системою опірних фільтрів. Якщо фільтри «Луцькводоканал» візьме на баланс, то підприємство зможе приступити до монтажу. До слова, монтажні роботи повинні здійснити представники польської компанії.

Зі слів Юрія Корецького, якщо нові фільтри будуть працювати, то половина старої системи очистки можна буде модернізувати. Загальна вартість робіт становить більше 30 мільйонів, з них освоїли 18. Утім, цього року державна програма Волинь оминула, на аналогічні роботи кошти отримали декілька інших областей.

Юрій Корецький розповів, що вода у місті поступає на очистку з показником 1,5 міліграма заліза на літр. Діюча система очищує воду до показника 0,3 міліграма. А нові фільтри очистять до показника 0,2 міліграма.

На думку члена профільної комісії депутата Сергія Сівака, ставити нову систему очистки недоцільно. Адже показник 0,3 міліграма заліза на літр води – достатній показник. А витрачати бюджетні кошти на цю програму – недоцільно. Він запропонував повернути виробнику фільтри, а 10 мільйонів повернути місту. Та, оскільки кошти на програми виділяв держбюджет, повернути гроші уже неможливо, тим більше місту.

Тобто, передача фільтрів підприємству – технічне питання. Утім профільна комісія не підтримала цю пропозицію. Відповідний проект рішення винесуть на розгляд сесії міськради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Петро Показати IP 23 Грудня 2013 12:22
Ох і розумний Сергій Сівака, так і світиться, аж блищить від розуму....
оксана Показати IP 23 Грудня 2013 20:12
При....рки схаменіться на Волині вода отруйна! 411 додаткових сміттєзвалищ для захоронення ТПВ відкривають! Бид...лячі чиновники ! Климчук старий маразматик.
Мирон Показати IP 24 Грудня 2013 22:07
Схаменіться

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus