USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90
Профіль користувача
Marmyh
Дата реєстрації: 25 Вересня 2017 23:49
Коментарів: 1
Відповідь юриста:
Доброго дня!

Законами України "Про освіту" (ст. 51) та "Про вищу освіту" (статті 53, 54) надано право особам, які навчаються у вищих навчальних закладах, на трудову діяльність у позанавчальний час.

До таких осіб належать, зокрема, студенти (слухачі), екстерни, здобувачі, аспіранти (ад'юнкти) та докторанти.

Зазначені особи можуть реалізувати своє право шляхом укладення трудового договору. Такий трудовий договір із зазначеними особами укладається як за основною роботою. Робота студента, аспіранта чи іншої особи, яка навчається у вищому навчальному закладі не є сумісництвом. Адже сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за трудовим договором. Особа, навчаючись у навчальному закладі не перебуває із цим закладом у трудових правовідносинах і не укладала з ним трудового договору.

Звідси випливає, що навчання не є основною роботою. А, отже, робота студента (аспіранта) у вільний від навчання час не є сумісництвом. Це підтверджує також і постанова Верховного Суду України від 24 грудня 1999 року N 13 "Про практику застосування судами законодавства про оплату праці", а також відповідні листи Міністерства праці та соціальної політики України від 12.03.2007 р. n 66/06/186-07 "Щодо окремих питань трудових відносин"; Міністерства праці та соціальної політики України від 26.10.2005 р. № 09-503 "Про запис у трудову книжку"; Державного департаменту нагляду за додержанням законодавства про працю від 20.08.2003 р. n 013-1229-22. У тому випадку, коли студент (аспірант) працює за декількома трудовими договорами, основною вважається робота де заведена і зберігається трудова книжка.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.1999 року № 309 затверджено "Положення про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів", яке регламентує діяльність у галузі підготовки науково-педагогічних і наукових кадрів і є обов'язковим для всіх вищих навчальних закладів та наукових установ України незалежно від їх підпорядкованості та форми власності.
Згідно з пунктом 4 вказаного Положення підготовка в аспірантурі і докторантурі здійснюється за рахунок: коштів Державного бюджету України - за державним замовленням для роботи у державному секторі народного господарства; коштів юридичних та фізичних осіб - на умовах контракту - для роботи у державному і недержавному секторах народного господарства. Пунктом 17 Положення установлено, що взаємозобов'язання аспіранта, підготовка яких здійснюється за державним замовленням, та вищого навчального закладу, наукової установи визначаються в типовій угоді, якою передбачається своєчасне закінчення роботи над дисертацією, працевлаштування після закінчення аспірантури, забезпечення відповідних умов праці, надання впорядкованого житла тощо, та відповідальність сторін у разі невиконання умов типової угоди.
Загальні обов'язки аспірантів установлені ст.52 Закону України "Про освіту", частиною третьою якої передбачено, що такі обов'язки можуть встановлюватися законодавством, положеннями про навчальні заклади та їх статутами.
Ні Законом України "Про освіту", ні Положенням про підготовку науково-педагогічних і наукових кадрів не передбачено прямої заборони укладення угод про підготовку аспіранта за рахунок державного замовлення на умовах відшкодування аспірантом у випадку порушення ним взятих на себе зобов'язань витрат, понесених на його навчання.
Статтею 627 Цивільного кодексу України установлено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.
Наведені вище вимоги закону дають підстави вважати, що у випадку якщо в укладеній між Вами та ВУЗом угоді про підготовку аспіранта за рахунок державного замовлення передбачається своєчасність з Вашої сторони закінчення роботи над дисертацією, та відповідальність в виді повернення інвестований державою коштів у разі невиконання цією умови, тоді слова наукового керівнка цілком підставні.
Відповідь юриста:
Доброго дня! Треба самому знайти вільну земельну ділянку, користуючись публічною кадастровою картою, і тикнути їм на неї пальцем. А також звернутись до держгеокадастру із запитом про надання публічної інформації щодо координат наявних в певному регіоні вільніх від прав власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Якщо відмовлять – слід звернутись із заявою про вчинення ними адмінправопрушення при розгляді запиту, оскаржити відмову в суді, а також повторно з таким запитом. Тобто пройти перні провесно-правові кроки, і доб’єтесь результату.
Система Orphus