USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92
Mik (галицька миша): Небезпечна схожiсть
Близько двох тижнiв тому на ресурсi ZAHID.NET я знайшов цiкаву замiтку. Назва була, приблизно, така: "Iвано-Франкiвськi школярi влаштували вчительцi-сепаратистцi "коридор ганьби"". Йшлося про подi ї в Iвано-Франкiвськiй ЗОШ № 2; тамтешнi учнi звинуватили вчительку географiї у "сепаратизмi" й заявили, що не хочуть далi вчитися в неї. Акцiя мала вигляд т.з. "коридора ганьби" для "обвинуваченої".

Певно, учасники згаданого "заходу" народилися у 1998-2000 р.р. А я вже лiтня миша, тобто, народився "трохи" ранiше. Тому моя пам'ять зберiгає спогади, якi вiдсутнi в сучасних школярiв.

...Наприкiнцi 60х i на початку 70х рокiв минулого сторiччя я ще був мишеням. Але, й тодi любив читати газети й цiкавився програмами ТБ, присвяченими мiжнародним i закордонним справам. Зокрема, чiтко уявляв собi, яким було становище в тодiшнiй КНР (Китайськiй народнiй республiцi). А було те становище не надто гарним. Такою собi "дивною" була полiтика керiвництва КПК з Мао Цзе-дуном на чолi. (Тодi "Радянська Україна", "Молодь України", "Чорноморська комуна" тощо писали китайськi iмена саме так: Мао Цзе-дун, Чжоу Ень-лай, Чан Кай-ши.) Зокрема, керiвництво КНР i КПК розпочало т.з. "велику пролетарську культурну революцiю". "Революцiйнi заходи" були, насправдi, актами паплюження й iнтелiгенцiї i знущання над нею. Слiд зазначити, що згадану "полiтику" здiйснювали, переважно, не державнi структури, а якби "народнi" органiзацiї. Найбiльш сумнозвiсними стали т.з. "хунвейбiни" ("червонi охоронцi"). Загони "хунвейбiнiв" складалися з учнiв шкiл (пiдлiткiв) i студентiв ВНЗ. На промислових пiдприємствах виникали загони "цзяофанiв" ("баламути", "бунтiвники").

Їх "активiстами" були робiтники низького квалiфiкацiйного рiвня (вчорашнi селяни) й "люмпени".

Жертвами "хунвейбiнiв" ставали шкiльнi вчителi й викладачi ВНЗ, жертвами "цзяофанiв" - представники технiчної iнтелiгенцiї пiдприємств i установ.

У 1971 роцi в авiацiйнiй катастрофi (принаймнi, офiцiйна версiя була саме така) загинув впливовий член керiвництва КПК Лiнь Б'яо. Майже одразу почалася кампанiя "пi Лiнь, пi Кун"; це словосполучення перекладалось, як "критика Лiнь Б'яо i Конфуцiя". Напевно, лише "товариш Мао" мiг точно пояснити: з якого переляку виникла необхiднiсть критикувати фiлософа Кун-цзи ("Конфуцiя"), який помер багато столiть тому?

Втiм, спробуємо розiбратися й без Мао. В китайськiй традицiї "культ Конфуцiя" означає "культ учителя", "культ освiти". Отже, проголошена державним i партiйним керiвництвом "критика Конфуцiя" сприймалась, як офiцiйний дозвiл на знущання з викладачiв та iнтелiгенцiї взагалi. Кампанiя "пi Лiнь, пi Кун" стала новою хвилею боротьби проти iнтелiгенцiї.

Жертв "культурної революцiї" брутально ображали, позбавляли роботи й житла, застосовували проти них фiзичне насильство. Були й "коридори ганьби". (Не пригадую зараз китайську назву, але сутнiсть була та ж сама.)

"Улюбленими" обвинуваченнями були, наприклад, такi: "Вiн (учитель, або професор) на своїх уроках (лекцiях) майже не посилається на цитати товариша Мао!" , "Вiн (керiвник на пiдприємствi) застосовує феодальнi й буржуазнi засоби керування виробничим процесом!". Деякого iнженера-технолога звинуватили в тому, що вiн, нiбито, "на виробничiй нарадi захищав буржуазну технологiчну концепцiю, яка суперечить iдеям товариша Мао." (Йшлося про виготовлення... термосiв для окропу.)

(Ось тiльки в "побутовому сепаратизмi" не звинувачували. Кмiтливостi не вистачило. Все ж Азiя, панове...)

Втiм, для Китаю це вже iсторiя. (Пiдкреслимо: аж нiяк не найкращi її сторiнки.)

А що ж ми, панове, робимо? Хочемо потрапити в ЄС, а приклад беремо з хунвейбiнiв? Що таке, до речi, Iвано-Франкiвщина? Це ж Галичина! Одвiчно цивiлiзована європейська територiя.

А що далi? Продовжимо влаштовувати "коридори ганьби"? Почнемо клеїти вчителям (i не тiльки їм) на спини "дацзибао" зi словами "Контрреволюцiйний ренегат"? (Вибачаюся - "Побутовий сепаратист".)

Нi, не пишно!

Та ще "фiшка": мова йде не про абищо, а про школу. Тобто, з мишачого погляду - про мишенят.

Хiба треба, аби вони ставали "новими хунвейбiнами"?
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Оподаткування видобутку бурштину приватними особами.
Про сенс майже всiх революцiй.
"Хитра" сторона планiв об'єднання областей.
Коментарів: 10
галичанка Показати IP 25 Квітня 2015 07:27
А може, шановний, ви не побачили ,що підростають молоді патріоти, вільні від рабських стереотипів, які не хочуть, щоб ім нав'язували сепаратиські погляди.Сучасні діти, молодь мають набагато більше інформаціі, ніж колись мало іі наше покоління!!!! То ж подане вами мае дууууже неоднозначну оцінку!!!!!
Mik (галицька миша) до галичанка Показати IP 25 Квітня 2015 07:45
Та я бачу, вельмишановна, що треба бачити. Iнша справа: що "бачать" свiт i Європа?
Mik (галицька миша) до галичанка Показати IP 25 Квітня 2015 10:26
"Смiттєвi люстрацiї", "коридори ганьби", новi "Павлiки Морозови" (Одеса) тощо... Треба, врештi-решт, визначитися: куди прямуємо? Чи в сучасну Європу, чи в Китай часiв Мао Цзедуна?
галичанка до Mik (галицька миша) Показати IP 25 Квітня 2015 14:43
А европейська толерантність - то не завжди ідеально!!!!
Mik (галицька миша) до галичанка Показати IP 26 Квітня 2015 10:46
А яка альтернатива пропонується?
Mik (галицька миша) до галичанка Показати IP 26 Квітня 2015 10:52
Прикладiв "нетолерантностi" безлiч: католицькi ватри iнквiзицiї, погроми за етнiчними ознаками, бiльшовицькi знищення "класових чужинцiв" тощо. Невже потрiбнi черговi приклади?
Міку Показати IP 25 Квітня 2015 16:00
Всі корови є парно-копитними , але не всі парно-копитні є коровами. Так і з цією вчителькою та її учнями. Китайських дітлахів на вчителів нацьковували компартіній великі дяді, а ця вчителька скуштувала плоди своєї непрофесійності та нетолерантності.
Mik (галицька миша) до Міку Показати IP 26 Квітня 2015 10:36
Усi мишi є гризунами, але не всi гризуни є мишами. А Ви впевненi, що iвано-франкiвських мишенят хтось також не нацькував?
Вибачаюся, забув згадати важливу подробицю: директор ЗОШ № 2 чомусь ОДРАЗУ пiдтримав "захiд" i запропонував панi Наталi знайти собi iнше мiсце роботи.
ковельчанка до Mik (галицька миша) Показати IP 27 Квітня 2015 12:01
На кожну мишку є кiшка.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus