USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Mik (галицька миша): Проблеми «кривосуддя». (Мишi вiдповiдають Веронiцi Романович)
11 ciчня цього року Веронiка Романович розмiстила на своєму блозi звернення до депутатiв ВР. Темою звернення є необхiднiсть реформування судової влади. Авторка пропонує запровадити суворi заходи проти суддiв, якi колись ухвалювали неправосуднi вироки й рiшення. З погляду В.Романович, додатковим покаранням для "неправосудникiв" має стати позбавлення пенсiй. Додамо, що головною причиною "неправосудної" професiйної дiяльностi суддiв авторка вважає їхню корумпованiсть. (Тобто, схiльнiсть до отримання хабарiв.)

Я не прагну повнiстю спростовувати тезу панi Веронiки. Суддi-хабарники, певна рiч, iснують. I не лише суддi; серед решти чиновникiв теж хабарникiв чимало. Але...

...Мiсяць тому ми удвох (я i моя приятелька Пушинка - мишка з Рiвного) випадково потрапили в архiвне примiщення одного з судiв Захiдної України. Не вишукавши анi тiстечок, анi печива, анi жодного шматочку сиру, ми були вимушенi гризти старi архiвнi справи. Не дуже смачно, проте... цiкаво.

В.Романович називає деякi судовi акти "неправосудними". Пушинка (вона вмiє читати i росiйською) згадала, що в якомусь росiйськомовному творi позаминулого сторiччя знаходила слово "кривосуддя". (Тобто, "криве" судове провадження.) Нам обом воно сподобалося.

Отак, погризши вже багато справ, ми з'ясували, що "кривосудних" вирокiв - достатньо. Але, якщо дотримуватися теорiї панi Веронiки, виявляється дещо... дивне.

Майже всi "кривосуднi" вироки виявилися обвинувальними. I, по бiльшостi, зi застосуванням суворих покарань.

У такому разi - яке ж тут хабарництво? Люди платять хабарi, щоб уникнути кримiнальної вiдповiдальностi, або, принаймнi, щоб зменшити розмiр покарання. Хто ж платитиме за суворий вирок? Хiба потерпiлий... Але, в багатьох справах i потерпiлого (визначеної фiзичної особи) немає, бо йдеться про т.з. "злочини проти iнтересiв держави". А "iнтереси держави" представляють чиновники виконавчої влади. Невже чиновник виконавчої влади платить за суворiсть вироку хабар чиновнику судової влади? З якої, в такому разi, кишенi вiн платить? З власної? Навiть не смiшно.

Згадаємо... та, хоча б, справу Ю.Тимошенко. Хiба хтось давав хабар спочатку районному суддi, а потiм - ще й суддям апеляцiйного суду? Певна рiч, нiхто. Але кривосудно засудили до 7 рокiв позбавлення волi.

А процеси 2011 року в адмiнiстративних судах, "присвяченi" скасуванню указiв колишнього Президента В.Ющенка про героїзацiю С.Бандери i Р.Шухевича?

Який там був "рух хабарiв"? Невже позивач В.Оленцевич був настiльки багатий, що разом "купив" усi iнстанцiї "адмiнiстративного правосуддя" країни? А скасовували - майте на увазi! - не яку-небудь постанову мера маленького мiста, а указ глави держави.

Здається нам, мишам Галичини, Рiвного, Буковини, Волинi тощо: головним чинником, який сприяє "кривосуддю", є навiть не корумпованiсть корпусу суддiв (хоча i вона iснує), а фiктивнiсть проголошеного у Конституцiї принципу незалежностi суддiв.

Суддi залежнi. Вони надто залежнi. Залежнi, у першу чергу, вiд чинної влади. I не лише вiд Президента, або вiд глави уряду. Набагато частiшими виявляються прояви залежностi суддiв вiд багаточисельних посадiвцiв "мiсцевого" рiвню. (Маю на увазi i "обласних" чиновникiв, i представникiв центральної влади, котрi здiйснюють свої повноваження на мiсцях.

Про залежнiсть суддiв вiд прокуратури i т.з. "правоохоронцiв" можна написати безлiч сторiнок. А ще краще буде, якщо спитаєте в якогось колишнього суддi, який вже не ризикує своєю посадою, бо не обiймає її.

Залежнiсть вiд "великого бiзнесу"... Це вже окрема тема. Саме цей рiзновид "судової залежностi" має вiдвертий корупцiйний вигляд.

Є ще й такий чинник: залежнiсть вiд т.з. "громадської думки". Маю на увазi приблизно такi роздуми суддi: "Я вважаю, що треба виправдати громадянина С., бо не вiн був винуватцем аварiї. Але весь район впевнений, що саме вiн - її винуватець. Та ще, як назло, пан А., батько дружини С. - найбагатiший у нашому районi пiдприємець. На мiсцевому ресурсi пишуть: мовляв, А. вже пiдкупив наших суддiв. Отже, якщо я виправдаю С., усi вирiшать: "Суддя отримав хабар вiд родини пiдсудного". Нi, менi легше його засудити..."

Я перерахував не всi чинники. Лише тi, про якi я i Пушинка згадали, поки гризли судовi справи.

P.S. A файнiй панi Bepoнiцi - мої найкращi побажання. Ось тiльки, здається, не слiд позбавляти людей стажу й пенсiй. Такi експерименти вже здiйснювали майже сторiччя тому...

росiйськi бiльшовики. Мабуть, обiйдемось без "ребрендiв"?
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Cучасна галицька пiсня
76 рокiв тому Закарпаття проголосило свою українську державнiсть.
Про сенс майже всiх революцiй.
Коментарів: 13
Міку Показати IP 22 Січня 2015 13:03
Читав, читав я Романович. І знаєте, але вона права. Те, що вона написала - не стаття зо всіма поясненнями, а констатація суті проблеми на рівні пошуку її вирішення. Серед інтелектуалів, журналістів поширено дуже спрощене уявлення про корупцію та хабарництво. Здебільшого - ці явища навіть не розрізняють. Хабарництво - це коли дав, коли не дав, коли взяв, коли не взяв. А корупція - це коли ти позбавлений вибору. Якщо ти в системі, то повинен і брати, і давати. Суддя приймає розстрільний вирок не тільки тому, що підсудний з ним не розрахувався, а тому, що пов'язаний зі слідчим, прокурором, чиновником. І одному з них потрібна вища міра покарання. Наприклад, щоб заволодіти майном, прибрати свідка, прикрити справжнього злочинця. Судді в Україні є рішалами. Здебільшого вони собі не належать, але за це мають неабиякі доходи. Лікар ховає свою "помилку" разом з патологоанатомом, а політик, чиновник, правоохоронець - з суддею. Порядна людина, яка розуміє, що немає сили змінити цю систему, йде, як тепер кажуть, уходить, з цієї системи. Ті, хто залишився повинні відповісти, але за конкретні вчинки.
Mik (галицька миша) до Міку Показати IP 22 Січня 2015 13:28
Треба зауважити, що "розстрiльних" вирокiв немає вже протягом багатьох рокiв. Найсуворiшим рiзновидом покарання є довiчне позбавлення волi. Щодо iншого... Кожен учасник дискусiй може наводити свої аргументи. З чим я згоден - з принципом вiдповiдальностi лише за конкретнi (скоєнi саме даною особою) вчинки, а не за те, що "служив, коли презиком був Янук", як пропонують окремi "люстратори".
Анонім до Міку Показати IP 28 Січня 2015 14:49
варто було б почитати.. як підприємець Романович без юр. освіти( а може вже і з екзаменом на суддю)проводить судову рехформу http://ozuxg5djfvvwc3lfnzuwcltdn5wq.cmle.ru/blog/buduvati-treba-na-viki-04827?page=1
І знову Міку Показати IP 22 Січня 2015 14:10
"Розстрільний" - метафора, але яка має жахливе обличчя. Це конфіскація майна, "переписування" бізнесу, позбавлення волі з перебуванням в колонії, звідки людина або не вертається, або вертається безнадійно хворою. В сучасній Україні живуть традиції та методи СРСР часів Сталіна, з поправкою на час. Якщо в СРСР все робилось на догоду правлячої частини ВКПБ(б)-КПСС - Сталін пачками відправляв на 25-ть своїх друзів по революції, то зараз - на догоду мафіозним угрупуванням. В Україні ці угрупування очолюють олігархи. Але починати треба з суддів, бо суд і суддя, це остання інстанція ходіння по муках.
Mik (галицька миша) до І знову Міку Показати IP 24 Січня 2015 05:10
Починати, у такому разi, треба з апарату виконавчої влади i т.з. "правоохоронцiв".
Міку до Mik (галицька миша) Показати IP 24 Січня 2015 14:01
Починати треба зо всіх, але до кожного має відповідний підхід. Кожна система має свою будову. ЇЇ треба переробити так, щоб вона відторгувала злодійство і злодіїв як вороже тіло. Одночасно слід пам'ятати, що якщо до оновленої системи допустити певну кількість злодіїв, це може бути 10 - 15% від загального складу, і вони за певний час перетворять нормальну систему на злодійську. Злодій завжди навколо збирає злодіїв, щоб легше було проводити свої оборудки. На жаль, нормальні люди не володіють рефлексом збирання навколо себе нормальних, а тому дуже часто стають жертвою злодіїв, які проходять в систему, як вовк в оселю, де жили козенята.
Читач Показати IP 23 Січня 2015 11:02
Тема кривосуддя ще не на часі. Діючи судді не те що кривосуддям займаються, вони роблять те, що взагалі немає ніякого відношення до суду. Тому час розпочати конкретну мову про конкретних суддів області. Кожний, хто має інформацію про негідників у мантіях повинен її оприлюднювати.
Mik (галицька миша) до Читач Показати IP 24 Січня 2015 05:06
Згоден. Треба опублiкувати Ваш заклик, як окрему тему, бо не всi читають коменти.
Читач Міку Показати IP 24 Січня 2015 13:50
Треба. Це мають зробити всі, хто може, у всіх виданнях, де тільки зможуть
Анонім Показати IP 11 Лютого 2015 10:18
Романович варто чесно проводити підприємницьку діяльність, справляти усі податки, оплачувати послуги, надані державою і комунальниками, - тоді й тим, хто навколо неї, стане жити краще!
Mik (галицька миша) до Анонім Показати IP 13 Лютого 2015 12:43
А що? Вона не вiдповiдає перерахованим Вами "стандартам"?
11 до Mik (галицька миша) Показати IP 14 Лютого 2015 16:46
запитайте її саму..
Аноніму Показати IP 13 Лютого 2015 09:57
Ото заживем!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus