USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.63 39.90
  • PLN 9.70 9.86
Галичанка: Довгий шлях у нікуди. Чи вірять грузини в диво
Грузинське економічне диво вважається найбільшим на пострадянському просторі. Про нього говорять і пишуть все, кому не лінь, вже багато років. Однак ніхто з тих людей, кого воно так схвилювало, ніколи чомусь не вдавався в цифри, диво грузинське лише описують. Це особливо дивно, оскільки багато експертів вважають себе людьми виключно західними - тобто технократами. Але коли ці експерти починають говорити про Грузію, то жодних конкретних цифр вони не дають, а бризкають демагогією. У західній пресі таке неможливо, там потрібні цифри і факти, і тільки в нашій - можливо всяке, тому як експерти наші більше політпрацівники, ніж фахівці.

Головною економічною цифрою є ВВП держави. Так ось, за станом на 2015 рік ВВП Грузії становить 9 500 доларів на душу населення за паритетом купівельної спроможності. Ми беремо саме ВВП за паритетом купівельної спроможності, а не номінальний ВВП, оскільки він краще відображає реальний стан справ в економіці. ВВП сусідньої Вірменії на душу населення становить 8 468 доларів - і це при тому, що країна вже 25 років перебуває в блокаді і веде війну. ВВП Білорусії становить 17 440 доларів, але в цій країні до сих пір правлять комуністи, про жодні реформи ніколи не чули, а сама держава вже багато років знаходиться під західними санкціями. І де тут грузинське економічне диво? Покажіть його, будь ласка, на цифрах, а не на пальцях. Хотілося б ще додати, що, на відміну від Вірменії і Білорусі, Грузія вже багато років отримує від усіляких західних фондів, організацій і держав серйозну фінансову допомогу, позики та інвестиції. Крім того, Грузія, знову ж на відміну від Білорусії і особливо Вірменії, має вкрай вигідне географічне положення, яке дає можливість збирати великі транзитні мита. Чорноморське узбережжя дає туристичні гроші. Сусідні Вірменія і Азербайджан їздять на море майже виключно в грузинський Батумі. На відміну від Білорусі та Вірменії Грузія також має унікальні кліматичні умови для вирощування цитрусових і винограду. У радянські часи грузини були найбагатшими людьми в СРСР, бо єдині мали можливість вирощувати мандарини. Легендарні грузинські мандарини були в СРСР єдиними і дуже, до речі, смачними, абсолютно натуральними. І де тепер ці мандарини?

Демагогія, цинізм, брехня - ось їх справжні цінності, експертів цих економічних

Дуже важливим індикатором стану справ в економіці є рівень безробіття в країні. Так ось, в Грузії він рідко опускався нижче 15%. За часів Саакашвілі рівень безробіття в Грузії становив 16-17% і більше. У 2015 році він був рекордно низьким для країни - 13%. Але навіть ці цифри не говорять всієї правди, а є всього лише фіговим листком, що прикриває вершину безробітного айсберга.

Справа в тому, що 55% всього населення країни проживають в сільській місцевості і вважаються самозайнятими. Іншими словами, відповідно до офіційної статистики, робота у цих людей є. Але це нахабна, нічим не прикрита брехня. 55% грузинського населення просто кинуто своєю державою на свавілля селянської долі. Переважна більшість з них ведуть практично натуральне господарство, як 100 років тому. Живих грошей вони не бачать роками, перебиваючись на 10, може, 20 доларів в місяць, необхідних, щоб оплатити основні потреби на кшталт електрики, якщо таке у них є. Їх, цих 55%, безробітними вважати неправильно, але і людьми працюючими назвати язик не повертається.

Грузинські пропагандисти, проте, на такі дрібниці, як 55 відсотків свого народу, уваги не звертають і майже 15 років віщають про європейські цінності і здобутки. Заїхали б вони з такими промовами кудись до себе в село, звідки багато з них родом, і розповіли б всю цю ахінею там. Але ж ні, в села вони не їздять, вони люди європейські, а тому їздять виключно на європейські конференції, добре одягнені на суму, рівну грошей, які ціле село ніколи не бачило. Демагогія, цинізм, брехня - ось їх справжні цінності, експертів цих економічних.

Зауважимо, що коли мова про рівень безробіття, треба пам'ятати і те, що чверть населення Грузії виїхала з країни. Якби ще й вони залишилися, рівень безробіття був би більше 50%. У Москві, як жартують деякі грузини, живе не менше грузин, ніж в Тбілісі. До речі, якщо їх жарти продовжити, то саме вони і є основою економіки Грузії, а не МВФ чи якісь інші іноземні донори. Саме російські грузини переводять на батьківщину гроші, так необхідні для економічного дива, про який потім розповідає з високих трибун пан Саакашвілі. З Грузії поїхали всі, хто вмів писати і читати. За кордоном їм краще, і Грузії від цього краще, тому як на їхні гроші сьогодні живе півкраїни.

За всі роки реформ і економічних успіхів нжодної нової промисловості в Грузії створено не було. Стара радянська промисловість в країні розвалилася буквально в перший рік незалежності, тому як відразу після оголошення цієї незалежності в країні почалася війна. Першим президентом Грузії став націоналіст - пан Гамсахурдія. Ну а там, де націоналісти приходять до влади, завжди йде війна, тому що від звичайних людей вони відрізняються тим, що у них завжди є вороги. Ворогів треба вбивати, а вороги починають відбиватися - і ось уже війні не видно кінця. Поки націоналісти при владі, війна, пожирає все і всіх. Після повного знищення грузинської промисловості (а при комуністах тут навіть вантажівки робили) основою економіки стали відстале сільське господарство і дуже відстале сільське господарство. Грузія стала відсталою аграрною країною. Жодних проривних сільськогосподарських технологій ніхто сюди не привозив, не дивлячись на всі розмови про співпрацю з Європейським союзом, США і всім західним світом. Показовим є ділове співробітництво з Ізраїлем. В Ізраїлі живе велика частина громади грузинських євреїв, кілька десятків тисяч чоловік, багато з яких домоглися значного поступу в бізнесі. Відносини між двома країнами сердешні - далі нікуди. Однак, жодного спільного ділового співробітництва за всі ці роки у них не вийшло. Єдине, що вдалося, - співпраця по військовій лінії. Перед початком війни в Осетії, коли грузинський уряд витрачав величезні гроші на армію, готуючись до звільнення Осетії і Абхазії, в грузинських збройних силах працювало багато ізраїльських військових радників. Після конфлікту в Осетії всі вони поїхали додому за наказом свого уряду. А адже Ізраїль - світовий лідер у справі новітніх сільськогосподарських технологій. Найбільше тваринницьке господарство в комуністичному В'єтнамі саме ізраїльським. Тобто, на іншому кінці світу з комуністами ізраїльтянам домовитися про взаємовигідну співпрацю вдалося, а зі своїми найближчими друзями, майже родичами, нічого такого не вийшло. Дивно, дуже дивно.

Куди в Грузії не глянь - всюди демократичний тупик

Хоча нічого дивного, напевно, в цьому немає. Вже багато років в Грузії правлять демагоги. Звичайні демагоги, як за часів Брежнєва при СРСР. Тільки тоді вони штовхали соціалістичну ідею, а зараз штовхають «демократичну» ідею. Принеси їм завтра «терористичну» ідею, вони і її штовхати будуть, аби платили. Головне, щоб платили. Ці демагоги будь-яку ідею за гроші проштовхнуть хоч на край світу. Партія Саакашвілі вже кілька років як програла вибори і знаходиться в Грузії не при справах. Що прийшла їм на зміну партія під назвою «Грузинська мрія», за великим рахунком, від партії Саакашвілі нічим не відрізняється. Ті ж демагоги, тільки анфас. Ці дві демагогічні сили йдуть на вибори, не залишаючи грузинському народу практично жодного виходу. Куди в Грузії сьогодні не глянь - всюди демократичний тупик. Точніше кажучи, «демагогічний». Грузинську демократію викрали демагоги і цинічно в своїх інтересах гвалтують, а народ терпить. Така демократія - це довгий і страшний шлях в тотальне «нікуди».

Іван Пир'єв
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Постання нового Уряду, всупереч усім «за» і «проти», дало підставу переконатися в оптимістичній складовій
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus