USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Анатолій Амелін: У Росії є ще одне болісне місце, яке змусить її піти з України
Мета санкцій – припинення агресії. Як ми бачимо, існуючі санкції росії боляче не зробили.

Ахілесова п’ята агресора


Нагадаю, слабке місце Росії – це нафта. І доки не буде ембарго, Росія матиме ресурси. Але є ще одне слабке місце. Санкції для військово-промислового комплексу РФ.

Виявляється, Росія імпортує понад третину стратегічних видів мінеральної сировини та понад 60% дефіцитних видів корисних копалин, причому за деякими їх залежність від імпорту – 100%. Це дані рахункової палати РФ.

За рахунок закордонних поставок сировини покривається 100% потреб економіки РФ у критичних матеріалах, необхідних військово-промисловому комплексу:

титан;
хром;
марганець;
літій;
а також понад 87% попиту на цирконій.

Декілька деталей:

1. Марганець та хром

Це легуючі елементи, які застосовуються для виробництва броні. Росія отримує марганцеві руди з 14 країн (1,1 мільйона тонн), але основні:

Південна Африка – 680 тисяч тонн;
Габон – 248 тисяч тонн;
Казахстан – 143 тисячі тонн.
Хрому РФ імпортує 903 тисячі тонн з 11 країн, основні:
Казахстан – 786 тисячі тонн;
Туреччина – 58 тисячі тонн;
Південна Африка – 55 тисячі тонн.

2. Літій

Сьогодні це один із ключових металів, необхідних для виробництва акумуляторних батарей. Але ще Літій застосовується в ядерній енергетиці, під час плавлення алюмінію, задля створення ракетного палива. Дані щодо імпорту літію РФ засекретила.

3. Ну і титан!

Тут найцікавіше. Виявляється, згідно зі звітом рахункової палати РФ, Росія на 83% забезпечена титаном з України.

Де застосовується титан:

у цивільному та військовому авіабудуванні;
виробництво сталі з високим вмістом хрому (до 30%);
виготовлення корпусів підводних човнів;
космічні двигуни.

Зокрема, гіперзвукові ракети «Кинджал», якими вже бомбардували Україну, не виготовити без титану. Уявляєте абсурд? Україну бомбили за допомогою матеріалів, куплених в Україні! Хто продає титан Росії? Нагадаю, 83% постачає Україна!

Як ударити по ворогу його ж зброєю

1. На території Дніпропетровської області розташований «Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат», який веде промислову розробку Вовчанського родовища титано-цирконових руд із запасами ільменіту понад 2 мільйони тонн.

Офіційним бенефіціаром «Демуринського гірничо-збагачувального комбінату» є російський мільярдер Михайло Шелков – акціонер та член Ради директорів найбільшого світового виробника титану, зливків та прокату – російської корпорації «ВСМПО-Авісма», проти якої весь світ уже вводить санкції!

2. А також державна українська компанія «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» через європейські прокладки.

Що з цим усім можна і потрібно робити найближчим часом?

1. Україна:

націоналізація «Демуринського гірничо-збагачувального комбінату»;
контроль відвантажень українського ільменіту до концесійного одержувача.
Це вже дасть обмеження постачання титану до Росії.

2. Світ:

Вимагати від міжнародних партнерів заборони та санкцій до постачальників критичних матеріалів у Росію (хрому, літію, марганцю). Це створить проблеми у виробництві цілої групи продукції військово-промислового комплексу Росії.

Як ми писали раніше, запас міцності у Росії великий, тому мета санкцій – змусити Росію до припинення агресії й створити умови, за яких вона більше не зможе повторитися. Читайте, робіть висновки, поширюйте!

Анатолій Амелін - Співзасновник та директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future
      Блоги є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. Вона не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, про яку йдеться.
      Точка зору редакції Інформаційного агентства Волинські Новини може не збігатися з точкою зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує роль носія.
Вночі в цеху «Брянського хімічного заводу імені 50-річчя СРСР», розташованого в селищі Сільце у Брянській області, було виявлено безпілотник літакового…
У Росії знищили будинок Шевченка. Україна вимагає реакції ЮНЕСКО.
Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розпочало перевірку щодо президента Петра Порошенка
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus