USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Чат з керівниками ліги КВН «Волинь»
На "Волинських новинах" відбувся чат з керівниками Волинської асоціації КВН - в гості завітали голова асоціації Валерій Пельц, головний редактор ліги КВН "Волинь" Руслан Місюк та ведучий ліги Андрій Зубенко.

Mirna: Якісь новинки у новому сезоні плануються?

Пельц: Передусім доброго дня. Всіх новинок, звісно, ми для вас не відриємо. Вони будуть для вас відомі впродовж сезону. Але запевняю: під час кожної гри будуть якісь новинки.

Основна новинка у тому, що до нас на сезон погодилось приїхати кілька іменитих команд. Частина з них вже грала у нас. Для деяких команд це буде перша зустріч з луцьким глядачем. Але скажу, що ці команди вже дуже відомі в Україні.

Відкрию одну таємницю. В сезоні буде грати переможець «Кубку Любарта» «Аварія» з Рівного. Скоріше за все цю команду зможуть побачити вже у жовтні в першому півфіналі.

Починаємо сезон за такою схемою: частину команд запрошуємо з минулого сезону, які стали фіналістами, запрошуємо імениті команди, а решту, 12-14 команд, виберемо за результатами гри 24 вересня.

Volynianyn: Зубенко, якщо я не помиляюся, - найстарший волинський кавеенщик серед вас. Андрію, розкажіть, хто з місцевих кавеенщиків зміг зробити собі кар"єру шоумена чи ще когось. Ну, тобто кому КВН поміг в кар"єрі?

Зубенко: Якщо говорити про присутніх на чат-конференції, то дійсно я старший.

А якщо говорити про тих, хто відвідує ігри, то це Сергій Ткачук. Якщо аналізувати серед інших кавеенщиків, які пішли в життя, то найбільш вдалими у творчому плані я вважаю Андрія Котищука і Юрія Шевчука.

Якби у нас в Луцьку була сприятлива атмосфера для подальшого творчого розвитку кавеенщика, то можна було б досягати більших висот.

Але доводиться шукати успіху за межами Луцька. Краща ситуація у Львові. Там для кавеенщиків більше можливостей – різні шоу, концерти. У нас поки що, на жаль, все не так розвинуто у цьому плані.

Але сподіваюсь, що найближчим часом кавеенщиків, які грали у Лізі КВН «Волинь» можна буде побачити на корпоративах, шоу і так далі. Деякі, звісно, вже цим займаються, але у нас це не так розвинуто, як у інших містах.

Tarantino: Російський КВН став еталоном якісної путінсько-кремлівської пропаганди і «промивання мізків» своїм шанувальникам. Звісно, це стало можливим тільки завдяки грошам і талантам, на ці гроші вирощеним чи купленим. Ви хочете бачити волинський КВН таким же? Класним і продажним? Судячи з присутності на ваших афішах логотипів структур Партії регіонів, не проти…

Пельц: Цього питання слід було очікувати. Тут не можна говорити про те, що КВН продажний тільки тому, що співпрацює з владою. Взагалі дуже рідко можна щось якісне проводити без підтримки влади.

Стосовно російського КВНу, то там дійсно є такі моменти, коли відчувається рука цензури і рука Кремля. Дуже яскраво це було показано з екс-мером Москви Лужковим. Коли його звільнили, одразу в КВНі почали цю тему розвивати, тобто відчувалось, що тема заказна.

Говорити, що в Луцьку може бути заказний КВН, це смішно. Бо в Луцьку немає таких багатих, іменитих людей, рейтинги яких треба підвищувати зокрема і на КВНі.

Зубенко: Якщо для вас, шановні користувачі, постає питання, що на афішах з"явились логотипи провладних структур, це не означає, що у нас буде цензура. Якщо жарт про владу смішний, доречний, не дуже чорний, то чому його не пропустити?

Найкраще сміється той, хто сміється останній, як ви знаєте. Ну, і той, хто може над собою посміятися.

Кенеді: Ви - молоді люди. Як складаються ваші сім’ї. У вас є діти? Питання Андрію - моя знайома таємно у вас закоханна і її цікавить чи є у вас дівчина???

Зубенко: Я комусь розіб’ю серце. У мене є дівчина. Серед нас трьох є людина, яка є щасливим батьком. Це Валерій Пельц. Ну і в Руслана теж є дівчина.

Serioga: Много слышал о «конфликте поколений» в луцком КВН. В том числе – о взаимной неприязни Пельца и Котыщука. Валерий, можете рассказать подробнее?

Пельц: Неприязні як такої немає. До нього неприязні немає в принципі. Просто свого часу Андрій пробував, вже коли ми почали працювати у КВНі, організовувати певні дійства у сфері КВНу. Деякі були вдалі, а деякі - ні. Можливо, саме тому люди вважають, що це була конкуренція.

Якщо говорити про конфлікт поколінь, то це є. Старші кавеенщики не завжди можуть розуміти молодих. Але скажу одне – ми завжди раді бачити старших кавеенщиків на наших іграх, ми даємо їм почесні місця, безкоштовний вхід. Нас їхня присутність дуже радує.

virgos: Скажіть, вельмишановні пани, а чи не доцільніше робити більшу кількість ігор, щоб у чвертьфіналах на грало аж вісім команд. Пошкодуйте ж журі :)). Або максимальний бал підніміть до 10 :))

Місюк: Така практика піднімати до десяти балів у нас була в першому сезоні. Але успіху вона не принесла, бо самим редакторам довелось усе це рахувати. Та і для журі це тільки зайві труднощі. Бо на столі лежить велика кількість оцінок, і ти не знаєш, яку з них витягнути. Тому ми прийшли до практики 5-6 балів, яка є загальноприйнятою на теренах планети КВН.

Схема сезону у нас вже випробувана роками. Вона гарно відкатана, командам вона підходить, я думаю. Найцікавіще команди можуть показати тільки тоді, коли у грі бере участь велика кількість команд. Зараз є різноманітність стилів, жанрів у КВНі, тому за одну гру команди можуть показати і пародії, і драми, і літературний КВН.

Юрій: Чому ви робите КВН, а не Камеді Клаб?

Місюк: Камеді Клаб як прокт вже відходить у минуле, його пік минув два роки тому. Цей проект виник з КВНу, бо всі відомі його резиденти – це колишні КВНщики. Повірте, слава, здобута у КВНі, набагато цінніша, ніж здобута у Камеді. І часто отак камедіклабери повертаються до КВНу, відхрещуються від участі у Камеді.

Пельц: Якщо говорити про Камеді, то він не настільки цікавий для молоді. Телевізійний, може, він і цікавий. Але це проект на кілька сезонів. А КВНу вже 50 років. Це гра, яку грають по всьому світі.

Зараз є ліга КВН у Англії, США, Німеччині. Це доводить те, що КВН розвивається в усьому світі. А формат Камеді прийшов з Америки. На радянських же теренах воно не приживається так міцно. КВН тут рідніший.

Iryna: Колишній мер Луцька Богдан Шиба картавить. Не раз звучали жарти на цю тему, принаймні Шибу у вас на КВНі перекривляли. Висміювати фізичні вади, навіть незначні, це вами вітається?

Місюк: Всі ці жарти проходять редактуру. Це не кривляння, перекривляння. Це пародії. Це схожість. Якщо актор, який пародіюватиме Шибу, не буде картавити, то жарт не вдасться.

Зубенко: Більше висміюються вчинки людини і її поведінка. Костянтин Меладзе заікається, але ж пародії на це є. Президент Росії головою закидає, але це теж пародіюють.

Пельц: Саме в нашій лізі про Богдана Шибу був один жарт, але не в картавості була справа. Ще до започаткування ліги, були ігри, де було кілька жартів про Богдана Павловича Шибу. Зараз у нас такі жарти не практикуються, намагаємося прибирати такі речі з виступів команд. Думаю, що Богдан Шиба не ображений на Лігу КВН «Волинь», оскільки і в журі він у нас був.

Юрій: Як кавеенщики пишуть жарти? Правда, що напиваються, верзуть все, що на голову взбреде, а потім на тверезу голову вибирають найкраще?

Зубенко: Зазвичай такої практики немає, що напиваються, але деякі команди інколи таке практикують. Але це вже, коли повний ступор. Як правило, кавеенщики збираються і починають мозковий штурм. Озвучують початок якоїсь фрази, кожен щось додумує, йде по колу. Буває і таке, що в житті народжується жарт, ідея. Буває навіть і уві сні. Траплялось таке.

Коли вживається алкоголь, то у будь-якій справі він не приводить до добра. Ми проти алкоголю при написанні жартів.

Пашасем: Хлопці! А як щодо членства в політичних партіях??? Валерій Пельц, я знаю, є членом політичної партії "Україна майбутнього"!

Пельц: "Цікава" інформація. Я не є членом політичної партії. На даний час я не входжу до партій. Раніше був заступником голови волинського осередку НДП.

Зубенко: Я теж ніколи не входив до політичних партій.

Місюк: А я хотів піти у партію любителів жінок Зіброва. Але передумав. Жартую. Я теж не є членом політичних партій.

Стас19: Який зараз рейтинг Ліги КВН "Волинь" серед інших ліг КВН України??

Пельц: Рейтинг визначають самі команди. Яка ліга для них є цікавішою, туди вони і їдуть грати. Рейтинг ліг КВН просто нереально скласти, щоб він був об’єктивним. Крім того, ліги є офіційні, і неофіційні. Є студентські, шкільні ліги.

Рейтинг визначають і глядачі, які приходять на ігри. Навіть АМІК визначає три ліги: вищу лігу, прем’єр-лігу і першу лігу. Ще є більше 20 центральних і міжрегіональних ліг КВН. До слова, вища українська ліга КВН цьогоріч скасована.

Tarantino: Споримо, ви ніколи, навіть супер-якісно і супер-толерантно, не пожартуєте про наїзд прокуратури на губернатора Клімчука за незаконно ним приватизовану землю?

Місюк: В мене зустрічне запитання: а споримо жодна команда про це не пожартує якісно, оскільки ця тема для кавеенщиків і для волинської молоді дуже далека?

Юрій: КВН вмирає? Усі класні актори йдуть в Камеді Клаб або роблять свої проекти, як, наприклад, "Дайош молодьож". Ви згідні?

Зубенко: Те, що КВН вмирає, можна казати щороку на великих фестивалях. Наприклад, у Сочі кожного року кажуть, що КВН вмирає. Але, судячи з того, скільки людей там збирається, скільки команд грає, то про це не можна говорити. Але те, що він видозмінюється, то це інша справа. Так є. Про те, чи вмирає КВН на Волині можна буде судити вже на фестивалі "Vol Fest 2011".

Те, що КВН дає такий великий поштовх для подальшого творчого поштовх, це добре. Дядя Жора (колишній капітан "Трьох толстяків"), Педан, Притула, Лірник, Молочний – всі ці люди потрапили на телебачення з КВНу. Вони виросли з КВНу і стали робити власні проекти. КВН був і залишається великою школою, яка дає дуже великий розвиток для людей.

Serioga: Пельц, как вы очутились в КВН?

Пельц: Мимо проходил :-). Жартую, звісно. Насправді зі студентських років проводив з друзями, колегами різні молодіжні заходи. І ще з тих часів хотілось займатись КВНом. І так сталось, що пересіклись з кавеенщиками, які теж були зацікавлені у тому, щоб в Луцьку проводити ігри КВН.

Mirna: Чому у КВНі так мало дівчат? У жінок справді все так погано з почуттям гумору?

Місюк: Чому погано? У минулому фіналі грало дві жіночі команди. Вони прекрасно справились із завданням. "Коліжанки" зайняли 2 місце, а "Емансіпе" – 4. І це з-поміж 24 команд, які стартували. В цьому році теж чекаємо деякі жіночі колективи.

Жіночий гумор взагалі дуже специфічний, його треба відчувати, приміряти на себе. Жіночі команди – великі молодці, бо витерпіти таку увагу з боку чоловічих команд не всі зможуть.

Андрей Белянский: Местный КВН - это краденные, пошлые, пьяные и детские шутки. Соответсвенная публика. Несерьезно таким заниматся...

Від усіх: А ви відвідували ігри ліги КВН «Волинь? Таке враження, що ви ні разу не були на КВНі в Луцьку.

Пашасем: Наскільки я розумію, ви вітаєте фінансування подібних розважальних заходів політичними партіями. Як до цього ставляться глядачі?

Пельц: Як можуть ставитись до цього глядачі? Вони приходять розслабитися, відпочити. Глядачам має бути приємно, що такі заходи підтримуються. Не треба це розцінювати як велику політичну агітацію. На щастя, до виборів ще далеко. Дякуючи тому, що політичні партії, громадські організації підтримують лігу КВН «Волинь», це означає, що вони підтримують молодь, бо їм цікаво з нею працювати.

Mirna: Чому у журі ліги КВН «Волинь» так мало жінок і так багато журналістів?

Пельц: У цьому році у журі точно будуть жінки, будуть журналісти, будуть громадські діячі і політики, бо це люди, які нормально сприймають і можуть судити. Це люди, які створюють і громадську думку, які на видноті у суспільства.

Tarantino: Як відбираєте членів журі?

Місюк: Напередодні кожної гри ми прововодимо кастинг. Приходять всі охочі. Ми влаштовуємо їм конкурс «Мій коник». Знаєте, чому стільки чоловіків у журі? Бо на кастингу треба віджатись 100 разів. А не всі дівчата це можуть!? :-)

Пельц: Якщо є конкретні пропозиції по членах журі, то пропонуйте. Ми готові розглянути!

adams: Чому КВН, а не КВК??? Тому що вам не подобається слово "КВКаківці"?

Зубенко: Дійсно, не подобаються слова «кавекаківці», «кавекашники». Ми розшифровуємо КВН так: Клуб веселих і найкмітливіших. Тут за чистоту мови битися не треба. Просто треба, щоб гарно звучало.

Пельц: До речі, в Англії не перекладають цю абревіатуру, а так і кажуть – КВН.

virgos: З чого формується бюджет, чи то пак призовий фонд?

Пельц: Призовий фонд у цьому році складатиме 14 тисяч гривень. Фінансує це благодійний фонд «Будуємо нову Волинь». Ліга забезпечує команди проживанням, харчуванням. На це все витрачаємо кошти, виручені за квитки.

Зубенко: Згідно статуту організації "Волинська асоціація КВН", призовий фонд і бюджет ліги формуються за рахунок благодійних внесків, спонсорських коштів тощо.

Volynianyn: Скільки ви заробляєте на ваших іграх? Наприклад, яка зарплата у кожного з вас?

Пельц: Це питання некоректне. Ми вас не запитуємо, скільки ви заробляєте. От ми не хочемо про це говорити. Але скажу так: якщо ви хочете щось заробляти на КВНі, то спробуйте його організувати.

Mirna: На «ВН» до новин про КВН часто пишуть критичні коментарі – наїжджають то на Пельца, то на Зубенка, то на неякісний гумор. Як ви ставитесь до таких коментарів? І чого бракує, аби луцький КВН став кращим?

Зубенко: Ми реагуємо тільки на справжню критику, а не на поливання брудом. Якщо у вас є якісь претензії, то пишіть конкретно - з приводу організації, ведучого і так далі. Тільки конструктивна критика. Ми готові до діалогу.

Iryna: У минулому сезоні була гра, у якій дівчина з молдовської команди оголила груди. Одні казали, що це круто, смішно, цікаво, ефектно, а інші - засуджували і говорили про низькопробний КВН. Яка ваша думка про все це?

Зубенко: По-перше, вона часткового оголила свої принади. Це не є пошлим, бо за всю історію АМІКу на першому каналі двічі з’являлась оголена натура. Це театр КВН ДГУ у 90-х і команда КВН РУДН у 2000-х. А жарт, який був показаний молдаванами, пройшов редактуру.

virgos: Скажіть, будьте ласкаві, не хотіли б ввести у іграх розминку із залом? Чи побоюєтесь трішечки туповато-неадекватних питань?

Пельц: Ви самі відповіли на своє запитання..

Volynianyn:: Яка команда КВН на вашу думку є найкращою в історії КВН? Ну, або яка кожному з вас найбільше подобається...

Пельц: Я маю три улюблені команди з трьох різних країн. Це 95 квартал, ЧП (Мінськ), і російська команда РУДН.

Зубенко: Для мене найкращі - молоді БГУ, "Уездний город", "Станція спортивна".

Місюк: Для мене найкраща команда – це «Уральські пельмені».

Iryna: А чи не думали ви зібрати команду кращих кавеенщиків Луцька, щоб вони показали на якійсь з ігор майстер-клас? А ще можна команду журі зробити у якості експерименту! Як вам?

Пельц: Багато ліг команду журі практикували. В більшості випадків це було невдало. До речі, 8 листопада ми плануємо в одному із закладів Луцька плануємо провести таку вечірку для КВНщиків різних поколінь з нагоди 50-річчя КВНу.

Зубенко: Зібрати найкращих кавеенщимків - це проблема. Бо не всі захочуть збиратись. Там є особисті конфлікти, робота і так далі. Треба розуміти, що вони залишились у своєму часі. А те, як жартували на початку 2000-х і те, як жартують зараз, – дуже велика різниця.

virgos: Один із колишніх кавеенівців "нєкій" Костя (гравець однієї з найтитулованіших команд Луцька) бунтує проти того, що редагує лігу людина, яка не зіграла жодної гри. На Вашу думку, таке твердження має резон?

Місюк: Хай уточнять про що йде мова. І я, і Олександр Мельник, який займається зі мною редактурою, маємо досвід. Олександр, мабуть, більше ста ігор зіграв, а у мене за плечима – десь 80 ігор.

Юрій: Ну, блін, все-таки хіба ви не згідні, що команди, які були раніше - ПІШЛИ З КВН (ті ж пельмені, УЕ, Утомленные, і так далі), а нові - не такі потужні?

Зубенко: Абсолютно не згідний, що нові команди не потужні. Просто змінюється і рівень ігор, і рівень команд. Це диктується сучасними умовами. Про що було модно жартувати тоді, то вже нецікаво зараз. Тоді команди, яким це вдавалось, були на хвилі. Зараз вони пішли. Відбулась нормальна зміна поколінь.

Пельц: Можливо, людина, яка задає це запитання, тоді теж була молодшою і не так сприймала, як зараз.

adams: Пане Валерію, правда що Сергій Абрамчук має на Вас образу???

Пельц: Варто запитати у Сергія Абрамчука. В минулому сезоні у нас виникла конфліктна ситуація. Чи Сергій ображається досі, то ці запитання тільки до нього.

Volynianyn: Скільки коштує найняти Зубенка провести корпоратив?

Зубенко: А можна таку інфомрацію на "ВН" озвучувати? Ну тоді скажу: 2 тисячі гривень. В межах Луцька.

virgos: Навіщо журі? Краще, на мою думку, організувати літній фестиваль Ліги на Світязі. Команди, як на мед полетять. Плюс спонсори (маю на увазі якусь базу відпочинку) та й глядачів, яких гоцалки й пиятика дістали, із задоволенням підуть на КВН. Не має такого у планах?

Пельц: Відчутно, що людина ніколи нічого не організовувала. І думає, що все це так просто. Ніби власники баз будуть "на ура" ставати спонсорами такого заходу у літній час.

Зубенко: Організувати літній фестиваль, на тому ж Світязі, не так просто. По-перше, у фінансовому плані, а, по-друге, в організаційному.

Глядачі, які можуть бути на цьому фестивалі, не факт, що будуть таким адекватними, як на тих же літніх фестивалях у Сочі чи Юрмалі.

Пельц: Такі заходи можуть бути цікавими кавеенщикам. І то не завжди вони мають фінансові можливості, щоб приїхати.

Mirna: Слухайте, а чи не думали ви якось запросити на одну з ігор чи, наприклад, на фінал, Сашка Положинського як ветерана волинського КВНу???

Пельц: На фіналі у 2010 році Сашко був присутній, але як глядач.

Зубенко: Положинський взагалі не вітає те, що його запрошують у журі. Йому краще побути пересічним глядачем, аніж публічною особою.

Iryna: Маленьке побажання: хотілося б, щоб ігри розпочинались вчасно. Ну, максимум на 10 хвилин пізніше. Бо часом і півгодини, і 40 хвилин люди чекають…

Зубенко: Все залежить від глядачів. Якщо будуть приходити вчасно – будемо починати вчасно. Можна починати вчасно, але не хочеться, щоб було ходіння по залу під час гри. Бо це неповага до команд. Виховуйте свою самокультуру.

Пельц: Проблема навіть не у тому, що ми допродуємо квитки, чи доїздять команди. Як правило, квитки на КВН продаються попередньо. Але чомусь люди думають, що 20 хвилин їх мають почекати.

Юрій: Сьогоднішні імениті квнщики багато гастролюють. Чи займається цим якась з луцьких команд або ті, хто у вашій Лізі грають. Якщо так, то скільки коштує їхній концерт?

Пельц: Це питання до команд. Різні ціни можуть бути. Багато команд, які грають у нашій лізі, гастролюють і виступають на різних заходах. Це правда.

Volynianyn: Яка ваша оцінка як кавеенщиків шоу 95 кварталу? Хіба це КВН?

Зубенко: Це і не є КВН. Це справжнє шоу. Напевно, і завдяки запозиченням із заходу. Це відкатана програма. Але це якісний телевізійний продукт.

Місюк: Бо КВН – це конкурс, це змагання. А Квартал – це шоу, на яке працює більше сотні людей.

Volynianyn: Розкажіть кожен свій улюблений анекдот. Але так, щоб коротко і влучно!

Місюк: Я не прихильник анекдотів. Якщо дуже хочете, то спеціально для користувачів «ВН» на грі 24 вересня 2 анектоди можу розказати.

Пельц: Анектоди ми вам розказувати не будемо. Ми вас сюди не смішити прийшли.

Mirna: Зі скількох людей складається команда, яка організовує ігри? Скільки часу йде на підготовку однієї гри?

Пельц: Це близько 20 людей. Є люди, які долучаються на певних етапах, а є ті, які займаються створенням цього продукту з самого початку і до кінця.

Місюк: Активна підготовка до однієї гри триває близько 3 тижнів.

Стас19: Чим полюбляєте займатись у вільний від КВНу час??)

Пельц: Останнім часом в мене є дуже цікаве заняття – доглядати за 4-місячним сином. В мене росте козак. Це основне зараз.

Зубенко: Я люблю проводити корпоративи. Ціна - дивитись вище. :-) Насправді люблю переглядати кіноновинки, зустрічатись з друзями за пивом.

Місюк: Я - абсолютний фанат футболу. До речі, на 6 годину після чату весь оргкомітет ліги збирається поганяти м’яча. Хто хоче пограти футбол з оргкомітетом ліги, то зголошуйтесь.

Good: Як домоміг вам досвід з КВНу в теперішньму житті?

Зубенко: КВН допоміг мені стати директором радіо «СіД FM».

Пельц: Зокрема завдяки КВНу я зустрівся зі своєю дружиною.

Місюк: З гумором підходжу до всього в житті.

Стас19: Як оцінюєте шанси луцьких команд у новому сезоні??

Пельц: Після фестивалю 24 вересня стане зрозуміло, хто на що здатен.

Tarantino: Мій брат торгує ковбасою. Хоче, щоб про його краківську пошутили у вашому КВНі. Кому платити?

Пельц: Через Зубенка можна "парішати" (2 тисячі гривень).

Tarantino: Чому не старіє Масляков?

Місюк: Я думаю, секрет його молодості у тому, що він працює виключно з молодими та перспективними командами.

Стас19: Хочу замовити кілька квитків на КВН! Залиште телефон, будь ласка!!!

Пельц: На афішах є номери, за якими можна замовити, або виграти на аукціоні ВолиньМаркет.

Буквально три дні лишилось до фестивалю, який відбудеться 24 вересня. До Луцька завітає більше 20 команд. Тому ми запрошуємо всіх лучан відвідати гру, щоб у понеділок не шкодували, чому пропустили КВН.
Гість чату на «ВН» - виконувач обов'язків начальника управління оподаткування фізичних осіб ДПА у Волинській області Людмила Арендарчук. Тема розмови…
На «Волинських Новинах» 15 грудня відбудеться чат із начальником управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації Ігорем Ващенюком. Тема розмови: «Волинська медицина:…
Гість чату на «ВН» - виконувач обов'язків начальника управління оподаткування фізичних осіб ДПА у Волинській області Людмила Арендарчук. Тема розмови…
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus