USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[24 Червня 2016 09:26] Tory2016: Доброго дня!

Мій дід успадкував майно після смерті своєї сестри і відразу заповів його мені (внучка). В податковій повідомили, що до кінця липня необхідно дідові сплатити податок за спадкування майна. Чи можна не платити податок? І яким чином можливо це зробити, оскільки у діда таких грошей немає. Окрім того, чи можливо якимось чином переписати (продати, подарувати) це майно мені, щоб після його смерті я не успадкувала його борг (у тому випадку, якщо податок не буде сплачений)?

Дякую за відповідь!
Відповідь юриста:
Відповідальність за перерахування суми податку на спадщину в бюджет несуть самі спадкоємці. Нотаріус, який видав свідоцтво про право на спадщину, не є податковим агентом і зобов'язаний лише поінформувати податкові органи про факт видачі свідоцтва. Сплата податку на спадщину здійснюється платником на підставі платіжного повідомлення, що вручається йому податковим органом. Термін сплати податку на спадщину - не пізніше трьох місяців з дня вручення повідомлення.

Уникнути сплати податку на спадщину практично не можливо, бо відомості про те, що Ваш дідусь отримав в спадок нерухомість у той же день нотаріус подає у відповідні податкові органи - це його обов'язок! Якщо податок на спадщину не сплачено у строк, наступного дня після закінчення граничного строку за місцем проживання платника буде надіслано першу податкову вимогу, а через тридцять днів - другу. При цьому така вимогу може містити вимоги про сплату пені і штрафів за несплату податку на спадщину, що буде цілком законно. Пеня починає нараховуватися з першого дня прострочення сплати податок на спадщину і до повного погашення зобов'язання. Її розмір становить 120% річних на облікової ставки НБУ за кожен день прострочення. Застосовується або облікова ставка, що діє на момент виникнення боргу зі сплати податок на спадщину, або на момент його погашення, залежно від того, яка з них більше. Сьогодні облікова ставка НБУ становить 12% річних. Розміри штрафів:

* За несвоєчасну сплату податку на спадщину при затримці до 30 календарних днів - 10% від суми боргу.

* За несвоєчасну сплату податок на спадщину при затримці від 31 до 90 календарних днів - 20% від суми боргу.

* За несвоєчасну сплату податок на спадщину при затримці понад 90 календарних днів - 50% від суми боргу.

* За неподання податкової декларації у строк -170 грн.

Тому краще дідусеві заплатити такий податок.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus