USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[21 Лютого 2015 22:05] оксана: Доброго вечора!
Хочу отримати відповідь на таке питання. Квартира була приватизована у 1993 році на трьох чоловік (батька,матір та доньку). Батько помирає у 2006 році. Право на спадщину в 6 місячний термін не було отримано.Скажіть, будь ласка, чи 1/3 частина автоматично переходить на матір, чи треба переоформлювати?

І куди звертатись та які документи потрібні. Чи можливо 1/3 батьківської частини одразу переоформити на доньку? Дякую.
Відповідь юриста:
Доброго дня!

В даному випадку спадкувати 1/3 батьківської частини мають право в рівних частках як спадкоємці першої черги його дружина та донька (за умови відсуності інших спадкоємців).

1/3 частина автоматично у власність матері не переходить, для цього потрібно потрібно в нотаріуса оформити на неї право на спадщину. Незалежно від подачі заяви про прийняття спадщини впродовж півроку з моменту смерті спадкодавця, спадщина вважаєтсья прийнятою тим спадкоємцем, хто постійно проживав із спадкодавцем на момент його смерті. Тобто якщо з покійним батьком проживала мати, то вона прийняла спадщину незалежно від подачі заяви, залишилось тільки оформити на неї право власності. Якщо там проживала і донька, то вважаєтсья що вона також її прийняла нарівні із матір'ю.

Можливо відразу переоформити 1/3 батьківської частини квартири на доньку. Для цього потрібно щоб вона подала до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини (при цьому, оскільки строк на подання заяви про прийняття спадщини скоріш за все пропущено, треба отримати на це письмову згоду інших спадкоємців, в даному випадку матері – ч. 2 ст. 1272 Цивільного кодексу України). А матері, своєю чергою, у відповідності до ч. 2 ст. 1274 Цивільного кодексу України, треба відмовиться від своєї частки у спадковому майні на користь доньки (за умови погодження нотаріусом поновлення строку на таку відмову).
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus