USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[21 Лютого 2015 22:23] kalenikov: В мене така ситуація. Я взяв в друга гітару покористуватись і, коли був вдома, зачепив її і вона впала. По грифу (частина, де закріплені струни) пішла тріщина - вона не впливає на звук.
Я віддав її назад другу, він не мав претензій, але його батьки тепер змушують мене купляти нову гітару. Її можна полагодити - замінити повністю гриф, від цього вона не змінить свого зовнішнього вигляду, але вони не хочуть ніяких компромісів.

Питання: чи маю я право відремонтувати гітару?
Відповідь юриста:
Кажучи юридичною термінологією, між Вами та другом був укладений договір позички. Згідно з його умовами Ви зобов'язані були повернути гітару в такому самому стані, в якому вона була на момент передання, і ризик її випадкового пошкодження покладено на Вас. Ви зобов'язані усунути погіршення гітари, які стались з Вашої вини. І лише, якщо їх усунути неможливо, батьки друга мають право вимагати від Вас відшкодування завданих збитків, в цьому випадку вартості гітари, або придбання нової.

Тобто, якщо гітару можна полагодити, замінивши повністю гриф, і від цього вона не змінить свого зовнішнього вигляду та властивостей, маєте всі підстави зробити лише це, не купуючи нової гітари (описане витікає із ст. ст. 772, 779, 883 Цивільного кодексу України).
Коментарів: 1
Дмитро Показати IP 24 Лютого 2015 12:17
Все залежить від того, чи є реальні докази у батьків друга, що ви користувались гітарою, а також, що саме ви пошкодили її. Якщо таких немає, щось довести у суді, навряд чи можливо.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus