USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[3 Березня 2015 22:09] kbzariri: Добрий день! Допоможіть, будь ласка, розібратися.

Мого чоловіка мобілізували 14 лютого 2015 року. Він праціє у бюджетній організації (професійному ліцеї). Його середня заробітня плата складалася з бюджетних та позабюджетних коштів. За лютий заробітню плату йому заплатили, і повідомили, що далі зарплату будуть нараховувати, а виплачувати будуть тільки після того, як їм компенсують попередні виплати, і тільки бюджетні кошти.
Чи правомірно діє бухгалтерія підприємства?
Відповідь юриста:
Доброго дня!

1 квітня 2014 року вступив в силу Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації", який доповнено частинами другою та третьою статтю 39 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", а саме, що за громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності.

Статтею 119 Кодексу законів про працю України передбачено, що на час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть здійснюватись у робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку. Працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України "Про військовий обов'язок і військову службу" і "Про альтернативну (невійськову) службу", надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.

З огляду на вказані норми законодавства, обов’язок виплати зарплати мобілізованому працівникові покладаєтсья на роботодавця, а питання його відшкодування державою – це вже справа роботодавця і держави, до якого працівник не має відношення.

Крім того, відповідно до абз. 4 ст. 265 КЗпПУ за порушення встановлених термінів виплати заробітної плати працівникам більш як за один місяць, інших виплат, передбачених законодавством про працю, виплату їх не в повному обсязі юридична особа та фізична особа­підприємець несе відповідальність у трикратному розмірімінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. Згідно зі ст. 41 КЗпПУ передбачено відповідальність посадових осіб підприємства за порушення встановлених термінів виплати заробітної плати в розмірі від 510 до 1700 гривень.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus