USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[25 Березня 2017 17:33] Володимир: Доброго дня!
ФОП (невеликий магазин, торгівля продуктами харчування, єдиний податок, 2-а наймані працівника)
Працівник працює більше 2-х років вирішує змінити місце роботи, відпрацьовувати 14 днів не бажає. Трудовий договір стандартний, працівник відповідальний за товарно-матеріальні цінності.
Погрожує скаргами в податкову, конфліктує на робочому місці, провокує.
В силу браку часу (утворена вакансія, проведення термінової ревізії, брак знань про ведення документів) було прийнято рішення про задоволення вимоги працівника без відпрацювання 14 днів.
Проведено звільнення за власним бажанням. Після проведення ревізії без працівника, виплата розрахунку.
Через 6 міс після звільнення вказаний працівник звернувся із вимогою терміново видати довідку про доходи, але отримав цю довідку на 7-ий робочий день (або на 8-ий календарний) після надання усної заяви, а також письмової (рекомендовано лист). Довідка ж по письмовій заяві видана на 2-ий день.
Вважаю, що працівник побоювався того, що довідку йому не дадуть, тому, виявляється, в день подачі усної заяви або за 3-ри робочі дні до письмової заяви (рекомендаційним листом) ним було здійснено заяву про порушення трудових відносин у підприємця (фактично 6 міс тому).
Прийняв заяву відділ поліції захисту економіки (там працює родич у цього працівника) та переадресував управлінню держпраці (розслідувань, взяття показів у підприємця не проводилось).
В підсумку працівник отримав свою довідку, заяву не забрав, а поліція передала скаргу в держпрацю.
Через 11 днів держпраця провела позапланову перевірку раптово, без попередження:
- по окремих місяцях понаднормові години (при 40 год тиждень +2-4 год)
- виплата розрахунку та компенсації невикористаної відпустки не у день звільнення, а пізніше, через 5 днів, після проведеної ревізії.
Питання:
чи було перевищення своїх функцій Департаментом захисту економіки поліції?
який орган компетентний це перевірити?
відповідальність працівника за погрози та не вихід на ревізію
Відповідь юриста:
Доброго дня! З боку Департаменту захисту економіки поліції перевищення їх функцій, оскільки вони таку заяву по суті не розглядали, а скерували за нелаженістю. Проведення перевірок за такими заявами і є компетенцією держпраці. За звичайні погрози відповідальності фактично немає, лише, якщо такі погрози якісно задокументувати, можна подати до суду позов щодо відшкодування моральної шкоди у зв’язку з такими погрозами. За не вихід на ревізію відповідальності у колишнього працівника фактично немає, оскільки він не перебуває в трудових відносинах.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus