USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[21 Березня 2015 11:12] працівник: Я працюю в державному навчальному закладі, керівництво навчальних закладів планують зробити реорганізацію.

В цій реорганізації два навчальних заклади об'єднують в один. Всім працівникам навчального закладу, який реорганізується були вручені повідомлення про реорганізацію і звільнення. Ніхто з керівництва не пояснив причини реорганізації і порядок прийняття на роботу в навчальний заклад, який залишається. Хто з працівників має привілегії на працевлаштування? Як має проходити звільнення і прийняття на роботу в даній ситуації, які документи має підписувати працівник, а які не повинен підписувати?
Відповідь юриста:
Доброго дня!

В цьому випадку, відповідно до ст. 42-1 Кодексу законів про працю України, привілеї, тобто переважне право на укладення трудового договору у разі поворотного прийняття на роботу має працівник, з яким розірвано трудовий договір з підстав, передбачених пунктом 1 статті 40 цього Кодексу, а саме як в описаному Вами випадку розірвання трудового договору роботодавцем у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, зокрема ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

При скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

При рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага в продовженні роботи надається:

1) сімейним - при наявності двох і більше утриманців;

2) особам, в сім'ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком;

3) працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на цьому підприємстві, в установі, організації;

4) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних учбових закладах без відриву від виробництва;

5) учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

6) авторам винаходів, корисних моделей, промислових зразків і раціоналізаторських пропозицій;

7) працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання;

8) особам з числа депортованих з України, протягом п'яти років, з часу повернення на постійне місце проживання до України;

9) працівникам з числа колишніх військовослужбовців строкової служби та осіб, які проходили альтернативну (невійськову) службу, - протягом двох років з дня звільнення їх зі служби.

А при звільненні в зазначеному випадку розписуєтесь лише про повідомлення Вас роботодавцем про такі зміни та подальше звільнення, та про ознайомлення із наказом і про отримання трудової книжки та розрахункових коштів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus