USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Запитай юриста
[22 Березня 2015 10:17] Роман: У моєї бабусі було два сини, один з яких (мій батько) проживав з нею в селі до дня її смерті.

Інший син моєї бабусі (брат мого батька) 25 років проживає окремо із своєю сім'єю. Я з мамою та сестрою фактично також проживали разом з батьком та бабусею, хоч були прописані у міській квартирі. Бабуся склала заповіт, в якому заповіла все своє майно моєму батькові. Після смерті бабусі мій батько фактично вступив у володіння спадковим майном, хоча заяви до нотаріуса не подавав і спадщину (нерухомість) не оформляв.

Із заявою про спадщину до нотаріуса також не звернувся другий син моєї бабусі. Через два роки після смерті бабусі помер мій батько. Після смерті батька спадкоємцями майна, яке він мав отримати від бабусі, є наша мати, сестра та я.

Моє запитання - чи може зараз мій дядько (другий син бабусі) претендувати на спадщину, що залишилася після смерті бабусі, враховуючи те, що він пропустив час на подання заяви на спадщину?
Відповідь юриста:
Доброго дня, Роман!

На сьогоднішній день у Вашого дядька правові підстави претендувати на спадщину від бабусі відсутні, оскільки відповідо до ч. 1 ст. 1272 Цивільного кодексу України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого для прийняття спадщини, не подав заяву про її прийняття, він вважається таким, що не прийняв її.

Відповідо до ч. 3 ст. 1268 Цивільного кодексу України передбачено, що спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого для прийняття спадщини (шестимісячного), він не заявив про відмову від неї. Ваш батько встиг прийняти спадщину, але не встиг її оформити (не одержав свідоцтво про право на спадщину).

В таких ситуаціях спадкоємець вважається таким, що набув право на спадкове майно, і після смерті останнього до його власних спадкоємців переходить не право на прийняття спадщини, а сама спадкова маса.

Навіть у тих випадках, коли до складу спадщини входить право власності на нерухоме майно, яке за ч. 2 ст. 1299 ЦК переходить до спадкоємця з часу державної реєстрації прав на нього, численні судові рішення за позовом спадкоємців померлої особи, яка прийняла спадщину, але не встигла оформити свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно, засвідчують задоволення позовів про визнання за спадкоємцями такої особи права власності на це майно в порядку спадкування, посилаючись на норму ч. 5 ст. 1268 ЦК про те, що прийнята спадкоємцем спадщина належить йому з часу її відкриття.
Коментарів: 1
Світлана Показати IP 1 Липня 2020 20:30
Доброго вечора.Скажіть будь ласка якщо на мені довіренність на автомобіль але він не мій.Воно буде мені рахуватись у соцвиплатах якщо я мати одиначка?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus